Монтажа поликарбоната на метални оквир - упутство, савет!

Да ли планирате да изградите свој први ћелијски поликарбонат у облику саћа и никада раније нисте се бавили овим материјалом? Да ли желите да дозволите неку очигледну грешку приликом поправљања облоге? Затим овај чланак за вас - овдје ћете наћи детаљне упуте о томе како инсталирати поликарбонат на метални оквир. Такође, овај материјал ће бити користан за оне који желе да разјасне неке нијансе и продубе своје знање на ову тему.

Уградња поликарбоната на метални оквир - упутство

Ћелијски поликарбонат - оно што представља

Почнимо са основама. Ћелијски поликарбонат је лист транспарентног полимера, између којег постоји једна или више серија правоугаоних или троугластих ћелија. Овај материјал се широко користи у изградњи фарми у кућама и приватним домаћинствима.

Полицарбонат ћелије има следеће предности:

 • лакоћа;
 • висока ударна чврстоћа;
 • флексибилност;
 • отпорност на дејство многих хемијски активних супстанци;
 • висок коефицијент пропуштања.

ћелијски поликарбонат

У овом случају, материјал има једну особину коју морате увијек узети у обзир - високи коефицијент линеарног ширења. То значи да ће се загревање ћелијског поликарбоната проширити дужином и ширином за неколико милиметара. На први поглед, ово је врло мали број, али у случају неправилне инсталације, чак и такво повећање линеарних величина може довести до изобличења, бубрења ипојаву пукотина.

Својства целуларног поликарбоната

Стога је веома важно знати све замршености, особине и нијансе уградње ћелијског поликарбоната на метални оквир. Укупно постоје два главна начина да се то уради - фиксирање тачака или коришћење повезујућег профила.

Шема тачкастог фиксирања поликарбоната на метални оквир

Тачкасти прикључак - монтажа

Најпопуларнији начин постављања поликарбоната на метални оквир је тачкаста веза. Изводи се помоћу вијака, завртањем дуж вертикалних и хоризонталних елемената оквира. У овом случају, "голи" саморезни вијци који се користе за уградњу поликарбоната су ограничени (само у просторијама са више или мање константном температуром). А за тачкасто спајање листова СПК-а са металним оквиром у пластеницима, тендама и надстрешницама, користе се следећи типови причвршћивача.

Табела. Причвршћивање за тачкасто спајање поликарбоната са металним оквиром.

Методе, илустрације Име

метода број 1

Саморезни вијци за кровове (познати и као ЕПДМ подлошка)

метод број 2

Гумене стезаљке са самоповлачењем

метод број 3

Саморезни вијак и термосајка са ногом

Важно је напоменути да, без обзира на тип термосака и његовог типа, завртањ треба да буде пројектован за рад са металом и да има одговарајући навој са малим кораком. Само такве производеЧврсто ће ударити у профилну цијев или други тип металног оквира и бити добро учвршћен у њему.

Разлика између дрвених и металних вијака

Савет! Да бисте олакшали уградњу ћелијског поликарбоната на оквир, користите металне шрафове са сврдлом на крају. Њиме ће шраф ући брже и са мање напора.

Сврдло на крају завртња

Сада проучавамо свако горе наведено у табели, детаљније и одвојено.

ЕПДМ кровни вијак је најлакши и најјефтинији начин комбинирања поликарбонатног лима и металног оквира. Због специфичности примене често је изложена влази, стога има висококвалитетни премаз отпоран на корозију. Хекагон хеад. Комплетан сет кровних вијака садржи подлошку ЕПДМ - бртву од атмосферске гуме са металним поклопцем. Ова перилица се користи за херметичко бртвљење на улазу саморезног вијка и за расподјелу оптерећења. Због релативно малог пречника и дебљине заптивке, код затезања у целуларним поликарбонатним кровним вијцима често се вуче. Као резултат, на месту монтаже се формира зубац, заптивка је заптивена, кондензат, прљавштина и микроорганизми улазе у ћелије.

