Електрични кабловски под: шема, фото и видео упутства

Мајка код куће је поуздана кабловска топлом поду која жели скоро сваку младу породицу у нашој земљи. Ово је посебно важно за оне који имају малу децу, јер доста времена проводе са играчкама на поду. У таквој ситуацији, тешко ће се наћи нека блиска алтернатива топлом подном каблу.

Ваша кућа или стан може да се учини јединственом, али не заборавите на удобност коју ствара уз помоћ поузданих система грејања. Савремени кабл-топли под испод ламината крије све изворе топлоте, пружајући само гријање, у којем нема радијатора.

Разлике између подземних система грејања

Навијачи топлије се све више користе у вишестамбеном или приватном дому за топли подни кабл. Погодно се разликује од већ застарелог загревања воде и система који обезбеђују високу температуру због инфрацрвеног грејања.

Предности загревања воде:

 • одсуство пумпе за воду, која ствара додатну буку;
 • загревање воде може створити цурење флуида испод пода због брзе корозије или смањења непропусности система;
 • полагање загрејаног кабла је мање дуготрајан процес;
 • за топли подни кабл треба користити јефтинији изолациони материјал;
 • кабловски топли под има већу ефикасност од воде;
 • трошкове рада у кабловској топлотипод у естриху је нижи од пода у воденом колектору;
 • У вишестамбеним зградама дозвољено је инсталирање кабла на електрични грејни под, а вода је погодна само за приватни сектор;
 • избор модела са топлим подом са каблом је више од варијанти водених система.

Предности у односу на инфрацрвено грејање:

 • топли подни кабл је тежи грејач и може бити аутономни извор топлоте у просторији, а инфрацрвени системи су само комплементарни са главним грејањем;
 • грејни кабл за топли под има већу покретљивост, тако да се може налазити у било којој зони, а инфрацрвени су модули који су ограничени у маневарској способности;
 • електрични кабловски под је скривен испод површине било које разумне дебљине, до 50-60 мм бетонске везе, а може се поставити и под плочице, а инфрацрвени би требао бити смјештен што је могуће ближе површини;
 • на инфрацрвеном поду не можете бацити било какав премаз тако да пружа максимални удар;
 • контакти у плочама са инфрацрвеним плочама не могу се инсталирати под тешким намештајем који их може уништити својом масом;
 • Ефикасност грејног кабла је већа од инфрацрвених аналога.

База грејне јединице

Основни алат који се користи за загријавање стана уз помоћ жице за топли под је посебна легура која се користи у узгоју. Такве жице су сигурне за кориснике да се окрећуенергије у топлоти.

ВИДЕО: Радијатори за грејање или топли под. Шта је боље? Предности топлог пода

За регулисање напајања на грејном каблу за под, могуће је уз помоћ термостата који се продају заједно са целим системом. То су обавезни атрибути читавог ожичења, који помажу да се укључи и искључи напајање електричном енергијом, као и да се изабере оптимални режим - да се повећа снага или смањи.

Систем има своје позитивне и негативне стране.

плусес:

 • дуг радни век, који, под правилном негом и одржавањем, достиже 10 или више година;
 • уравнотежену потрошњу електричне енергије на свим начинима рада;
 • широк избор модела.

минуси:

 • током рада постоји занемарљиво електромагнетно зрачење које не прелази дозвољене санитарне норме;
 • трошак модерних модела је виши од старих старијих партнера.

Да не би погрешили са избором, вреди купити топао подни кабл, чија ће цена бити нешто већа од просека, сертификована са ИСО 14000. Такав грејни кабл за под је еколошки прихватљив са високим гарантним периодом.

Принцип рада

Основа за изградњу топлог пода је централни кабл. Приликом избора у продавници, вреди обратити пажњу на његову снагу, изражену на 1 метар дужине. Нађен је грејни кабл за топли под, са вредностима у опсегу од 15-22 В /м

Конструкција кабла са двоструким грејањем

Немогуће је потјерати превише енергије за кабел, јер је опасно управљати њиме у затвореном простору.

Топли подни кабл се нуди у две варијанте:

 • отпорна, која се јавља са једном или две централне изоловане вене;
 • саморегулирајући.

За двокраки, обезбеђен је једноставнији распоред, али негативна страна у овој ситуацији је њена већа вредност. Дизајн користи две вене.

Принцип рада подразумијева један обвезни процес гријања, а за други постоји двије варијанте извршења. Она је хранљива у односу на прву или може загријати под. Спољни слој има заштитну плетеницу у облику узастопних бакарних жица.

У једнојезичној се налази централна аксијална жила, направљена од галванизације, никрома, легура од месинга итд У унутрашњости се налази кабл за изолацију и заштитни слој. Његова функција не укључује механичку сигурност кабла, већ заштиту од електромагнетног зрачења.

Све шеме аранжмана

Ту је и топли под без терморегулатора, који има саморегулишући кабл. Његов рад се заснива на чињеници да топлота која се ослобађа из грејача директно зависи од околне атмосфере. У топлом окружењу загрева мање, а када се охлади, даје више топлоте.

Као главни извор топлоте или додатних

Употреба топлог пода са електричним каблом је дозвољена као главнаизвори гријања просторије иу облику привремене или додатне умјетне топлине. Други случај је погодан за сеоске викендице, које могу живјети у вансезони, и монтирати скупо гријање нема смисла или средстава.

У облику сталног извора топлоте, кабловски системи се користе у купатилима, тушевима, ходницима и другим просторијама. Уклапа се на грејач или металну решетку. На поду треба сипати бетон око 25-35 мм.

Која врста подне облоге је погодна

Електрични кабловски кат се може користити са свим врстама подних облога, али ако можете одабрати било коју керамичку плочу, онда ламинат, линолеум или паркет треба да буду мале дебљине без изолације, тако да топлота непрекидно продире у просторију.

Начин полагања испод плоче без кравате

Немојте покривати отпорне подне облоге кабловима и покућством, док се самоподешавање може користити свуда без икаквих ограничења.

Имајте на уму да би четкање и љепило за керамичке плочице требало бити за топли под, јер има меку текстуру и бољу провођење топлине. Све тајне о топлим подовима испод плочице наћи ћете у чланку "Инсталација топлог пода под плочице властитим рукама."

Одлична алтернатива топлом поду каблова испод плочице је карбонска језгра. За разлику од кабла, они су много једноставнији и распоређују топлоту тачно у истом опсегу. Да биупоредите цене, студирајте понуде на тржишту, али не гледајте на цену линеарног метра, она је увек нижа, али на тргу.

С обзиром на широк спектар материјала на тржишту, важно је одабрати ону која ће, уз једнаку количину топлине, обезбиједити мању потрошњу електричне енергије, гдје постоји функција саморегулације и мање буџета ће се потрошити на полагање.

БАСХ: Упутство за инсталацију