Како одабрати топлотну пумпу за топли под?

Топли подови за многе од нас данас су престали да буду нешто далеко и недостижно. Захваљујући маси информативне литературе, практична употреба омогућила је да се овакви системи гријања опремају властитим рукама. Посебно се проширио опсег употребе грејних подова. Не само приватне куће и викендице су опремљене топлим подовима. Чак и са свим структурним недостацима, урбани станови данас могу бити опремљени са подним гријањем. Главна ствар је како извршити инсталацију и како одабрати потребну опрему, потрошни материјал.

За топли под је од суштинског значаја доступност додатне опреме, којом се управља круг гријања. Кључни елемент у дизајну сваког аутономног гријања је циркулациона пумпа, за топли под је "срце система гријања". Значај овог уређаја је тешко прецијенити, поготово ако детаљно проучите схему рада топлог пода.

Принцип рада циркулационе пумпе у систему грејања "топли под"

Назив уређаја, циркулациона пумпа, говори сам за себе. Због рада ротора са ротором, покретним и ротирајућим уређајем, обезбеђена је циркулација течног расхладног средства у цевоводу. Овдје је прикладно подсјетити да за систем централног гријања или ГВС аутопута није потребно присуство јединице за циркулацију. Захваљујући централизованом напајању, систем ствара потребан радни притисак, који обезбеђује прилично интензиван проток расхладне течностицевовода.

Напомена: циркулационе пумпе за централизоване системе гријања имају не само једну, већ неколико инсталација (пумпних станица), којима се вруће расхладно средство прво шири на загријане објекте, а затим се распршује директно према потрошачима.

Пумпе које се користе за системе грејања могу радити и са котловском водом и са другим течним медијима који се користе као носач топлоте. Међутим, уређај који је пумпа, дизајниран за топле подове, ради само на води. Имајте на уму то.

Јединица се инсталира одмах након тросмјерног вентила, који врши мијешање хладне воде у систем. За топли под, потребна је селекција пумпе која одговара параметрима целокупног аутономног система грејања. Јединица инсталирана у систему мора извући резултирајућу текућину за мијешање за накнадну испоруку у колектор. Због чињенице да је ротор опремљен лопатицама, приликом ротације ротора унутар радне шупљине ствара се зона ниског притиска. Као резултат ротације ротора са укљученим ротором у тело уређаја, течност под дејством физичких закона наставља даље, само интензивније при повећаној брзини.

У вези са сигурносним вентилом, обилазним и експанзионим блоком, пумпа је једини комплекс опреме - пумпа и јединица за мешање. Као резултат рада групе пумпи у петљама кругова воде, захваљујућикоја вода улази у сваки круг грејања са потребном брзином и интензитетом.

Карактеристике дизајна уређаја

У свом дизајну, пумпа изгледа као пуж напољу. Мало херметичко тело има две млазнице - улаз и излаз. У непропусном кућишту, уграђен је електромотор који ротира ротор са пригушивачем. Електрична пумпа се напаја напоном кућне мреже од 220В.

Структурно, све јединице које се користе у раду са хидрауличним системима су подељене у два типа:

  • тип опреме са сувим ротором;
  • мокра опрема.

Пре него што пређе на уградњу грејних подова и избор одговарајуће опреме, неопходно је разумети нијансе обе врсте пумпне опреме.

Први тип "сувог рада" је уређај чији се главни рад обавља сувим ротором без директног контакта са воденим окружењем. У овом типу ротор је у херметичком стању и заштићен од продирања течности са заптивним прстеном (заптивкама). Главна карактеристика ове врсте пумпи је висока ефикасност. Неки модели имају ефикасност до 85%. Међутим, суви модели се одликују великом буком током рада.

Напомена: Опрема сувог ротора има значајну величину у поређењу са влажним моделима. Такви уређаји се најчешће користе за осигурање рада система гријања у вишестамбеним зградама или у производњи.


За мокри тип опреме, локација ротора је одлична карактеристика. Ротира пумпудиректно додирује водену средину. У изолацији постоји само статор електромотора.

Овде треба напоменути да је контакт са течношћу природни лубрикант свих делова ротирајуће групе. Због тога је бука коју генерише мотор сведена на минимум, а животни век уређаја знатно је повећан.

Ефикасност мокрих пумпи је слабија од сувих роторских аналога. Неки модели имају ефикасност до 65-70%, а већина механизама за топли под има још мању ефикасност. Али у овом случају, уређаји имају своје предности. Мала величина, ниска разина буке. Таква пумпа је погодна за топли под, идеалан за употребу у домаћинству, посебно зато што мокри агрегати не захтијевају одржавање.