Кровни вијци са ЕПДМ подлошком

Приликом монтаже са кровним вијцима, опционо је претходно бушење рупа у ћелијском поликарбонату и металном оквиру, али је пожељно. Могуће је слагати листове боја СПКнанесите вијке са обојеном главом.

Самонарезујућа гума Гумена колотура - прва специјализована фиксација за ћелијски поликарбонат. То је све исти кровни вијак, али није допуњен са танком и малом заптивком, већ са великом и дебелом Тхермосхапе од силикона или атмосферске гуме. Када се заврне у лист СПК, термо-вибрациони уређај се спљошти и равномерно расподели оптерећење око отвора за монтажу. Као резултат тога, ризик од повлачења вијка и изласка из удубљења стално се смањује.

Самонарезиви вијци са гуменом траком

Метални вијак и термосаил са ногом - даљи развој идеје причвршћивања, специјализованог за рад са целуларним поликарбонатом. Сам термосаил је поклопац са цилиндричном ногом. Потоњи улази у рупу, претходно избушен у ћелијском поликарбонату, и спаја се са површином оквира. Вијак је уметнут у ногу и омотан металом, са поклопцем термосатине притиска СПЦ плоче на оквир у монтажном положају. Дужина ноге треба да буде једнака дебљини ћелијског поликарбоната. Да би се осигурао непропусност споја испод ТхермоСхапе постављен је заптивни прстен, а на врху вијак се затвара заштитним поклопцем.

Метални вијак и термосаил са ножицом

Захваљујући овом дизајну, носач се не руши директно у материјал, а технологијом монтаже вуче вијак и практично је немогуће оставити зуб. Пречник рупе у слову СПЦ треба да буде 2-3 мм већиспољни пречник термосаилинг ноге, тако да термичко ширење материјала не деформира положај уградње. Висококвалитетни термо-вибрациони уређај је направљен од поликарбоната, тако да његов коефицијент линеарног ширења одговара оној у стакленику или панели.

Важно! Приликом куповине термопаре, обратите пажњу на дужину ноге и боју поклопца мотора, која мора одговарати дебљини лима који се користи од поликарбоната и његовој боји.

Жута жута спирала

димензије термоелемента

Постоји још један тип монтаже - универзални термоенергетици. Разликују се у одсуству ногу за фиксирање. С једне стране, то погоршава квалитет постоља, с друге стране - нема потребе да узмете термосајку са потребном дужином ноге.

Схема универзалног термосаилинга

Термопрекидачи без ножица за фиксирање

Саморезни вијци за термопрекидач могу имати и шестерокутну главу, и кровну и округлу, дизајнирану за раван или крижни одвијач. Поузданост прикључка на њима је иста, али је истовремено и рад са шестерокутном главом практичнији - при великој брзини одвијача мањи ризик од клизања битова од монтаже и оштећења површине поликарбонатне плоче.

Пречник коришћених вијака треба да буде од 4,8 до 8 мм, а дужина - у зависности од дебљине поликарбонатног лима и елемента оквира. Ево примера: код изградње стакленика, најчешће се користи ПВД ​​дебљине 4 инча и галванизовани профилисанипрофил цеви 20к20 и дебљине 1 мм. У овом случају, као причврсни, користе се кровни вијци 4,8к19 мм, а када се спајају два листа поликарбоната, преклапање је 4,8к25 мм.

Алати за повезивање од тачке до тачке

Главни алат који вам је потребан за постављање поликарбоната на метални оквир - одвијач за батерије са сетом млазница и бушилица. Употреба снажне бушилице уместо тога није препоручљива - њена снага за такав рад је прекомерна, али зато што ће се вијци повући, као и клизање и оштећење млазница. Поред тога, бушилица је претешка и незгодна за постављање поликарбоната.

Акумулаторски одвијач

Горе поменуто је да ће вам, поред млазница испод вијака, бити потребне и бургије за металне одвијаче. Да бисте направили рупе за термосаил у поликарбонату, користите производе пречника 2-3 мм више него ноге за фиксирање. Ако се планира рад са оквиром дебљине зида већим од 1,5-2 мм, пожељно је да се и даље држе бушилице како би се створили претходни отвори у металу - тако да можете значајно олакшати рад током директне инсталације СПК. Пречник би требао бити нешто мањи од саморезних вијака.

