Упутство за избор профила за израду гипсаних плоча

Ако желите да сами урадите инсталацију различитих изведби сухозида (спуштених плафона, лукова, преграда, ниша итд.), Прво морате научити како да разумете профиле који се користе за креирање костура за суву градњу.

Избор овог материјала треба урадити коректно и оправдано, тако да конструкцијска структура тачно одговара оптерећењима која се на њој налазе.

највећи асортиман

На данашњем грађевинском тржишту профил сухозида може бити најразличитији. Овдје се избор мора направити на основу постављених захтјева.Пошто преграда, плафон или лук захтева потпуно другачији профил.
Профил сухозида се разликује према следећим параметрима:

 • сврху;
 • изглед;
 • величина (дебљина).

Избор жељеног профила захтева узимање у обзир свих ових параметара. Тек тада ћете све урадити како треба и купити само потребне елементе оквира.
Такође, профили за формирање оквира под конструкцијом сухозида су следећих типова:

 • водич за употребу на плафону ПНП /УД;
 • плафонски профил ПП /ЦД;
 • ПС /ЦВ профил стабилног стања;
 • ПН /УВ профил воде.
 • угаони профил. Користи се при креирању лука или зидова завеса.
 • Профил светионика. Користи се за изравнавање површине како би се створио раван зид.

Прве четири врсте су основне, док су друге помоћне.
Као што видите, изборприлично велика. Зато, пре него што одете у продавницу на куповину, морате знати тачно који профил требате у свакој конкретној ситуацији.
Потребно је да изаберете само оне типове елемената оквира које ћете свакако требати. Тако ћете уштедјети новац и знатно поједноставити задатак уградње преграда, лукова или било којег другог дизајна.

објашњење скраћеница

За особу која је одлучила да направи само преграде или друге дизајне сухозида, скраћенице профила не говоре ништа, за разлику од стручњака у грађевинарству. Могуће је изабрати одговарајући профил без помоћи продаваца само ако разумете вредности ових знакова. Размотримо их и открићемо од њих:

 • ПП60 или ЦД-60 је плафонски профил. Најпопуларнији тип елемента оквира. То је основа сваке решетке на плафону. Користи се и за пројектовање разних уграђених конструкција и преграда. Из њега је могуће формирати завоје и фигуре, па се сматра одличном заменом за лучни профил, који је много скупљи. Сматра се универзалним;
 • ПН27 или УД-27 - профил за вођење плафона. Такође се нашироко користи у грађевинарству. Поседује лепа својства извијања;
 • ЦВ-50 је сталан основни елемент. Користи се за монтажу лаких конструкција. Такође се може користити за сакупљање партиција. У пракси се ријетко користи, јер захтијева учестали корак у учвршћивању;
 • ЦВ-75 и ЦВ-100 - възлизаусие на ЦВ-50. Квалитетнији ЦВ-100.Користи се много чешће него претходна верзија. По правилу из ње се граде преграде;
 • УВ-50 - је елемент за навођење ЦВ-75 и ЦВ-100. Користи се за постављање профила на једној равни. Постоји основа за оквир за зидну облогу са сухозидним плочама.

Знајући дешифровање ових скраћеница, знаћете тачно која врста профила је потребна у свакој појединачној ситуацији када радите са сувим зидовима.

Параметри елемената оквира

Наведене информације су веома значајне. Али ту је још једна, не мање важна, "јамска стена", на којој се не само да се спотакне, већ се и утопи. А овај "камен" је дебљина елемента оквира.
Обрати пажњу! Купите метални профил само жељене дебљине. Овај параметар је одређен потребном чврстоћом и крутошћу конструкције. За чисто декоративне дизајне можете користити не врло дебеле елементе. Али масивни дизајн, као што је ормар, преграде са много ниша захтевају употребу елемената веће дебљине.
Модерни метални профили су дебљине три главна типа:

 • дебљина 0,4 мм. Сматра се "најслабијом", па се не користи у изградњи великих и великих конструкција израђених од сухозида. Приликом причвршћивања таквих елемената, шрафови у њима често се једноставно помичу;
 • дебљина 0,45 мм. Сматра се "златном средином". Већ се може користити за решетку зидова, плафона и даљу инсталацију на њудривалл
 • дебљина од 0,55 мм. Најскупљи и "озбиљнији" профил. Користи се за инсталирање сложених зидних уређаја, као и за монтажу дизајна, за који се очекује да ће бити велики терет.

Дебљину металног профила треба изабрати на основу онога што планирате радити са сухозидом: лук, преграде, нише, стропне конструкције или једноставно зидање.

Монтажа елемената оквира

Није лако одабрати материјал. Мора бити исправно инсталиран. Постоји неколико опција за монтажне системе за уградњу металних профила.
Листа система за фиксирање у овом случају укључује:

 • равна универзална суспензија - 120 мм. Људи су добили име "пешак" или жаба. Користи се ако је потребно за спајање стационарног зида или плафона са металном решетком. Темељ је постављен на зид, а на профилу фиксирамо његове флексибилне шапе. Вишак квота онда једноставно савијати унутар дизајна;
 • Продужетак за профиле ЦД-60. Сврха монтирања је видљива из њеног имена.

  Монтажа се врши вијцима за метал;

Обратите пажњу! Уместо тога, УД-27 се може користити као продужни кабл. За спајање дијелова користите величине 20 цм или више.

 • конектор за један ниво. Комбинира елементе оквира под углом од 90 степени. Сматра се системом за причвршћивање стропних конструкција. Елементи се фиксирају помоћу вијака. Могао је да буде замењен и УД-27;
 • конектор на два нивоа. Уз његову помоћформирају спојеве у облику слова Т у приступу зиду;
 • Овјес са стезањем и потиском. Примјењује се на формирање растер стропова. Његова употреба доводи до значајног снижавања плафона. У овом случају, потцењивање може потрајати читав метар! Али једна таква суспензија може имати до 25 кг тежине.

Разумијевање гдје и за који тип причвршћивања требате користити, лако можете одабрати не само сустав причвршћивања, већ и метални профил како би се створила било каква сложеност конструкција из сухозида.

пројектовање уређаја

Од гипсане плоче, уз употребу различитих типова елемената оквира и система за причвршћивање, могуће је лако саставити било који уређај. Најчешће се зидови од гипсаних плоча поравнавају, постављају се конструкције плафона, као и сакупљају преграде.
Размотрите шта нам је потребно приликом формирања оквира за партицију.
Сличан дизајн се може конструисати коришћењем следећих елемената:

 • водилице. Они ће деловати као носиоци;
 • фиксни профил. Користи се у циљу повећања чврстоће и крутости конструкције у изградњи. Поред тога, они формирају нише или полице.

Такви елементи су потребни ако је конструкција једноставна и не садржи сложене фигуриране компоненте. Врло често, уз помоћ партиција, простор је подијељен на одређене зоне. Често се изводе као декоративни елементи ентеријера. За њихову израду потребно је користити савијене флексибилне металне профиле који се могу формиратипотребну бројку.
Као што можете видјети, велика разноликост тржишта грађевинских материјала може бити извор забуне при куповини уоквирених елемената за даљње гипсане плоче. Зато пре него што одете у продавницу, утврдите шта вам је потребно. То ће вам уштедети време, новац и олакшати рад на инсталацији.