Електрични кабловски под - Калкулатор

Многи станови, приватне куће и виле се преносе на гријање преко система "топлог пода": воденог или електричног. Са задатком грејања кућа се потпуно или делимично носи са системом грејања електричним кабловима. Израчунавање снаге топлог пода са овим активним елементом, као и његов дизајн, има своје посебности. Да би систем функционисао ефикасно и његова инсталација не доноси проблеме, потребно је добро разумјети. Почнимо са карактеристикама дизајна.

Принцип рада система

Електрични кабловски под је грејни део и матична плоча. Дијелови се уграђују у цементно-пјесковити естрих, а носачи се монтирају у слој љепила за плочице, на стари естрих.

Електрични систем подног грејања састоји се од неколико међусобно повезаних елемената:

  • термостат;
  • сензор температуре;
  • кабл за напајање;
  • загрева елемент.

Сва ова опрема функционише на следећи начин: у конструкцији пода, прикључен је посебан електрични грејни кабл на који је струја прикључена преко термостата. Споља, овај елемент наликује обичном каблу, али обавља другу функцију - претвара електричну струју у топлоту.

Наравно, обична жица, када се загрева, такође претвара електричну енергију у топлоту, али она је само 2-3%, а затим хидроизолација, специјални екрани и сет других мера су дизајнирани да смање ту цифру, јер овај кабл треба да изврши други задатак - да пренесе струју или струју на даљину.

Насупрот томе, грејне простирке или каблови за подно грејање морају да претворе 100% електричне енергије у топлоту, при чему је специфична топлота (снага) најважнији технички параметар. У овом случају, кабл служи као грејни елемент за систем подног грејања.

Типови каблова за топли под

За систем подног грејања електричном енергијом користе се два типа грејних каблова: једноструко или двоструко.

Једноделна - јефтина, једноставна жица, али веома неудобна када се користи. Израчунавање снаге и уградња таквог кабла веома су компликовани, јер када се инсталира, потребно је да се оба краја режу на једном месту. То је да се направи једножилни кабл потребан да се заврши у близини места повезивања са термостатом. Још један недостатак је индукционо поље које се протеже цијелом дужином, што је штетно по људско здравље.

Биполарна жица кошта мало више, али узрокује знатно мање потешкоћа у израчунавању снаге и слагања. Положај две различите жице за снабдевање и враћање струје у једном каблу решава проблеме који се јављају приликом инсталације једножичног аналогног. Приликом полагања таквог кабла довољно је узети у обзир геометрију просторије, а електромагнетско поље се гаси због кретања електричне енергије у различитим правцима.

Сада можете израчунати снагу кабла за електрични топли под.

Онлине калкулатор за израчунавање снаге кабла

Да би се израчунала снага електричног гријаног пода потребно је сумиратинеке опције Главни фактори који утичу на резултат су површина просторије, тип зграде и тип гријања (главни или секундарни). Сваки од ових параметара се огледа у индикатору потребне снаге грејања.

Да би се одредила снага система, потребно је умножити снагу једног квадратног метра по квадрату. Типично, дужина кабла је већ измерена, у складу са специфицираним параметрима. Препоручује се да се посматра растојање између шипки жице - од 5 до 20 цм

За прецизније израчунавање, можете користити формулу:

х = С * 100 /Л,где:

х је ширина корака, С је површина, а Л укупна дужина кабла.

Да бисте олакшали свој задатак, можете израчунати топлу подну електричну струју, користећи онлине калкулатор. Ви само требате попунити неколико једноставних поља у посебној табели, а програм ће направити брзе и прецизне израчуне, објављујући резултат за неколико секунди. Потребно је навести појединачне метрике:

  • ширину и дужину пода;
  • колико је соба топла;
  • изаберите врсту грејања.

Након што кликнете на дугме "израчунај" и добијете поуздани резултат на основу наведених података.

[Впцалц ид = 732]

Треба напоменути да се при израчунавању снаге електричног пода узима у обзир само слободан простор собе, односно зоне без намјештаја и великих кућанских апарата. Под таквим објектима је немогуће инсталирати кабл, јер омета вентилацију, вентилацију и, као резултат, систем се прегријава. СаС друге стране, константна топлота такође негативно утиче на саме објекте.

Шта може утицати на излаз топлоте?

Ефикасност рада система и загревање пода не утиче само на снагу кабла, већ и на додатне факторе:

  • Премазивање преко грејних елемената. Електрични кабл се обично сипа у вијак, користећи специјалне смеше или, додајући уобичајени раствор, адитиве за повећање топлотне проводљивости естриха. Тада се бетон, цријеп, керамички гранит, тепих или линолеум полажу на бетон, односно оне материјале који се могу примијенити са системом топлог пода.

У том смислу, најбољи материјал ће бити цријеп, мрамор или базалт, будући да их човјек доживљава као хладно, а такођер и зато што пружају одличан пријенос топлине и неосјетљиви на дугорочне учинке топлине. Такве материјале треба полагати на посебан лепак.

Најгора опција је употреба тепиха, јер се не загрева добро, а за загревање просторије мора се подићи температура расхладног средства за неколико степени, што је додатни трошак.

  • Топлотна изолација пода испод кабла - што је већа, то је мања потрошња енергије за одржавање температуре на потребном нивоу. Ако је под већ загрејан, не можете направити топлотно изолирајућу подлогу. У супротном, потребно је уштедети новац и на инсталацији иу процесу експлоатације.
  • Регулатори температуре и сензори - ако су ти елементи укључени у схему пода за електрично гријање, онда је тоће учинити систем ефикаснијим, продужити његов радни вијек, учинити потрошњу електричне енергије рационалнијом, помоћи ће да се избјегне могуће прегријавање. Међутим, њихово присуство није потребно, могуће је и ручно управљати радом грејача.

Ови елементи немају никаквог утицаја на прорачун снаге електричне грејне ћелије, али њихов животни век зависи од њих. Са ручном контролом, веома је тешко избећи прегревање: ако не искључите систем на време, каблови ће се једноставно истопити.