Калкулатор за прорачун топле воде

Подно грејање - то је најекономичнији, али истовремено и ефикасан начин грејања куће. Систем "топловодног пода" је у стању да дјелимично или потпуно замијени систем гријања воде за радијаторе. Због тога, упркос сложености дизајна, уградње и подешавања оваквог система, многи бирају загревање воде на подној површини.

Типови и принципи система

Систем пода за воду је уређен врло једноставно. У овом уређају, расхладно средство је топла вода, која циркулише кроз флексибилну цев, уграђену у под. Загревање течности се врши преко система централног грејања или аутономног гасног котла. Због константне циркулације топле воде, топлота је равномерно распоређена по површини пода од дна до врха. Дакле, просторија је потпуно загријана и хомогена.

Таква дистрибуција топлоте спречава појаву лоше загреваних простора у просторији или обратно "афричке зоне", поред тога, чак и загревање може смањити температуру расхладног средства. Тако смањење температуре од само 2 ° Ц смањује потрошњу енергије за 12%, док се осјећај топлине особе не мијења.

Подови са топлом водом:

 • систем од полистирена (под) - у његовој основи налазе се полистиренске плоче са посебним жљебовима, које постављају алуминијске плоче, а затим и саму цијев. Дебљина полистирена варира, обично између 12 и 30 мм, али постоји и развој танких система дебљине слоја полистирена 8 мм за подручјемали пречник;
 • Бетонски систем - најраспрострањенији, будући да његова инсталација не захтијева додатну дистрибуцију топлине, а контуре цијеви су испуњене јефтинијим материјалом - бетоном.

Под топла вода се може полагати практично под било којом врстом завршне обраде, осим изолационих материјала (тепих, изоловани линолеум или чеп).

Пре дизајнирања система, потребно је израчунати топлоту воде на поду: њену снагу и дужину цеви. Сви прорачуни се могу обавити ручно, али нашим сложеним калкулацијама наш онлине калкулатор снаге воде може помоћи. Дајте потребна објашњења о раду са програмом прорачуна.

Калкулатор снаге подног грејања

Водонепропусни подни систем може замијенити радијаторско гријање просторије ако је његова топлинска снага довољна да компензира губитке топлине. То зависи од снаге избора једног или другог типа система "топлог пода". Прије куповине материјала за уградњу, потребно је израдити пројект на темељу точних израчуна.

Показатељи потребне снаге овисе о површини просторије, врсти просторије, врсти сустава гријања. Важно је напоменути да се за калкулације узимају само корисне површине, односно зоне које нису постављене намјештајем и опремом. Направите прорачун топлог пода за воду помоћу нашег калкулатора на интернету. Потребно је само уносити податке (температура довода и повратка, врсту и степен цијеви, дебљину естриха, врсту подне облоге) утабелу и кликните на дугме "Израчунај":

[Впцалц ид = 731]

Након уноса свих потребних података, могуће је са тачном тачношћу добити тачне карактеристике израчунате топлотне снаге за водени ступ, као и утврдити просјечну температуру површине пода и специфичну потрошњу расхладног средства. Једноставно, брзо и прецизно!

Шта треба узети у обзир при израчунавању?

Треба нагласити да је поред основних података потребно узети у обзир и низ секундарних фактора који утичу на снагу система:

 • планирање просторија;
 • врста остакљења прозора;
 • величину прозорских отвора;
 • присуство или одсуство остакљења прозора и балкона;
 • висина просторије;
 • дизајн и тип спољних зидова;
 • ниво топлотне изолације;
 • присуство специјалних материјала за изолацију зидова;
 • локација сакупљача;
 • врсту и локацију топлог генератора.

Да би се одредила снага топлог пода, потребно је израчунати губитак топлоте сваке поједине просторије, узимајући у обзир укупну површину, просјечну температуру зрака у зими, као и ниво влажности, вентилације и присуство секундарних извора гријања. На основу свих наведених коефицијената израчунава се број и дужина цеви, као и дизајн контуре топлога подног пролаза.

Како израчунати дужину и број цијеви?

Да би се прецизно израчунала дужина система и број неопходних цеви, пре свега, потребно је направити нацрт који се поставља на лист папира, указујући на локацију шемелокација намјештаја и кућанских апарата. Треба имати на уму да:

 • укупна дужина цеви прве контуре не смије прелазити 100 м;
 • са већом дужином је опремљен системом са 2 контуре;
 • у свакој засебној згради куће, просечна дужина цеви треба да буде приближно једнака - максимално одступање од 15 м.

Тада се израчуни изводе по формули:

Л = Ар /а + 2 к Лзу - 2 к Лд (м) ,

Л - дужина цеви, м; Ар - површина собе, м2; а - степен инсталације цеви, м; Лзу - дужина доводних /повратних цеви, м; Лд - дужина цијеви пролаза за гријање, м.

Дакле, прије куповине материјала за подове топле воде и његове инсталације, потребно је направити много калкулација, тако да тада не постоји начин да се замијене компоненте система, растављање естриха и подне облоге.