Како одабрати кабловски вал: правила избора

Дакле, како сте радили без електричне енергије пре

Данас се приликом инсталирања или поправљања препоручује да се све жице "пакују" у заштитну љуску, која је валовити кабел за каблове. Најчешћа варијанта ове заштите је кружна цев са ребрастом структуром, због чега производ има одређену флексибилност.

У овом чланку ћемо погледати како је одабрана заштитна валовита цијев за каблове, овисно о врсти и сврси коју поставља инсталатер.

именовање ребра

Почнимо са најважнијом стварима да одмах замислимо пуну функционалност такве заштите и обим њене примене.


Све жице су разблажене у ребрастој просторији

 • Разматрања противпожарне заштите- када се електричне жице полажу на запаљиве зидове и преклапања или на одговарајућу облогу, на пример, дрвени прућ. У ту сврху користе се ватроотпорне заштитне шкољке.
 • Заштита жица од механичког удара- рационално, ако се ожичење налази на плашту. На пример, одлучите да телевизор вежете на зид и бушите директно кроз завршетак у главни зид. У том случају, набори ће вам помоћи да схватите да нисте стигли тамо где желите.
 • Неометана замена каблова- Сличне ситуације настају када је потребно поправити комад жице који је закључан у зиду или естриху. Сечење вам омогућава да извршите целокупну операцију без ломљења читаве површине, у којој су скривене жице.
 • ЗаЗаштита кабла од спољашњих фактора- односи се на атмосферске ефекте, као што су ултраљубичасто зрачење, температурне разлике, влажност и тако даље.

Валовит кабел за полагање у земљу

Савет! Није тешко претпоставити да ће вам за полагање на отворено требати жица која може савршено толерирати температурне разлике, заштићена од влаге, прилично крута, када је ријеч о полагању у земљу, и ојачана, ако је кабл суспендиран.

Посебно бих желио рећи о заштити од механичких утјецаја, Та, валовита, посебно израђена од метала, има одређену границу сигурности, али не може издржати бушилицу.

Важно је бити опрезан приликом бушења и праћења бума. Уопштено, морате се побринути унапријед да постоји фотографија или цртеж са локацијом скривеног ожичења, тако да се проблем појави.

сорте набора

Хајде да се сада позабавимо разноликошћу и класификацијом валовитих кутија које су данас представљене у продавницама.

Разлике у дизајну


Савитљива цев за наваривање д = 20 за кабл

 • Лаган валовити слој- Овај материјал има веома танке зидове, што значи висок степен флексибилности. Препоручује се да се ово решење користи у омотачу од разних материјала у сврху механичке заштите, али је вредно запамтити да држи ударце није баш добро. Прво и најважније, ова опција га чини популарном са лакоћом употребе, посебно када се постављапотребно је проћи кроз много локација са стрмим завојима. Цена материјала ће бити најнижа.
 • средње густине- има крутост већу од претходне и погодна је за употребу иу естриху иу зидовима, али је боље користити следећи тип за под за под, јер ће маса бетонског длака бити деформисана, а ви ћете се ослободити Главна предност таквог одстојника је могућност замене кабла без растављања премаза.


Коаксијални кабл за НГ двослојни

 • тешка ребра- ова верзија изолације има врло дебеле зидове и малу покретљивост. Може се сигурно поставити и на отвореном тлу иу бетонској кошуљици. Због чињенице да таква ребраста цев за улични кабл има веома велики радијус савијања, за окретање се користе специјални прикључци (углови, спојнице, Т-комади итд.). Ово решење карактерише висок степен заштите од прашине и влаге.


Т-комад за пластично наборање

\ т
 • Сечена ојачана за каблове- унутар ове цеви је повезана жичана мрежа направљена од челика, што га чини веома јаким за ломљење. Ова варијанта се сматра најбољом за полагање на улици и за време вешања и за време пуњења.

На фото - ребрастом каблу за кабл д = 16 са сондом

Треба посебно напоменути да постоје варијације са сондом, које се називају и повлачењем, и без њега. Шта даје такву опрему? Једноставно је - лакше је проћи кроз жицу кроз производ. Ако покушате да то урадите без ње, онда нећете моћи да прођетено турн Такође, проблем може настати у правој линији, ако има значајну дужину.

Поступак са фиоком је врло једноставан. На једном крају чврсто затегните крај жице до краја жице тако да се не приања уз ивице док пролази цеви, и извуците је са задње стране.

Савет! Када замењујете кабл, не треба га одмах извлачити. Направите сличну манипулацију, али сада вежите спољашњу страну жице, која ће вам омогућити да направите нову сонду, коју ћете користити у поновном слагању.

Кабловска газа дупли д = 50

Само двослојни модели који имају глатку површину изнутра могу бити изузетак. И онда је то крутост која продужава жицу и одсуство стрмих завоја на свом путу.

материјали

Цорругатион може бити направљен од различитих материјала, што директно утиче на његове физичке и хемијске особине.


Полипропиленска газа

 • Полипропилен (скраћено ППР) - материјал најчешће има плаву боју, као изолациону траку. Његова главна особина је да се сам гаси, тј. Не подржава отворено паљење. Има одличну отпорност на воду, па се често користи приликом полагања у влажним просторијама, па чак и на улици.


