Повер Екхауст - Калкулатор

У посљедњих неколико дана, асортиман кухињских напе се све више повећава. За задовољство купца постоји све већа разноликост облика, материјала и величина. Али морате се зауставити само на изгледу. Уосталом, главни задатак који мора извршити екстрактор је уклањање неугодних мириса, масти, масти, чађе и пара. Да бисте максимално повећали ефикасност овог уређаја, морате научити како да израчунате снагу кухињске напе. Морате да знате која количина ваздуха пролази кроз хаубу за одређено време.

Врсте кухињских напе

Кухињски усисивач је кућни апарат чија конструкција укључује електрични мотор са филтерима и вентилаторима. Прво, вреди споменути који се дизајни на хауби дешавају.

Они су интегрисани (уграђени), уграђени су у предворје изнад пећи. Са таквом конструкцијом, подразумева се да само филтер решетка хвата масноћу. Али постоји један недостатак у овој хауби. Због чињенице да је уграђен у ормар, резонира током рада и повећава се бука.

Постоје и зидни модели. Монтирају се на зид изнад пећи или испод кухињског висећег ормара. Ту је и таква опција као што је замена хаубе самог ормара за вјешање.

Не тако давно су постале популарне оточне капуљаче. Користе се у кухињама са нестандардним распоредом и причвршћују се за плафон. Угаони модел је погодан када га требате поставити у кут кухиње.
Ширина хаубе треба да буде не мања од ширине плоче, или најбоље од ширине.

Наведите начине рада различитих извода:

  1. Издувни режим. У овом случају, ваздух се чисти од честица масти, пролазећи кроз филтер за сакупљање масти. Филтери су два типа, вишеструки и једнократни. Затим се ваздух уклања из просторије кроз посебан вентилациони канал. Али капуљача оваквог типа захтева константан доток свежег ваздуха, па је за време њеног рада потребно имати отворен прозор. Такође, овај режим захтева обавезну инсталацију канала.
  2. Режим рециркулације. У овом случају, зрак се уклања и од масноће и од мириса. Ваздух пролази не само кроз клопку за маст, већ и кроз угљени филтер. Након тога се ваздух враћа у кухињу. Али филтери за угаљ захтевају годишњу замену. Али немају све напе.

Ова опрема ће очистити ваздух и уштедети буџет на козметичкој поправци кухиње или намјештаја у купаоници (због високе влажности).

Израчунавање снаге усиса

Снага екстрактора је приказивање броја кубних метара ваздуха који је апсорбован током сата од стране екстрактора у режиму пражњења. Током кувања, у зависности од интензитета паре, ваздух у просторији се ажурира око 10 - 15 пута на сат.

Израчунај овај параметар помоћу формуле:

Издувна снага = С * х * К,где:

С - површина простора; х - висина просторије; К - коефицијент типа собе: кухиња - 12; купатило - 7; ВЦ - 5.

Пример:

Кухиња површина: 15 кв.м, висина стропа 2.7 м

15 Кс 2.7Кс 12 = 486

+ сваки метар од рудника до опреме 10%
+ сваки савијац цеви 10%
+ узети у обзир капацитет резерве 10-20% (у случају сагоријевања хране)

Ако је ваша кухиња или купатило 15м2 са висином плафона од 2,7 м, вентилациона осовина има нормалну пропух, ваздушна удаљеност не прелази 0,5 м, нема савијања цеви, а екстрактор ће радити у усису ваздуха, онда препоручујемо купите капуљачу капацитета 580 м /кубу.

Такође, да бисте израчунали снагу кухињске напе, можете користити наш онлине калкулатор:

[Впцалц ид = 15]

Важно! Екстрактор губи фактор ефикасности, у случају када довод за ваздух има оштре кривине канала. Најбоља опција су два завоја од 45о, од једног на 90о. Продуктивност се губи за сваки метар и савијање цеви за 5-10%. Валовити канали стварају буку при раду и смањују продуктивност екстракта. Не морате заборавити да током рециркулације снага уређаја падне за 25%

Које хаубе одабрати?

Правилним израчунавањем продуктивности кухињских напе и израчунавањем његове снаге ријешит ће се велики број проблема. Ево само неких од њих:

  • појаву испаравања из уређаја за загревање (на пример, са плоче);
  • током припреме неких јела појављује се непријатан мирис;
  • стално се на плафону и зидовима кухиње налази плоча.

Најважније је изабрати модел са најоптималнијим односом буке и снаге.

Варијације буке:

  • 30дб - нормален нивобука у мирној соби;
  • 35дБ - бука која се јавља када се ради о тихом режиму рада, овај шум се чује као људски шапат на удаљености од 4-5м;
  • 45Дб - хауба, која ради прилично тихо, је еквивалентна разговору на удаљености од 10 м, или тихој музици;
  • 50Дб - бука настала при нормалном раду екстрактора; одговара разговору на удаљености од 2-3 м;
  • више од 50Дб - веома ометајући висок ниво буке, који личи на гласан разговор на удаљености од 5м.

Произвођачи испушних цијеви напорно раде на смањењу буке. На пример: тихи мотори, вентилатори са специјалним лежајевима, јастучићи за апсорпцију звука, капуљаче са два вентилатора и испушне напе са спољним мотором (изван простора).

Поред главних функција, екстрактор може бити и додатни извор енергије. У ту сврху користе се различити типови лампи: флуоресцентни, халогени, са жарном нити. Флуоресцентне лампе дају прилично уједначену светлост, недостатак таквог осветљења је да је у таквом светлу природна боја хране искривљена. Ово је најекономичнија опција. Жаруље са жарном нити такођер искривљују боју, искривљују је према црвеним нијансама. Природније боје изгледају у светлу халогених лампи.

Вјерује се да кухиња у 6-8 м2 може учинити и примитивне испушне плинове. Ако узмемо у обзир параметре и заменимо их у горњој формули, онда је то управо резултат који добијемо. Али, према логици ствари, ширење мириса у малој соби је брже. Поред тога, концентрација производагорење, као и испаравање из гаса саме плоче (у случају да је гас) много је веће.

Одавно је доказано да концентрација таквих испарења не зависи искључиво од величине просторије. Међутим, међу корисницима постоји легенда да екстрактор мора извршити потпуну вентилацију без обзира на било које услове. Али ово је грешка. Ефикасност рада екстрактора зависи од организације протока ваздуха и типа инсталације.

Стручњаци саветују да изаберете капуљачу са резервом снаге и да радите у средњем режиму. Овај трик ће повећати животни век хаубе и смањити буку током рада.

Треба увек имати на уму да је екстрактор саставни део вентилације, али не укључује потпуну 100% циркулацију плиме и ваздуха!