Савет! Танки листови целуларног поликарбоната током бушења имају способност да вибрирају, тако да пре него што су боље фиксирати их стезаљкама.

Што се тиче других алата, требаће вам:

 • мердевине;
 • Рулет;
 • ниво;
 • резервна батерија заодвијач;
 • нож за конструкцију са увлачивим и променљивим сечивом.

Монтажа поликарбоната за кровне вијке

Потребно је започети процес означавања тачака монтаже. У зависности од врсте оквира, тежине плашта и очекиваног оптерећења, размак између тачака мора бити 25 до 70 цм.

Корак 1. Уклоните фолију за паковање са ивице целуларног поликарбоната за 5-10 цм. Ако желите да направите топлотни зазор на тачкама монтаже - избушите рупе у њима за 2-3 мм веће од пречника вијка. Са ивице листа, рупе морају бити најмање 3,5-4 цм

Уклањање заштитног филма од поликарбоната

Корак 2. Ставите лист на оквир са бочном страном са стабилизирајућим поклопцем. Ако је поликарбонат затворен са ивице стаклене баште или друге структуре, уверите се да оригинални "вијенац" није већи од 5-10 цм, у супротном може доћи до отклона материјала.

Полагање поликарбоната на стакленику

Корак 3. Ако су два листа спојена на једном луку или другом елементу оквира, можете их комбиновати преклапањем, као што је приказано на сликама испод. Међутим, произвођачи поликарбоната не препоручују такву везу, сматрајући је непоузданом и недовољно заптивеном - овде је потребно применити спојни профил.

Преклапање поликарбонатних плоча

Распоред преклапања поликарбоната

Корак 4. Ставите крај саморезног вијка на поликарбонат, и ако је завршенпретходна рупа са топлотним јазом, затим директно на метал.

Самољепљива трака се наноси на поликарбонат

Корак 5. Укључите одвијач и почните оматати вијак окомито на лим, при малим обртајима и уз мало напора. Чим вијак прође кроз поликарбонат и метал и продуби, зауставите процес.

Вијак је упреден окомито на лим

Правила за бушење поликарбоната за уградњу на оквир стаклене баште

Корак 6. Кратким "скоковима" одвијача затегните вијак до краја. Пазите да не затегнете носач.

Како правилно поставити поликарбонат на метални оквир

Корак 7. Проверите да ли има кварова или оштећења. Ако се формира мали зубац - окрените одвијач уназад и дјеломично одврните вијак.

Ако се формира удубљење, мора се заврнути вијак

Корак 8. Поновите кораке 4 до 7 са свим другим тачкама монтаже.

Ако не поправите ситуацију са вученим вијком одмах, онда након неколико година на месту причвршћивања поликарбонат пукнут и жут. Поред тога, влага, прљавштина и микроорганизми продиру у пак и унутрашњост плоче кроз ломљење непропусности.

Удубљење и накнадна замућеност поликарбонатне плоче

Монтажа поликарбоната на вијке из Термосхеика

Процес причвршћивања поликарбоната на метални оквир уз помоћ гуменог термосила без ногу у многим аспектимаИзгледа као кровни вијак. Прво направите ознаке и, ако мислите да вам је потребно, претходно избушите материјал.

Корак 1. Уклоните заштитну фолију са ивице листа и ставите је на оквир. Немојте дозволити да проклизавање "вијенца" поликарбоната буде више од 5-10 цм. Када су два листа података спојена, ако је ширина оквира недовољна, преклопите их. У овом случају, за поуздано причвршћивање је потребан вијак веће дужине.

Корак 2. Гуменим тримером причврстите саморезни вијак на тачку монтаже. Држите га прстима тако да се не окреће током процеса увијања.

