Калкулатор за прорачун капацитета котла

Већина приватних кућа и неких станова прикључени су на систем аутономног грејања, јер је загревање воде у гасном котлу најекономичније и најефикасније. Али за ту сврху потребно је покупити бојлер потребног и довољног капацитета за потпуно грејање просторија у грејној соби.

Котао не би требао радити максимално, стога је потребно узети у обзир и неке оперативне капацитете залиха - око 5% -10%. Неправилно изабрана снага котла ће довести до повећане потрошње енергије и недовољног загревања зграде. Калкулатор израчунавања снаге котла ће вам помоћи да одаберете опрему, узимајући у обзир карактеристике ваше собе.

Калкулатор за израчунавање потребног капацитета котла

Да бисте одредили приближну снагу, можете знати једноставну везу: за загревање 10 м2 потребна вам је 1 кВ снаге.

На пример, површина куће је 300 м2, што значи да морате купити котао од најмање 30 кВ.

Да би се израчунала снага котла за грејање за одређену зграду, потребно је у калкулатор унети одређене параметре, предмерити просторију: назначити жељену температуру у просторији, просечну температуру ваздуха у улици у зимском периоду, димензије просторије (дужина, висина) у метрима, димензије просторије (дужина, висина) у метрима, димензије прозори и врата, указују на присуство вентилације, врсту преклапања итд.

Затим морате кликнути на дугме "Израчунај". Калкулатор ће брзо израчунати котао чија је снагаза гријање код куће.

[Впцалц ид = 145]

Наш онлине калкулатор за израчунавање капацитета котла подразумијева оперативну резерву уређаја, узимајући у обзир специфичне карактеристике просторије. Збрајање свих параметара унесених у табели доводи до укупне вредности потребне снаге, која треба да одговара котлу.

Како се израчунава снага?

При израчунавању топлотне снаге опреме узимају се у обзир сљедећи показатељи:

 1. Површина просторије и висина плафона у метрима.
 2. Број и локација вањских зидова кроз које се одвија губитак топлине.
 3. Број и врста прозора, квалитет стакла, димензије, које такође утичу на количину губитка топлоте.
 4. Зимска температура.
 5. Природа просторије (степен изолације зидова, под куће, врста преклапања поткровља и пода).

С обзиром на те бројке, калкулатор производи прелиминарни израчун капацитета котла. Међутим, пре куповине опреме, боље је да се консултујете са специјалистом.

Шта су гасни котлови за грејање?

Модерни котлови за системе гријања могу бити смјештени, и на поду и на зиду, са својим својствима:

 • Подне јединице су најчешћи плински котлови за гријање великих просторија. Овај дизајн је инсталиран у посебном котлу површине од око 6-10 квадратних метара и са добром вентилацијом. Приликом уградње подног уређаја потребно је повући се са зидова око 1 метар.
 • Зидјединице се користе за грејање малих просторија. Такав дизајн заузима врло мало простора. Израђују се у две варијанте: са системом за грејање или са комором за сагоревање. Соба такође има мали вентилациони отвор.

Такође је потребно навести врсте пројектовања гасних котлова, пошто је овај параметар такође узет у обзир приликом одабира опреме за грејање:

 • Котао са затвореним ложиштем опремљен је специјалним вентилатором који преноси ваздух у пећ, чиме се обезбеђује висок квалитет сагоревања гаса. Предност таквог уређаја је да се комора за сагоревање испушта, како пре пуњења горива, тако и након његовог искључења, што значајно смањује ризик од паљења гаса у самој пећи. Ефикасност таквог дизајна је веома висока са незнатним економским трошковима.
 • Котао са отвореном комором за сагоревање - класичан дизајн у којем промаја за сагоревање горива ствара димњак. У овом случају, трошак таквог агрегата је много нижи него код структура са затвореном комором за сагоревање. Међутим, недостатак вентилатора у конструкцији значајно смањује ефикасност уређаја, повећавајући захтеве према каналу димњака.

Материјал од којег је направљен гасни котао није ништа мање важан параметар при избору опреме. Постоје три врсте агрегата за грејање, на основу материјала за производњу:

 1. Челични склопови су класе "економичне" конструкције, које коштају мање, али мање од других система према техничким карактеристикама.
 2. Системи од нерђајућег челика -својствене углавном зидним конструкцијама. То су модерни високотехнолошки уређаји добре снаге.
 3. Производи од ливеног гвожђа су најпоузданији подни измењивачи топлоте, њихова снага је нешто виша него код модела од нерђајућег челика. Такав котао се разликује по издржљивости и високом топлотном капацитету, због дебљине зидова и велике масе.

Дакле, за систем грејања на гас у кући, боље је изабрати котлове од гвожђа, јер су такве јединице веома практичне, поуздане и трајне.