Леаф на рибизу како се борити

Ролна листа бруснице је лептир са распоном крила до 2,5 цм са светло смеђим абдоменом и тамносмеђим узорцима у облику троугластог знака на фронталним крилима. Како расте, постепено постаје зелен и постаје готово смарагдна нијанса.

Шта је опасна лишћа на рибизу?

  • Лишена рибизла расте у сумрак, јаја се полажу на листове грмља рибизле. Период полагања јаја траје око четири седмице, након чега женска рибизла лишћа фиксира око сто педесет јаја.
  • Чим се гусјенице појаве на свјетлу, рубови лишћа се одмах загуну и уваљују у цијеви, гдје се затим хибернирају. Дијамантово лице након излегања има плавичасто-жуту боју тијела, а глава има црну или свијетлу главу.
  • Када масовно летење и успешна репродукција листних ролни, рибизла може погодити до осамдесет процената свих биљака на овом подручју, и заправо потпуно уклонити лишће из њих.

Као резултат тога, принос ове године ће пасти, постати мање отпоран на мраз, а затим развити слабе бубреге, који ће онда опет дати лошу жетву.

лишће - превентивни третман на рибизу

За потпуну борбу мора се обавити и превентивни рад. Да бисте уштедели време, потребно је да користите инсектициде, јер ако почнете са развојем инсеката, можете сачекати док заиста не буде тешко за вашу башту. Посебне врсте инсектицида су посебно дизајниране за борбуинсекти, лептири и гусјенице.

Третман биљке треба да почне пре цветања. Најбоље је не користити врло хладан дан за руковање, температура на улици треба да достигне +10 степени. Ако је температура нижа, ларве могу ићи испод коре, а лијек их не може савладати. Раствор се може користити у односу 5 мл до 5 литара воде. Одређује се и количина воде на копно и 5 литара воде за једно слијетање. Ако се гусјенице појаве на вашем карију, најбоље је почети користити стару доказану методу, односно руковање зараженим летцима.

Веома је важно да не дозволите да гусеница крене са коконом створеним њиме и да је држи тако да не истекне. Ова метода је веома погодна јер биљка неће бити јако оштећена. Постоји неколико врста хемикалија које могу бити корисне за обраду лишћа и грмља. Све хемикалије могу деловати на ларве које се крију у листу. Нека средства се могу користити на температури од 22 степена. Са топлим ваздухом, лек може бити мање ефикасан.

Користи се када је биљка стварно у лошем стању и оштећена. Постоје и национални правни лијекови за борбу. Да не би користили токсичне лекове, можете користити кућна и конвенционална средства, као што је инфузија дувана, или одварак пелина. Овај третман се може обавити након цветања. Неке мере за борбу против лептира такође могу бити корисне.

Фолксредства за борбу с поштанским сандучићима на рибизу

И како прскати грмље рибиза из летка, ако не желите користити токсичне дроге у вашем врту. У овом случају, у прољеће до цватње потребно је распршити вртно грмље инфузијом духана, изварком пелина, инфузијом луковице кромпира или парадајза. Овај третман се мора поновити након цветања биљака. Лептири лептири су активни само ноћу, током дана се налазе на гранама рибизле. Стога се током дана могу једноставно прикупити рукама.

Девоција печурака: пола туцета ситно исецканих свежих гљива или 700-800 г сувог биља сипајте канту воде, инсистирајте два дана, кувајте пола сата на лаганој ватри, пустите да се охлади, проциједите и доведите запремину одварка на 10 литара. Пре прскања, разблажити са водом на пола.

Инфузија дувана: 500 г дуванске прашине или мармака напунити 10 литара топле воде, инсистирати два дана, проциједити газом, лагано истиснути, инфузију разриједити двапут разриједити водом, након тога додати 10 литара отопине ​​50 г текућине. или протрља сапун и одмах третирати грмље. Инфузија је отровна, па је неопходно предузети мере предострожности.

Бујон парадајзних клинова: 4 кг нарезане свеже зелене јохе и корена парадајза сипати 10 литара воде, инсистирати 3-4 сата, затим кухати 30 минута на лаганој ватри. Замрзнути бујон је затегнут, остаци шарки и корени су истиснути. Одварак у чврсто затвореним стакленим боцама може се складиштити на хладном мјесту годину дана. Пре употребе, децоцтион се разблажује са истом количином воде ина сваких 10 литара додајте 40 г сапуна.

Инфузија кромпирних клинова: 4 кг свежег нарезаног бифтека или 2 кг сувог сипајте 10 литара топле воде, инсистирајте 3-4 сата, филтрирајте и додајте 40 г сапуна.

Ове једноставне мјере за борбу против летака помоћи ће вам не само да одржите биљку здравом, већ и да заштитите усјеве од штеточина.

Хемијска средства за контролу поштанског сандучета на рибизу

Борећи се са таквим штеточинама у врту као лишће, морате стално, како заштитити искрцавање од штеточина, и како спровести превенцију. Да бисте уштедели време или је случај достигао заузету ситуацију, користите посебне инсектициде који су дизајнирани за борбу против ових врста штеточина. Неопходно је започети прераду док биљка не процвета. Користећи решење средстава као што су Атом, Тода, Десант и други, потребно је да изаберете дан када је улична температура око +10 степени. Потребно је користити раствор који се заснива на односу од 5 мл до око 5 литара течности. На основу величине слетања и степена оштећења потребно је око 5 литара по слијетању.

Од хемикалија у овој варијанти можете користити:

  • Аивенго,
  • акорд,
  • Фатрин.

Горе описана средства из ваљка за листове могу дјеловати на ларве које се крију у летку. Ова средства су пиретроиди који се користе на температурама око 22 степена. Ако је температура топлија, новац је неефикасан. Користите их само када је биљка тешко оштећена.

Попут рибизада се бори са летком?