Корак 3. Поставите вијак одвијача на главу вијка, укључите зупчаник на малом окрету и почните примјењивати силу. Непрекидно увијте док вијак не учврсти метал.

Бат шрафцигра је постављен на главу вијка

Корак 4. Чим вијак прође кроз омотач и оквир и почне се "утапати", зауставите се. Проверите тачку монтаже на присуство удубљења. Ако је потребно, затегните вијак кратким "трзајима" одвијача.

Правила за фиксирање поликарбоната Термопрекидач без фиксирајућих ножица

Корак 5. Проверите гумену косилицу - она ​​треба да се мало отвори и распоредите терет у положај за монтажу.

Корак 6. Поновите претходне кораке другим вијцима и термоскупац.

Термовка за поликарбонат

Сада се упознајмо са начином на који се поликарбонат монтира на метални оквир помоћу термопара са причвршћивањемногу.

Коришћење тримера са ногом

Корак 1. Провести означавање тачака монтаже на самом поликарбонату и металу. Пратите их маркерима.

Корак 2. Одвијач са металним сврдлом пречника мањим од шрафова, извршите претходне рупе у оквиру.

Бушење рупа за вијке

Корак 3. Уклоните заштитну фолију са ивице целуларног поликарбонатног лима.

Корак 4. Причврстите га стезаљком или помоћником и избушите рупе за 2-3 мм веће од пречника стопала термосатице. Уверите се да поликарбонат не вибрира истовремено. Ако унутрашњост ћелија добије пластичне чипове - помијешајте их са компримираним зраком.

Корак 5. Ставите листове на оквир са заштитном страном. Поравнајте рупе у поликарбонату са отворима у металу.

Правила за причвршћивање поликарбоната Термопрекидач са ножицом за фиксирање

Корак 6. Причврстите термосхају на место причвршћивања заједно са заптивачем, уметните ногу у отвор.

Корак 7. Уметните вијак у Тхермосвитцх и причврстите главу на бит одвијача.

Корак 8. Почните завртати вијак на малим обртајима. Пазите да не уврнете вијак.

Вијак из термосајле је уврнут на ниским завојима

Корак 9. Проверите квалитет везе. Ако је све у реду - затворите вијак са заштитном капом која је приложена уз Тхермосхацк комплет.

Корак 10. Поновите кораке 6-9 са другим тачкама монтаже.

Спојни елементиполикарбонат у оквиру стаклене баште

Видео - Уградња поликарбоната на метални оквир

Индиректни профил за уградњу ћелијског поликарбоната

Поред завртања, за лепљење плоча од поликарбоната на метални оквир често се користе и профили за лепљење.

Они су подељени у два типа:

 • сплит;
 • су недељиви.

У овом одељку текста размотрићемо последњу опцију. Интегрални спојни профил је монолитни комад од поликарбоната, у дијелу који подсјећа на обрнуто слово "Н". Крајеви су благо закривљени према унутра, формирајући неку врсту засуна. Сам по себи је принцип рада недељиви спојни профил једноставан - листови поликарбоната се убацују у жлебове и фиксирају помоћу истих савијених крајева. Затим се профил причвршћује на метални оквир помоћу кровних вијака или вијака из термосалице.

Одвојени профил за повезивање

Важно! Сличан тип профила се прави у великој већини случајева само од пластике. Одаберите боју на основу боје целуларног поликарбоната, да бисте дизајну дали монолит и униформност.

Али због једноставности принципа рада недељивог профила, тешко је радити с њим. Комбинујте све листове поликарбоната у једном великом платну и ставите га на оквир без прекидања, да је без савијања и премјештања прилично тешко, посебно за велике конструкције округлог облика. Зато је бољекористити интегрални профил само за покривање малих и једноставних конструкција као што су ограда или надстрешница изнад тријема. У наставку се налази водич корак по корак како да то урадите.

Корак 1. Направите профил, он мора бити сув и чист. Избушите рупе за вијке у средини, узимајући у обзир топлотни зазор.

Корак 2. Уклоните заштитну фолију са ивица целуларних поликарбонатних плоча.