Шта тражити при одабиру опреме

Да би подно грејање било ефективно, потребно је извршити нека топла израчунавања пре уградње. Потребни су точни подаци и параметри рада практично свих елемената гријања. Није потребно одлагати рачун и циркулациону пумпу. Пре него што изаберете модел и тип ове јединице, морате узети сву озбиљност.

Напомена: Могуће је опремити топли под без пумпе ако планирате на тај начин загријати малу просторију. На пример, купатило или дечија соба, место где се прихватају мале површине за грејање за прикључивање на систем топле воде или на батерије централног грејања. Један водени круг мале дужине потпуно се носи са овим задатком, што је већи притисак у систему довољан,да се расхладна течност распршује дуж петље воде.

У свим другим случајевима без пумпе не може. Како да изаберете пумпу, ако имате велики број цеви са грејањем на воду, велике дужине кругова воде. Све ово намеће додатно оптерећење на систем грејања. Без присилне циркулације, без чвора мешања, такво загревање неће моћи да ради.

  • Циркулациона пумпа мора бити у складу са техничким параметрима система;
  • Требало би да будете свесни подручја гријаног простора
  • Вероватноћа губитка топлоте у систему грејања.

перформансе

Избор пумпе ће вам помоћи да правилно разумете његове перформансе - једну од најважнијих карактеристика. Потребно је израчунати максималну продуктивност јединице, која ће бити потребна за стварање довољног притиска и константне циркулације воде у систему. Овај параметар се одређује у м3 по сату рада пумпе. У складу са правилима термодинамике, пумпа мора у просеку пролазити кроз запремину воде у 3 пута већој количини расхладне течности која је потопљена у систему грејања.

У складу с тим, што је више кругова гријања, то је већа учинковитост јединице. Стога, при избору модела јединице треба водити технику, која има капацитет од 10-20%. Због постојећег јаза у напајању, уштедјет ћете опрему, осигуравајући јој дуг радни вијек.

Важно! Зими, за нормалан рад система гријања "топли под" ће захтијевати већи притисак на расхладно средство у систему. Пумпа је одличнаСнага ће решити овај проблем безболно

При избору опреме узима се у обзир и простор гријања. Што је кућа већа, то је више снаге потребно ставити циркулациону пумпу. По правилу, у кућама, у којима се грије много просторија, не постоји ни једна, већ неколико пумпно-мешајућих станица.

притисак

Следећа могућност да се обрати пажња на куповину пумпе је гурање. Свака јединица има свој учинак, а самим тим и одређени притисак. Да би расхладно средство нормално савладало све петље и завоје водених кругова, потребно је прилично снажно гурање. Од величине притиска зависи интензитет напајања расхладног средства у систему. Добра и снажна пумпа ће осигурати нормалну циркулацију воде у систему гријања, достижући најудаљеније дијелове подручја гријања, а да при томе не изгуби свој дизајн.

Прорачун перформанси циркулационе пумпе за топли под

Приликом рачунања, важно је добити минималну снагу која ће бити довољна за рад система за гријање. За израчуне користимо формулу:

Г = К Кс 0.86 /? Т, где

Г - перформансе система у л /х;

К - топлотна енергија система (В).

0,86 - фактор конверзије Кцал /х;

? Т је разлика у параметрима температуре воде у снопу повратног тока (° Ц).

Обично се за топлу подну узимају модели пумпи продуктивности од 2,5 м3 /х при притиску од 6 м.под, који има стандардни број водених кругова (2-4 контуре). Међутим, ако планирате да у потпуности загрејете кућу, овај капацитет пумпе за топли под неће бити довољан, због чињенице да ће проток расхладне течности бити значајан и да ће захтевати више притиска. У ту сврху утврђују се стварни губици радног притиска у цјевоводу загријаних подова, врши се термички и хидраулички прорачун.

Сличне калкулације могу се покушати самостално или да се пријаве за такав рад на услуге специјалиста. Ова друга опција ће бити боља, јер се грешке у овим прорачунима могу испоставити као проблематичне за вас.

закључак

За употребу у кући за опремање топлих подова пумпом-мешалицом, боље је фокусирати се на подесиве моделе пумпи. Са таквим уређајем, лако можете контролисати притисак расхладне течности у практично сваком систему грејања са различитим количинама водених кругова грејања.

Не треба занемарити величину инструмента и методе инсталације. Компактне пумпе су једноставне за руковање, лако се монтирају. Пумпе су монтиране заједно са другим уређајима за мијешање, што представља један модул за мијешање пумпе.