Како уклонити старе позадине из сухозида

Уградња унутрашњих преграда и поравнање зидова уз помоћ ГКЛ-а врши се приликом ремонта, а замјена тапета је фаза козметичког поправка. А ако у првом случају за имплементацију тако великог обима посла укључите професионалце, онда се "козметика" често ради властитим рукама. Дакле, поставља се питање - како уклонити тапете из сухозида и не оштетити његову површину.

природа проблема

Сложеност уклањања старе превлаке од сухозида је због природе темеља. Гипс картонска плоча има папир као вањски слој и може га оштетити непажљивим покретом. Осим тога, сам гипс - материјал је крхак, и лако га је огребати папиром, ако се стари зидни тапет сруши помоћу ножа или стругача.

Због тога је "исправна" технологија лепљења тапета приликом претходног слагања не само зглобова, углова и тачака монтаже, већ и гитаре на читавој површини зида. И убудуће не постоји питање "како уклонити старе тапете из сухозида" - љепило не долази у контакт с горњим, папирним слојем листа, а рад иде брзо и безболно за темељ. Такве процедуре се могу обавити неколико пута између великих поправака за постављање нових тапета и надоградњу интеријера.

Али ако између тапета и ГЦЛ папира нема спатуле, задатак постаје компликованији.

Како уклонити тапете са сувог зида без китова

Не постоје основне разлике у уклањању позадине из ГКЛ без кита - користе се истесами пријеми, као у уобичајеној ситуацији: вода, пара, посебни испирци и лопатица. Главни задатак - потопити старе позадине, тако да већина влаге не продире даље слој љепила. А влага која је продрла дубље не би била довољна за деформацију картона.

Стога, морате се одмах подесити на чињеницу да не постоји лак начин, већ као основа да се узме прецизност и лежерност - одузимање тапета ће потрајати дуго. Али боље је него демонтирати покварену е-пошту и уместо да инсталирамо нову.

Како уклонити папирне тапете из сувог зида

Ако је тапета налепљена, онда је обично теже одвојити је од базе од других врста.
У већини случајева, овај тип припада једном слоју, лаком премазу - да би се залијепио, користити обичан љепило за тапете у минималној концентрацији међу свим могућим опцијама. Овај фактор, плус пропусност папира, олакшава процес бубрења лепка. Међутим, слаба јачина рупе у мокрим папирним тапетама спречава кидање цијеле траке или њеног већег дијела.

У најједноставнијем случају, процедура "како уклонити папир из сухозида" изгледа овако:

 1. Припремите малу посуду са топлом водом;
 2. Нађите угао у том подручју, гдје је тапет завршен на овом зиду;
 3. Мокра спужва навлажити само ову траку кретањем горе-доле;
 4. За неколико минута можете покушати да откинете горњи дио траке, подижући његову ивицу шпатулом;
 5. Ако овај комад није уклоњен да би се уклонио, онда се трака поново навлажи;
 6. Под условом да је тип лепила ињегова концентрација за лијепљење је исправно одабрана, трака се може потпуно скинути. Ако се држите "залиха" снаге, онда морате узети мале комаде;
 7. После првог опсега, други је уклоњен, и тако даље Д.

Читав процес се може мало убрзати, ако прибегавамо малим "триковима":

 • Ако се прва трака потпуно уклони, онда је могуће одредити колико је времена потребно да се прекине, затим, након одређеног броја минута након влажења сваког појаса, почети влажити следећу површину тако да достигне "услов" док не уклони претходну траку
 • Ако није лако уклонити тапете из сухозида, а оне се морају очистити комадићима, онда је у воду потребно додати мало љепила за тапете (дио норме), тако да влага са површине нема времена за испаравање и облачење
 • .
 • Да бисте уклонили комаде папира, потребна вам је лопатица различитих ширина.

Много је лакше уклонити дупле папирне тапете, иако се оне односе на густе, тврде облоге. У овом случају, довољно је уклонити само горњи декоративни слој. Не можете уклонити дно папира, остављајући га као основу за лијепљење новог поклопца.

Како уклонити бамбусове тапете из сувог зида

Флизелиновие тканине називају се још бољим папиром - садрже целулозна влакна, везана полимерним везивом. И у чистом облику, пропусност воде и паре у флизелину је иста као у обичном папиру.

Али проблем је у томе што је већина њихтапете или обојене акрилном бојом, или имају горњи декоративни слој од пјенастог или густог винила, и оба ова премаза не пропуштају воду у слој љепила. А ово је неопходан услов да се уклони стари премаз. А за продирање воде, потребна је "помоћ". Најефикаснији и најбржи начин за влажење флизелинових тапета са декоративним слојем који је отпоран на влагу - прелиминарно пробијање овог слоја игличастим ваљком или тигром за тапете. А што је таква перфорација чешћа, то је мокрији флиселин бржи, што је лакше одвојити траку, што значи да можете брзо уклонити тапете са сухозида.

Ако су бамбусове тапете обојене паропропусном бојом, онда нема потребе за бушењем - лако их треба уклонити након нормалног влажења са спужвом, ваљком или спрејом. Али бит ће потребно да се хидратизира најмање двапут: прво - да процури влага боје и флизелин, а затим - да направи слој љепила.

На други начин, исти као у претходном одељку. Једина разлика је што је овај тип премаза много јачи од папира, док влажење старих тапета неће се сломити на мале комадиће, а они ће бити уклоњени са цијеле колоне или великих комада.

Алтернативни начини за уклањање старих позадина из сувог зида

За натапање слоја љепила и за уклањање старог премаза, није нужно дјеловање водене паре. Можете користити специјални генератор паре, унајмљен, али ако у кући постоји парни чистач, он ће стати (иако је "радник")хватање "има мање". Будући да ће пара бити под притиском, на тај начин да се разбије тапета, залијепљена на сухозид, могуће је и брже. Једини услов је да је уклањање премаза боље једни са другима - један ради са генератором паре, други скида траку и контролише колико је слој љепила влажан. Још један недостатак методе је висока температура паре. Потребно је радити са употребом личне заштитне опреме: у рукавицама и наочарима.

Друга могућност је да се умјесто воде користе специјалне текућине. Ови трошкови су скупи, тако да неће имати много утицаја на буџет поправке, а уклањање старе покривености ће бити брже. Недостатак је што то није вода, строго се придржавајте сигурносних правила наведених у упутствима произвођача: не дозволите да течност уђе у слузокожу и незаштићене дијелове коже.

Колико пута можете уклонити позадине из сувог зида

Одговор на ово питање зависи од усклађености са технологијом гипсања зидова за тапете. Ако ставите нови премаз, а да не направите целу површину зида, онда ће сигурно бити први и последњи пут.

Али као да не склоните старе тапете након навлаживања водом или паром, пробијањем површине зупчастим ваљком или тигром за тапете, стругањем ГКЛ лопатицом или стругачем - на њему ће увијек остати трагови механичког дјеловања. И само неколико врста завршних премаза може сакрити ове мале неједнакости (на примјер, дуплекс или текуће тапете). У другим случајевима, тражени слојкит Али, да се не стварају проблеми унапред, боље је нанети површину за било који тип премаза. Затим промените тапет онолико пута колико је потребно пре главног ремонта.