Поправак Простар фреквентног претварача

Данас, у индустрији, основу погона чине мотори наизменичне струје, који раде заједно са фреквентним претварачима. Број таквих система сваке године се повећава, односно долази до одређеног протока кварова такве опреме. С обзиром да цена чак и за најједноставнији модел почиње од око 10 хиљада рубаља, потреба за поправком фреквентних претварача стално расте.

Чворови који највјероватније неће успјети у фреквентним претварачима су елементи струјног круга. По правилу, они укључују мрежни исправљач и транзисторски претварач. Разлози за неуспехе могу бити веома различити. на пример:

  • кратког споја када улазе страни предмети или течности;
  • прегревање кола, као резултат загађења;
  • сметње из напајања;
  • моторе који се односе на квар мотора;
  • други.

У већини случајева, они доводе до квара једног од енергетских модула, или неколико одједном.

Фиксирање грешке струјног круга је довољно једноставно. Неуспјех улазног исправљача при напајању напонског напона претварача доводи до улаза прекидача улазног струјног круга, или заслон не показује никакве знакове живота. Ако је исправљач функционалан, онда контролни систем функционише нормално, док покушаји покретања мотора, чак и са смањеним параметрима, доводе до грешке као што је преоптерећење, лом или кратак спој у мотору.

На пример, приказан је конверторФреквенција Простар 6000 4С2Г серија, кинеска производња. Када се гледа, одмах је могуће дијагностицирати грешку у струјном кругу, као када се напајање покреће преко улазног прекидача. Откривање тела конвертора овог модела не представља посебну потешкоћу, јер се горњи поклопац држи на језичцима, а сви унутрашњи механички елементи су повезани вијцима.

Након отварања, улаз исправљача је изведен помоћу мултиметра, што је потврдило чињеницу посљедњег квара. Све варијанте позиционирања сонди указују на кратки спој унутрашњих кругова. Истовремено, варистор на улазу се показао као цијели број. Ова ситуација је довела у сумњу да ли транзисторски модул ради исправно. Нажалост, у овом моделу конвертора може се визуелно прегледати само његов доњи део. За даљње радње обоје су избрисане. Чак и кратак преглед модула транзистора није оставио никакве сумње у његов неуспех.

Затим, да би се проверило исправно функционисање унутрашњих кола, уместо регуларног исправљача серије КБЈ1510 изложен је сличан рад и произвела поновну укљученост без модула напајања. За велику радост, контролни круг је нормално почео, бројке су осветљавале, претварач је почео да реагује на притискање тастера.

Даља поправка фреквентног претварача Простар сопственим рукама је била замена транзисторског модула, а корист у овом случају извршена је у облику једног чипа ПС219А5. У Русији нисмо успели, па је требало месец данасачекајте док не дође из Кине. Након замене модула, конвертор се поново покренуо, а повезани мотор је почео да се ротира.

Монтажа је изведена обрнутим редослиједом, уз додатак ажуриране термопасте на радијаторима и чишћење плоча и унутрашњих дијелова од загађења. Тест оптерећења је такође дао позитивне резултате. Нажалост, приказани поправак фреквентног претварача властитим рукама је један од најлакших и не увијек завршава замјеном само два модула.