Шта хранити крумпирима

Кромпир - врло популарна култура за узгој у сеоском имању. Добро је очуван, широко се користи у кухању. Укратко, незамјењиво поврће у сваком погледу. Многи узгајају кромпир са целим плантажама. Али ако не можете узети већу површину за кромпир, а из мале парцеле можете жетву богату жетву. И они ће помоћи у овом храњењу.

Узгој корјенастог кромпира

Препоручљиво је комбиновати са Цонваи храном за исхрану. Модерне сорте високог приноса интензивног типа веома су осетљиве на примену ђубрива. Дакле, формирање усјева од 500 кг. од 1 сто, кромпир асимилира 3 кг. азот, 0,8 кг. фосфор и 4,8 кг. калиј, као и други макро и микроелементи. Једнократно увођење таквих високих доза хемијских елемената је неприхватљиво, јер повећана концентрација земљишта може довести до тровања биљака, акумулације штетних материја у финалном производу. Гомољи кромпира ће добити неугодан мирис и мирис, а њихова пулпа ће се при кухању потамнити. У сјеменском материјалу ће се акумулирати више вирусне инфекције, што ће довести до брзе дегенерације сорте.

Стога, да би се добио највећи принос кромпира, важно је постепено обогаћивати тло хранљивим елементима, који обезбеђују исхрану коријена од тренутка љествице до краја вегетације, комбинацију органских, органских и минералних ђубрива приликом примене коренских и коренских усева.

Количина примењеног ђубрива зависи од плодности тла и његовог садржаја влаге. Велике дозезахтевају тешку земљу, глину и добро наводњавање. Ово је нарочито изражено у почетној фази узгоја кромпира. Када је земља влажна, минерална ђубрива се брзо растварају, а концентрација раствора земљишта се нагло повећава. Стога, у локалном увођењу минералних ђубрива, кромпир је боље оплодити на неколико начина храњењем током вешања.

Узгој аутохтоног кромпира

Већина људи вјерује да је крумпир крава неефикасна. Али имајте на уму да се храњиве твари много лакше облаче у вео. Пре периода цветања кромпира, пожељно је да се спроведе фолијарна примена са слабим раствором урее. Само се мора пазити да се ђубриво за кромпир добро раствори у води, иначе може довести до опекотина вела.

Када крумпир цвета, а на улици је кишовито хладно време, потребно је извршити фосфатну ђубрење кромпира. За овај 1 литар. вода мора бити разблажена 2 г. амонијум нитрат, иста количина калијум хлорида, 20 г. Суперфосфат и 0,1 г. бакар сулфат Инсистирајте на овом раствору најмање 3 сата.

У време када се формирају кртоле, веома је корисно оплодити кромпир манганом и бором. У овом тренутку грмови више не цветају, већ формирају јајник. А у дане сазревања - фосфор. Учините то обично око мјесец дана прије жетве.

Органска или минерална ђубрива?

По правилу, највећи приноси кромпира се добијају у периоду када се одређена област тек почиње развијати посебно за ову културу. Познато једа девица има све потребне хранљиве материје и елементе у траговима неопходне за исхрану биљака. Али постепено све је вредно из тла, па је потребна оплодња у облику органских и минералних ђубрива

Расправе о томе која су гнојива за ову популарну културу коријена боља - органска или минерална - одавно су била у прошлости, јер је у практичној примјени установљена: органска и минерална кемија мора бити уведена како би се добио максимални резултат.

Предности органских ђубрива су присуство најважнијих хранљивих материја у њима: азот, калијум, фосфор, магнезијум, калцијум, сумпор, бор, молибден, манган, кобалт. Ова ђубрива доприносе акумулацији хумуса у земљишту, чинећи га укуснијим, лабавијим и не захтева често наводњавање. Као ђубрива за кромпир најчешће се користе птичји измет, стајњак, хумус. Органика помаже да се повећа принос корјенастих култура за 1,5-2 пута, али у исто време није тако глатка: заједно са стајским гнојем, на пример, земљиште се лако може заразити гљивичним болестима и штеточинама (крастама, хурстом), чије активности не утичу на квалитет култивисаног гомоља .

Минерална ђубрива у овом погледу су сигурнија. Већина кромпира користи се за кромпир (калијум сулфат), фосфор (суперфосфат, нитрофоска), азот (карбамид, амонијак нитрат). Поред тога, могуће је користити комплексна ђубрива која садрже од два или више елемената у саставу: нпр. Нитроамофа.

Органицдресинг кромпира

\ т

Гурмани користе различите врсте органских ђубрива током вегетације. То јест, након што су посадили "семе" кромпира.

Користећи мешавину различитих органских "хране", могуће је не само регулисати азот, калијум и фосфор, већ и осигурати стабилност киселости тла.

Мешање органских ђубрива у различитим комбинацијама обезбеђује мешавину елемената у траговима. Таква ђубрива су потребна тек након што проклијају "семена". Неки становници земаља радије хране кромпир свака два тједна емулзијама или екстрактима, од изгледа лишћа и до цватње.

И можете све да радите: кора од банана, љуска јаја; разне врсте стајњака, гвано, компост; лишће и трава; пијани чај и кувана кафа; пекарски квасац и сир од сирутке; орезивање рибе и разне врсте пепела и пепела.

Минерална ђубрива за кромпир

Кромпир захтева не само органска ђубрива, већ и минерална. Да би се на једном хектару земље узгојио десетобински род, у просјеку је потребно:

· Калијум 60-100 кг;

· Калцијум 20-50 кг;

· Сумпор 20-40 КС;

· Магнезијум 10-25 кг;

· Фосфор -10-18 кг;

· Азот - 40-60 кг.

Поред тога, цинк, манган, гвожђе и слично су слични микро и макро елементима.

Током формирања кука, ђубрива од кромпира играју веома важну улогу за раст и развој кромпира. Важно је осигурати да ђубриво не садржи клор, иначе ће усјев угинути.

Доза минералних ђубрива израчунава се узимајући у обзир квалитет стајњака и његов степенразградњу, садржај хранива у земљишту, као и сорте кромпира и друге факторе. Када се унесе са прилично разложеним гнојем, припремљеним на слами или тресетној стељи, доза минералних ђубрива ће бити мања.

Често питам шта је ђубриво потребно за кромпир. Не бојте се користити минерална ђубрива. Препоручујем двоструки суперфосфат од 1 кг. за стотинак и сумпорни калијум од 2 кг. за стотину, уведену у јесен, пре него што се садни радови попуне земљом са довољно минерала.

У процесу варења можете додати урее и амонијум-нитрат до 1 кг. за сто квадратних метара. У пролећном копању користе се интегрисана минерална ђубрива, као што су нитрофоска (5 кг по диму) и нитроамофоска (3 кг на сто квадратних метара).

Када се храни кромпир

Обично се кромпир кромпир посади у три фазе.

  • током фазе степеница. Главни знак је блиједозелени лист и слаб развој;
  • током периода будинга;
  • у време цветања кромпира.

Било да се храни или не, можете проверити време. У сувом времену, залијевање се залива током цветања - тренутак акумулације жетве.