Како инсталирати утичницу за напе

Како повезати хаубу?

Електрични присилни хауби већ дуго добијају све нове хоризонте у нашој земљи, а питање како је утичница инсталирана испод хаубе постаје релевантније него икада. Уосталом, ови уређаји се обично монтирају испод плафона, а да би га се повезало, утичница мора бити монтирана и испод плафона, што није увијек атрактивно. Стога ћемо у нашем чланку размотрити све могуће варијанте повезивања електричних екстраката.

Опције за повезивање хаубе

Тренутно се на Интернету нуди неколико опција за повезивање хаубе. Размотримо предности и недостатке, као и могућност имплементације сваке од њих.

Повезивање хаубе са зидне утичнице

Најчешћа опција је да се повеже преко излаза са извлакачем. Заправо, под овом варијантом се израчунава и сама хауба, јер сви они имају виљушку.


Локација утичница у кухињи

 • Утичница хаубе се обично монтира испод самог плафона. На 5 - 10 цм од њега . Важно је поставити утичницу тако да не омета облагање канала. И приступ њему није био компликован другим намештајем.
 • За уграђени намештај, утичница се обично монтира директно у ормарић . Али у овом случају потребно је придржавати се правила ПУЕ за монтажу на запаљиве површине. Сама утичница мора бити инсталирана на незапаљивој подлози, а ожичење на намештају треба да буде израђено од челичног валовитог слоја (види Како одабрати валовити метал за ожичење).
 • Недостаци овог методаприкључак вентилације може се примијетити само не баш уобичајено мјесто утичнице - испод плафона. Али ако је све урађено исправно, онда га намјештај може у потпуности сакрити од очију.
 • Па, предности таквог метода су непорециве.Као прво, то је прилика да се уклони напетост из хаубе у било које време. Ово ће осигурати одржавање и поправку хаубе. Осим тога, доступност утичнице ће увелике олакшати тражење оштећења у ожичењу.

Повезивање хаубе без утичнице

Врло често можете наћи опцију повезивања хаубе без утичнице. Жице, које су спојене на утичницу, једноставно су чврсто спојене са жицама хаубе.


Метода увијања

 • Да би се ова опција превела у своје руке, они не требају посебна знања или алате . За повезивање утичнице из разводне кутије, три жице су излазне фазе, нула (види уземљење и нула жица: како се разликују) и заштитне. Иста количина жица ћете наћи ако демонтируите чеп хаубе. Само повежите жицу за пренос података и све.

Обратите пажњу! Важно је не само спојити жице на случајан начин. Уосталом, ни у ком случају не може се спојити фазна жица из разводне кутије и пода хаубе. Да бисте то избегли, можете се кретати кроз боје. Жице за уземљење у оба случаја треба да буду жуто-зелене. Нула жица треба бити плава. Фаза било које друге. Једноставно повезивање свих жица према боји, видобити прави резултат. Али то је само ако је ваша електрична мрежа стана извршена у складу са правилима ПУЕ.

 • Али ова опција је интересантна само када се користи увртна веза . Али, према ПУЕ правилима, ова веза је забрањена. Уосталом, није поуздана и дуготрајна. Приликом повезивања са терминалима (види Терминали за повезивање жица), потребно га је фиксирати, што визуелно не изгледа много боље од уобичајеног излаза.


На слици је приказан начин спајања методом заваривања

 • Решење за ситуацију може бити лемљење или заваривање (види Типови и типови прикључака ожичења),што омогућава било какву инструкцију. Овакав тип повезивања ће створити поуздану и нејасну везу, која визуелно неће бити практично различита од конвенционалне жице.
 • Главна предност овог типа прикључка за извлачење је његова ниска видљивост . Уосталом, скривање једноставне жице је много лакше него сакрити излаз екстрактора.
 • Али недостатак је тежак.Уосталом, нећете моћи брзо да уклоните напетост само из хаубе. Да бисте то урадили, морате искључити аутомат, који ће уклонити напон из свих електричних уређаја у групи. А ако сте управо одлучили да оперете хаубу, није сасвим удобно. А ако не допусти богу да се упали, онда то уопште може бити проблем.

Повезивање напе са машине за груписање

Посљедња могућа опција спајања је додјељивање засебног аутомата у панелу групе заповезивање екстрактора. Овај тип прикључка се препоручује снажним потрошачима, на које је врло тешко повезати вађење. Ипак, он има право да постоји.

 • Суштина ове методе је сведена на чињеницу да, пошто је видео инсталиран у стану штит, додатни аутоматски строј. Из ње се напаја посебна линија.
 • И у овом случају, жица из машине је боље да дође директно до терминала блока за извлачење, избегавајући додатне везе. И поклопци жице само да раставе.

Група за повезивање хаубе

\ т

Обратите пажњу! У овом случају, мораћете да отворите тело хаубе. То може довести до кршења гаранције. Приликом растављања само утикача на хауби, као што смо већ рекли у претходној верзији, то такође доводи до кршења радних услова за уклањање опреме из гаранције.

 • Предности овог начина повезивања су многе. То је потпуно одсуство додатних веза, и недостатак свести о инжењерским мрежама и могућност да се уклони напетост из хаубе у било ком тренутку.
 • Али недостатак таквог начина је тежина. То је питање цене. Уосталом, куповина додатног аутоматског строја, додатних жица од машине за груписање до одводника и инсталације ће довести до додатних трошкова. Стога је тешко размотрити такву идеалну варијанту.

Обратите пажњу! Упркос чињеници да снага конвенционалних издувних гасова ретко прелази 400В, биће вам потребна бакарна жица попречног пресека од 1,5 мм 2. У складу са табелом. 7.1.1 ПУЕ је минимални дозвољени пресек проводника, који је дозвољен у стамбеномсобе

закључак

Од свих понуђених опција, свака од њих има своје предности и недостатке. Која вам је опција прикладна, можете одабрати за себе. Али, на основу искуства, излаз на хауби је оптималан однос цене и практичности. Па, ако сте толико збуњени својим изгледом испод стропа, онда правилно поставите утичницу готово увијек можете визуално сакрити.