Утакните утичницу - како одабрати и правилно повезати

Већина електричних утикача се структурно разликује од стандардних уређаја, јер су дизајнирани за повезивање уређаја с максималном снагом. У таквим случајевима, веза захтева посебну линију, која се шаље директно на узглавље. Ако није извршено ни када је инсталација изведена, онда морамо бити спремни за додатне радове.

Посебне карактеристике

Без обзира на то да ли ће бити инсталирана утичница за кување или пећница, сама утичница мора бити инсталирана. Има их много - сваки произвођач може направити дизајн по свом нахођењу, поштујући захтеве ГОСТ-а или ПУЕ-а. Његова главна разлика у односу на домаћинство је способност рада са струјама велике снаге, што се огледа у дебљини контаката.

Огромна већина електричних штедњака, обнављених панела и пећи имају вањске металне дијелове, који, под неповољним околностима, могу бити под стресом. Да би се људи и ствари заштитили од струјног удара у таквим случајевима, користи се уземљење, чији контакти у уобичајеним утичницама имају облик прешаних антена. Утичница у пећници не може бити опремљена таквом заштитом, јер није довољна на високим амперним струјама. Као резултат - уземљење контакта са уземљењем врши се на посебном затику. Неки су збуњени са тро-пинским утикачем трофазног, али у ствари то је фаза, нула и маса.

Захтјеви захолдинг

Ако ожичење на које пећница не задовољава ове захтјеве, мора се промијенити, те је пожељно да се то питање разјасни чак и прије него што се уређај купи:

  1. Одвојена линија. Стандардна жица и утичница су дизајнирани за номиналну струју од 16 ампера. Напон у мрежи је увек 220 волти, тако да можете израчунати максималну снагу утичнице за електричну плочу која ће проћи кроз њу да се повеже. Снага је једнака продукту јачине струје на напону - 16 помножено са 220 окретаја 3520 вати или 3,52 кВ. То значи да ако је утичница за купљену ручно испоручену плочу и пећницу повезана са заједничком кухињском петљом, онда се ови уређаји могу користити само наизменично, и искључити све остало - микроталасну, котлић и друго. Ако, међутим, спојите пећницу на једну утичницу, а на другу на исту линију, на примјер, плочу или други врло моћан уређај, онда ће се ожичење загријати и ускоро ће пропасти, ако се не затвори одмах.
  2. Резање жице. У ожичењу бакарног кабла затвореног типа са попречним пресеком од 2,5 мм? издржати прикључак уређаја до 4,6 кВ. Ако је уређај снажнији, онда покупите жицу у следећој табели:

Према овим подацима, могуће је израчунати не само цијелу жицу у кухињи, већ и која је утичница потребна за спојни пламеник. Јасно је да ако се попречни пресек жице узме уско, онда у једном излазу, чак и двоструком, неће бити могуће укључити више од једног уређаја, стога, у случају такве потребе, ожичење у кухињи требапокупите са залихама.

Избор утичнице по броју фаза и уземљења

Будући да произвођач не зна која ће се утичница за одређену електричну пећ користити, већина уређаја се продаје без њих. Чињеница није чак ни да су утичнице различите - само већина уређаја може бити укључена као једнофазна кућна мрежа, и то до трофазног извора. У складу с тим, тек након утврђивања врсте уређаја који се купује, одлучује се која утичница треба изабрати.

Једнофазни прикључак за струју је већи од уобичајеног и може довести до фазе уређаја, нултог рада и уземљења. Ако стан не обезбеди уземљење, онда један контакт остаје празан.

Трофазна утичница за електричну пећницу или за пећ је по дефиницији снага - чак и најслабија од њих је дизајнирана за струју од 32 Ампера. У зависности од присуства или одсуства уземљења, он може имати 4, 5 или 7 контаката. Друга опција је ријетка, јер је то начин инсталирања додатне заштите иу већини случајева није примјењива.

Као резултат тога, главни избор утичнице електричне утичнице је да се одреди снага за коју треба да се израчуна, број фаза из којих ће радити и доступност уземљења.

Савети за избор дизајна

Када је у питању сазнање шта треба да буде утичница за плоче за куповину у смислу снаге и броја фаза, можете процијенити секундарне карактеристике које ће утјецати на удобност његове упорабе.


унутрашњи прикључакза електрични штедњак

\ т

Спољашње или унутрашње. Прва опција вам омогућава да инсталирате утичницу за електрично гријање директно на површину зида - у неким случајевима, за ту сврху се прво успоставља постоље, али чешће се фиксира обичним типлама. У другом случају, у зиду се поставља утичница за електрична штедњака, која ће морати урезати у њу гнијездо сједала. Ово је практичније чињеницом да испоручена површина није толико избочена преко површине, а што се тиче сигурности, таква веза је поузданија.

Присуство пратиоца. Ако је, врло је добра, јер електрична струја, нарочито велика снага, ствара вибрацијски ефекат на контакте. У већини случајева, исечци за контакт раде ово, али увјеравања са моћним уређајима никада неће бити довољно. Фиксирање се дешава због засуна, који је подигнут дугметом или навојем - матица.


утичница са заштитним затварачем

\ т

Сигурносне ролете. Већина утичница је ниско постављена, што представља потенцијалну опасност ако у кући има дијете. Завјесе у утичници испод пећнице направљене су тако да се, осим утикача, ништа не може уметнути у њих.

