Козметички поправак зидова и плафона

Поправак козметике се користи када постоји потреба да се побољша изглед зидова и плафона, да се замене материјали који су застали или само да се освежи фригидни ентеријер.

Поправка козметике не траје много времена и најмање је скупа, за разлику од сложених мјера које укључују замјену комуникација, поравнање зидова, реконструкцију.

Разумети под козметичким поправком зидова и плафона

Освежавање ентеријера у стану уз минималне трошкове може се обавити поправком козметике. Можете направити козметички поправак вашег стропа, знајући главне фазе рада.

Постоји неколико врста козметичких поправака:

 • бјелило
 • паинтинг
 • лепљење са тапетом

Традиционални начин поправљања козметике -кречење . Предности бељења у његовој јефтиности и најлакши начин примене. Недостатак - не подноси влагу, руши се.

сликаје популарна метода козметичке поправке. Боје се користе другачије: сјајне, на воденој основи, мат. Сликани строп не захтијева посебну његу, али боја на крају губи своју изворну боју, пуцање.

Приступачан и јефтин начин поправке козметике - закрпа тапетних плафона. Ту су винил, флизелин, тканина и популарне тапете за сликање. Стропне позадине ће вам помоћи да сакријете недостатке површине, створите занимљив интеријер када комбинујете неколико врста тапета. Минус - валлпаперсрадно-интензиван начин да их залијепите на плафон.

Свака метода је погодна за поправку зидова и плафона сваке просторије. За кухињу, купатило потребно је изабрати материјале отпорне на влагу.

Под козметичким поправком зидова најчешће се подразумева лепљење тапета. Продавнице нуде велики избор тапета које се разликују по боји, текстури и материјалу.

Припрема за поправку. Неопходни материјали и алати

За почетак, намештај мора бити уклоњен из просторије. Ако то није могуће, преместите га у средину просторије и темељито прекријте полиетиленском фолијом. То ће омогућити слободан приступ зидовима и плафону, а намјештај ће остати чист.

Ако подна облога остаје иста, мора бити заштићена од прљавштине, прашине и механичких оштећења. Дебели картон тече по поду, слагањем полиетилена на врх периметра просторије. Штапови су залијепљени траком.

Ако је потребно, уклоните постоља која не захтевају бојење делова лепљених специјалном траком за фарбање. Лакирна трака се продаје у свакој грађевинској радњи, лако се уклања након рада и не оставља трагове.

Пре уклањања предњих панела са прекидача, утичница, искључите напон преко кола.

Лак начин да освежите строп - кречење. Ово је најјефтинија опција. Плочник је кредаст и вапнен. Потребни алати и материјали:

 • Гашено вапно (креда)
 • Синка, вода
 • Комерцијална кухиња
 • лепак за столарију
 • Четка или четка
 • ваљак
 • спатула
 • чекић

Следећи метод - сликање. Козметички поправак боје на воденој основи у стропу је погодан за просторије са високом влажношћу. Потребни материјали:

 • путти
 • Пример
 • раствор гипса
 • цемент
 • спатула
 • Боја за водену емулзију
 • Шмиргл папир
 • Брусх

Процес поправке козметике

Детектован методом, материјалима, алатима, започиње процес поправке. Састоји се од три фазе:

 1. Уклањање старог поклопца;
 2. Припрема површине;
 3. Завршна обрада.

Ако је плафон претходно побељен, прво уклоните стари слој влажним спужвом или ваљком. У присуству дебелог слоја, користите лопатицу.

Тапете се лакше уклањају, стављају се са ножем или лопатицом и скидају са зидова. У подручјима у којима су они лоше одступили од зида, лако их је навлажити водом, процес ће ићи много брже.

Боја, као креч, уклања се лопатицом.

Друга фаза укључује припрему површине. Пре него што почнете да лепите или фарбате, потребно је добро припремити површину. Очишћена површина се заснива на бољем приањању. Затим су зидови и плафон поравнати са наношењем малтера.

Фаза завршне обраде - завршна обрада. Након завршетка припреме површине почети се примјењивати завршни материјали.

Боље је користити ваљак за наношење боје. ПрваПожељно је да се слој боје разриједи у великим количинама воде и нанесе на плафон, квачило ће бити боље. Након тога површину обојите 2-3 пута.

За лијепљење тапета важно је узети добар љепило које је прикладно за одабрану врсту тапета. Лепак је намењен за лепљење винила, папира, флизелинових тапета. Ако је површина претходно обојана, треба је третирати водом са соком, а затим испрати чистом водом и обрисати.

Позадине са кистом или ваљком за лепљење са лепком, преклопите на пола тако да цуре. Зидови су такођер премазани љепилом, наноси се на материјал за обраду, а ваљак одозго надоље или обична тканина. У просторији не би требало да постоји фиока, у супротном ће тапета почети да се удаљава од зида или плафона.

Надоградња собе властитим рукама ће вам уштедјети вријеме и новац, окренути собу, учинити је свјежом, чистом и удобном.