Корак 3. Стисните крајеве материјала перфорираним и заптивним тракама.

Заптивање поликарбонатних саћа

Корак 4. Ставите први слој поликарбоната у један од профилних жљебова, оставите мали топлински зазор - 3-5 мм - између ивице СПЦ-а и унутрашњег зида профила.

Корак 5. Уметните други лист на исти начин. Да би се спријечило смицање, могуће је привремено залијепити с вањске стране мјеста спајања лима и профила траком. Оба листа треба да се протежу до доњег руба за неколико центиметара, тако да је касније могуће поставити крајњи профил.

Поликарбонатне плочице

Корак 6. Ставите резултирајући лист на оквир, поравнајте га.

Схема за причвршћивање поликарбоната

Корак 7. Спојите профил који се не може одвојити са металним оквиром помоћу вијака према једној од горе описаних упутстава.

Корак 8. Поставите крајње профиле на доње ивице поликарбонатних плоча.

фаце профиле

Видео - Повезивање плоча од ћелијског поликарбоната са нерастављивим профилом

Сплит профил за целуларну инсталацијуполикарбонат

Овај тип причвршћивача је мало компликованији у дизајну него интегрални профил и, сходно томе, скупљи. Састоји се од два елемента - доње базе, која је причвршћена директно на метални оквир, и горњи поклопац. Елементи су међусобно повезани помоћу засуна. За разлику од недељивог профила, инсталациони процес је много бржи, а веза безбедније.

Сплит профил за уградњу целуларног поликарбоната

Поликарбонатни профил

Поред пластике, спојни профили за поликарбонат су такође направљени од алуминијума (користећи гумене заптивке у жлебовима). Они су јачи, издржљивији и имају атрактиван изглед.

Причвршћивање алуминијумског профила за поликарбонат

Замислите процес уградње целуларних поликарбонатних плоча на метални оквир користећи профил за раздвајање у облику корак-по-корак упутства.

Корак 1. На профилу и на оквиру означите будуће тачке фиксирања.

Корак 2. У подножју избушите отворе испод шрафова, узимајући у обзир топлотни зазор.

Корак 3. На оквиру, покрените претходне отворе (мало мање од пречника коришћених вијака).

Корак 4. Поставите постоље на оквир, поравнајте га и причврстите помоћу кровних вијака или вијака из термосаил.

Схема причвршћивања поликарбоната уз помоћ сплит профила

Корак 5.Уклоните заштитну фолију са ивица СПЦ листова.

Корак 6. Ставите слова на "полици" основног профила са заштитним поклопцем. Оставите топлотни размак између ивице поликарбоната и унутрашњег зида базе. За већу непропусност "полица" се може претходно обрадити силиконским заптивачем.

Профил спајање ГЦП (ЕЦП 2Г) ПОЛИГАЛ са заптивком

\ т

Важно! Као и код употребе недељивог профила, доњи рубови поликарбонатних плоча требају долазити из профила од 3-5 цм за будућу монтажу завршног профила.

Корак 7. Ставите поклопац са горње стране и закључајте резе на профилу тако што ћете га притиснути горњом руком. Да бисте фиксирали алуминијумски профил, тапните на гумени поклопац на поклопцу.

уградња поликарбоната

Корак 8. Провјерите поузданост причвршћивача, нанесите крајеве поликарбоната на перфорирану траку и тамо поставите одговарајући профил.

\ т

Перфорирана трака за целуларни поликарбонат

Монтажа перфориране траке на предњу страну поликарбоната врши се уз помоћ самољепљивог слоја који се наноси на површину. Како причврстити материјал је акрилни лепак. Прочитајте више у овом чланку.

Запамтите: без обзира на начин постављања плоча од поликарбоната на метални оквир, веома је важно да се тачно прати технологија повезивања. У овом случају добићете издржљив и трајан визир, надстрешницу или стакленик за вашу сеоску кућу или приватну кућу.

Видео - Упутство за уградњу ћелијског поликарбоната "Кинпласт"