Материјал од кога се прави валовити кабл и његова величина мора бити означен на налепници

 • Поливинил хлорид, исти као и ПВЦ - материјал има карактеристичну сиву боју. Такође је самозапаљив, савршено штити од влаге. У овом случају, материјал нијеспособан за пренос ниских температура, због чега се користи само унутар просторија.


Материјал је карактерисан хемијском отпорношћу

 • Полиетилен ниског притиска (ХДПЕ) - материјал се такође може разликовати по боји, набори су црни или наранџасти. Савршено толерише различите хемијске утицаје, али је гориво. Због ових особина, материјал се може користити само за заптивке у стабљикама, тј. Привезан је у неизолованом пуњењу или на улици.


Металне ивице су много скупље од полимерних материјала

 • Метални производи од поцинкованог или нерђајућег челика. Варијанта није запаљива, није изненађујућа и има врло високу механичку чврстоћу. Користи се углавном за полагање жица на запаљивим површинама и кроз њих, јер таква љуска може да преживи без оштећења на високим температурама од кратких спојева све док се не активира аутоматски уређај за заштиту. Такође показује добре резултате приликом постављања на отвореном.

Савет! Проблем који мало људи размишља у фази изградње куће је оштећење електричних инсталација малим глодавцима. Као што знате, покривене жице у металу ће постати недоступне штеточинама.


Сечење метала и полимера

 • Вреди напоменути решење које се може назвати композитним. То су метално-полимерни набори, који имају најбоље карактеристике да заштите жице од влаге и прашине. У овом случају, цев је веома јака.

Величине валовитих цеви

СадаПоразговарајмо мало о величини ових производа да бисмо разумели шта је најбоље применити. Валовите цијеви за електричне мреже се производе у различитим промјерима у распону од 16 до 65 мм.

Треба имати на уму да сваки производ има два пречника: унутрашњи и спољашњи. Прва цифра је потребна за одређивање простора испод жице, а друга - за количину која ће бити заузета монтираним ожичењем.

Савет! Приликом одабира промјера оријентирајте се тако да након напуштања цијеви остане слободан простор не мањи од пола радијуса, тј. 1 промјера. Ова мера је неопходна за удобно полагање и присуство ваздушног јастука који ће омогућити да се кабл ефикасније хлади.

Дакле, који углови се обично користе у одређеним ситуацијама:

 • Валовита жица за 16 мм кабл користи се углавном за полагање расвјетних тијела, будући да се сви могу спојити у серију, па ће унутар њега бити 1-2 водича.
 • За провођење жица на утичницама и прекидачима користите производе промјера најмање 20 милиметара.


Кабл валовит д = 25 мм

 • Пречник од 25 мм се користи када је потребно да ожичите жице од штита, или из главне разводне кутије у другу.
 • Прикључивање две плоче за напајање ће омогућити 32-милиметарску ребрасту цев.
 • Ако треба да прођете кроз међустропни плафон, онда је пречник најмање 40 милиметара.

Такође је изабран пречник додатне изолације на основу количинепроводнике и њихово раскрснице.


Додатни подаци за избор величине ребара

монтажна валовита

Монтажни набори могу се поделити у два типа - отворени и затворени:

 • У првом случају, за причвршћивање цеви користе се специјалне пластичне копче, чија је величина одабрана посебно за цијев.


монтажна копча

  \ т
 • Квачице се налазе на удаљености од 30-40 центиметара. Причвршћују се вијцима или завртњима (зависно од тога који материјал је површина на коју плетемо).
 • Квачица у клиповима чврсто је учвршћена - довољно је да је угурате унутра док не чујете клик на знакове. Погрешан губитак са величинама одговарајуће величине није могућ.
 • У скривеној облози, клипсе су неугодне за употребу, јер заузимају доста простора, осим што је изузетак монтирање у вијак, чији слој ће бити довољно густ да све сакрије.


Варијанта причвршћивања за причвршћивање цеви

 • За монтажу у зидове, нанесите типле, пластичне носаче или домаће верзије, изрезане од лима.

Приликом пројектовања колосека размотрите следеће тачке:

 • Дужина посебног одељка не би требало да прелази 25 метара, са максималним бројем окретаја од 4 метра.
 • Не стављајте завоје веома близу један другом - препоручена удаљеност је 4-5 метара. Ако је то случај онда инсталирајте додатну разводну кутију.
 • Минимални могући радијус ротације је 90 степени, мада ће то бити лакше, то боље.
 • Ако пролази уздуж трагова, који су положили ожичење и малоцхнокови кабел, удаљеност између њих не би требало бити мање од 20 центиметара.

То је, у принципу, све. Ако Вас занимају детаљнија упутства за монтажу ожичења у валовитој кутији са својим рукама, онда свакако погледајте видео који нудимо.

Поред тога, кабл за вођење без набора може се монтирати само на ватросталну површину и не треба га повезивати са металним оквирима спуштених плафона и лажних зидова, што се у пракси често дешава.