Степен заштите. Документи и на утичници су означени као ИПКСКС. Уместо КСКС постоји дигитални код који указује на степен заштите контаката од добијања страних објеката и влаге на њима. Минимална вредност је ИП00, а максимум је ИП68. Искључена је потпуно заштићена утичница и утикач за електрични штедњакконтакт са водом чак и када урањају њихова тела у воду. У кухињи је дозвољено употребљавати уређаје са класом заштите не мање од ИП24 - то значи да кућиште штити контакте од директног удара млаза воде, без обзира на коју страну лети.


утичница са уграђеним РЦД-ом

Још увек постоје модели са уграђеним РЦД-ом и још једна додатна заштита, али како би се оправдала њихова употреба и да ли ће преплатити за такве "пецива", у сваком случају треба посебно размотрити, у зависности од укупног квалитета уређаја.

За више информација о избору утичнице, погледајте овај видео:

конекција утичнице

Уопштено, прикључак утичнице на електрични штедњак не разликује се од инсталације обичног домаћинства. Најважнија карактеристика је строго дефинисана веза контаката. Ако нема разлике за кућну утичницу, како спојити фазу и нулу, тада контактирајте контакте у струји, испод пећи или пећи, прете кратким спојем или појавом фазе на металним деловима уређаја, без обзира да ли је један или трофазни уређај повезан. Утичнице су направљене тако да није могуће правилно уметнути утикач, али приликом прикључивања потребно је бити опрезан.

једнофазне утичнице

Чини се да је битно само повезати жицу за уземљење - друга је уобичајена фаза и нула. У пракси, веза између плоче за кухање и пећи се врши према одређеним контактима, јер су за то предвиђени многи моделирадите из једне и три фазе - само требате уклонити или инсталирати посебан скакач на право мјесто.

Да се ​​не би збунило шта и где да се повеже, на телу из унутрашњости утичнице и често на његовом поклопцу налазе се ознаке које указују на то који контакт треба да буде фаза, где је нула и тло. Остаје само пажљиво гледати како би свака инсталирана жица била на свом мјесту.

трофазне утичнице

Неопходно је инсталирати и повезати трофазну утичницу као и једнофазну утичницу, с тим да постоји одређена слобода за повезивање фаза. Ако нула и уземљење треба да буду инсталирани строго на његово место, онда се остали фазни контакти могу фиксирати било којим редоследом - без разлике.

Пошто је потребно да се нула и фазна жица споје на одређену локацију, сваки контакт се означава - фазе су дигитално означене Л1, Л2, Л3, нула жице са словом Н и уземљене трима хоризонталним линијама од којих је свака краћа од претходне.

Посебна тачка се односи на кабл који ће се испоручивати у утичници. За жице исте секције, у зависности од броја фаза, можете повезати различите енергетске јединице, а разлика може бити 50-80%. Жице у исто вријеме, међутим, пожељно је одабрати такво раскршће као да ће се веза изводити на једнофазни начин. Чињеница је да, на примјер, ако се узме електрични штедњак са три одјељка, онда се сваки од њих може спојити на његову фазу. Према томе, када је један од њих укључен, онда је у раду само једна фазна жица. Често то није важно, јерснага једног пламеника 1,5-2 кВ, с којим се рукује и танке жице на 0,5-1 мм ?, али још једном открити што схема везе неће ометати, а још боље - само узети дио жице са залихама.

Повезивање контаката са брушењем

Већина пећи и електрични штедњаци имају типичан дијаграм повезивања, који показује да ли уређај можете повезати само с једном или чак с три фазе. Ако уређај има универзални круг, он представља 6 контаката, од којих три за повезивање фаза, два за нулу и последњи за уземљење. Означавање је потпуно исто као и на утичницама - фазни контакти су Л1, Л2, Л3, нула је означена као Н, а уземљење је стандардна ознака.

електрична шема за повезивање електричног грејања на једну фазу

Ако је изведено трофазно повезивање, све жице су једноставно повезане са одговарајућим контактима. У случају једнофазне мреже, уређај треба тражити скакаче - један од њих затвара фазне терминале, а други нулу. Сходно томе, фазни проводник сада може бити повезан са било којим од прва три терминала, нула до било које од следећих два, а земља до последњег. Ако не дође до изненадног скакача, онда они морају бити направљени сами, за које је погодан комад жице, исти као и за монтажу утичнице.

Важно! У зависности од телефона, краткоспојник је већ инсталиран из фабрике - ако се користи у трофазној мрежи, џампер се мора уклонити. У супротном, одмах након спајања на мрежу неће доћи до квара гаранције.

УНеки уређаји немају контакте, али уместо тога они једноставно имају олово које треба прикључити на утикач. Без обзира на број фаза изолације боја жице за уземљење ће бити жуто-зелена, нула-плава и фазна - било која друга.

У сваком случају, прије повезивања потребно је испитати инструкцију - ако је уређај од нормалног произвођача, онда би требао бити јасан и непрофесионалном.

Врло детаљно упутство за повезивање електричног штедњака налази се у овом видеу:

и кратку инструкцију можете наћи овде:

Неколико речи о безбедности

Горе наведена упутства су довољна за повезивање електричног кухара који је био у стању извести особу барем врло мало има знања о електротехници, или тко жели да схвати шта и како да ради. У супротном, најбоље је да уложите новац у буџет за куповину да бисте позвали стручњака у ту сврху, посебно ако вам је потребно да уземљите или разбијете жлебове каблова у зиду.

Упркос чињеници да је уградња утичнице за кухињске плочице или пећнице успоредива с монтажом дизајнера, треба имати на уму да електрична енергија никада не опрашта грешке и да се бавити самим собом не захтијева само поштовање већ и довољно вјештина.