Аутоматска заштита електромотора - како одабрати праву?

Приликом одабира аутоматских прекидача који могу штитити електромоторе од оштећења услијед кратког споја или прекомјерног оптерећења, потребно је узети у обзир велику количину стартне струје, која често прелази номиналну вриједност 5-7 пута. Најснажнија преоптерећења при покретању су асинхрони агрегати са краткоспојним ротором. Пошто се ова опрема широко користи за рад у производним и животним условима, заштита самог уређаја и кабла за напајање је веома битна. У овом чланку ће се расправљати о томе како правилно израчунати и изабрати аутомат за заштиту електромотора.

Задатак уређаја за заштиту електромотора

Кућни електрични уређаји од стартних струја великих величина у мрежама обично су заштићени трофазним аутоматским прекидачима, који раде након кратког времена након што тренутна вриједност пређе номиналну вриједност. Тако се осовина мотора успијева одмотати до жељене брзине, након чега се смањује сила електронског флукса. Али заштитни уређаји који се користе у свакодневном животу нису фино подешени. Стога је избор аутоматског прекидача, који омогућава заштиту асинхроног мотора од преоптерећења и прекострујних кратких спојева, компликованији.

Модерни аутомати за заштиту мотора често се уграђују у генералном случају са стартерима (тзв. Прекидачки уређаји за покретање мотора). Намењени су за следеће задатке:

  • Заштитауређај за превелику струју који је настао унутар мотора или у кругу напајања.
  • Спречавање погонске јединице од квара фазног водича, као и неравнотежа фазе.
  • Обезбеђење привременог затварача, које је неопходно за мотор, присиљено да се заустави због прегревања, било је у могућности да се охлади.

Контролна и заштитна аутоматика за мотор на видеу:

  • Одвојите јединицу ако терет није испоручен на вратило.
  • Заштита агрегата од дугих преоптерећења.
  • Заштита електромотора од прегревања (за обављање ове функције унутар јединице или на њеном кућишту монтирани додатни температурни сензори).
  • Индикација начина рада, као и упозорења за хитне ситуације.

Треба такође узети у обзир да мотор за заштиту електромотора мора бити компатибилан са контролним и контролним механизмима.

Израчунавање аутомата за електромотор

До недавно је за заштиту електромотора коришћена следећа шема: унутар стартера је уграђен термални регулатор који је серијски повезан са контактором. Овај механизам је радио овако. Када је струја велике величине прошла кроз релеј дуже време, дошло је до загревања биметалне плоче уграђене у њу, која је, савијајући, прекидала склоп струје. Ако је вишак оптерећења био краткотрајан (што се дешава приликом покретања мотора), плоча није имала времена да се загрије и узрокује рад машине.

Интерноуређај за заштиту мотора на видеу:

Главни недостатак такве шеме био је то што није спасио јединицу од скокова напона, као и фазног неравнотеже. Сада је заштита електрана обезбеђена прецизнијим и најсавременијим уређајима, о чему ћемо касније говорити. А сада да се вратимо на питање како рачунати машину која се уграђује у ланац електромотора.

Да би се пронашао заштитни аутоматски прекидач за електричну инсталацију, потребно је знати његове временске карактеристике, као и категорију. Свакодневна карактеристика номиналне струје, коју израчунава АБ, не зависи.

Да би се спријечило аутоматско активирање аутоматског прекидача при сваком покретању мотора, вриједност почетне струје не смије бити већа од оне која узрокује да строј одмах дјелује (прекид). Однос стартне струје и номиналног се уписује у пасош опреме, максимално дозвољено - 7/1.

Приликом израчунавања машине практично треба користити фактор поузданости, који је означен симболом Кн. Ако номинална струја уређаја не прелази 100А, тада је вриједност Кн 1,4; за велике вредности износи 1,25. Полазећи од тога, вредност струје границе се одређује помоћу формуле Ио? Кск релеасе. Изаберите прекидач у складу са израчунатим параметрима.

Друга вредност коју треба узети у обзир приликом преузимања када је машина монтирана у моторном чамцу или посебном ормарићу - температурни коефицијент ( т). Ова вредност је 0.85, а номинална струја заштитног уређаја за време селекције треба да се помножи са њом (Инт).

Модерни уређаји за електричну заштиту енергетских јединица

Модуларни аутомати су веома популарни и представљају свестрани уређај који се успешно носи са свим горе описаним функцијама.

Поред тога, могу се користити за контролу параметара искључења са великом прецизношћу.

Модерни аутомобили су представљени мноштвом сорти које се разликују по изгледу, карактеристикама и контроли. Као и код избора обичног строја, морате знати вриједност старта, као и номиналну струју. Поред тога, неопходно је одредити које функције треба извршити сигурносни уређај. Након што сте извршили потребне прорачуне, можете купити аутомобил. Цена ових уређаја директно зависи од њихових могућности и снаге електромотора.

Посебности заштите електромотора у производним условима

Често, при укључивању уређаја снаге веће од 100 кВ, напон у заједничкој мрежи пада испод минимума. У овом случају не долази до гашења погонских јединица, већ се смањује број њихових окретаја. Када се напон врати на нормалан ниво, мотор поново почиње да се враћа. У исто време, његов рад је у режиму преоптерећења. Ово се назива само-лансирање.

Само-покретање понекад изазива лажне позитивне резултате АБ. То је тото се може десити када је инсталација за привремени напон пала током нормалног рада, а биметална плоча је имала времена да се загрије. У овом случају, термално ослобађање понекад ради раније него што је напон нормализован. Пример пада напона у електричној мрежи аутомобила на следећем видео снимку:

Како би се спријечило гашење снажних фабричких мотора за вријеме самосталног покретања, користи се релејна заштита у којој су струјни трансформатори укључени у заједничку мрежу. Заштитни релеји су повезани са својим секундарним намотима. Ови системи се бирају методом сложених прорачуна. Да их доведемо нећемо имати, јер у фабрици тај задатак обављају запослени у енергетици.

закључак

У овом материјалу детаљно смо обрадили тему заштитних уређаја за електричне моторе и погледали како покупити машину за електрични мотор и које параметре треба узети у обзир. Наши читаоци су могли да се увере да су прорачуни који су произведени у исто време веома једноставни, па је зато да би се покренуо уређај за мрежу, која не укључује веома моћну погонску јединицу, то је могуће независно.