Две фазе у испусту - зашто се то дешава и шта треба радити

Електричне инсталације се изводе на једноставним принципима који се још увијек проучавају у школи, али неке сметње често прелазе стандардне приказе о раду електроенергетске мреже. Две фазе у испусту су уобичајен инцидент, а корисници редовно стављају на располагање недовољно искуства у поправци ожичења.

Где и зашто се може појавити друга фаза

Овде је потребно рећи да пошто у стан улази само једна фазна жица, онда појам "друга фаза" значи да индикатор напона показује фазу у контактима на којима би требало да буде на почетку и на нули. Друга фаза, у правом смислу те ријечи, не може бити у стану.

У следећем тренутку морате знати да схватите суштину проблема - сваки електрични апарат је проводник електричне енергије. Најједноставнији примјер је жаруља - њена филамент гори јер је проводник електричне струје. У ствари, сијалица сија зато што затвара фазу и нулу између њих, и можда долази до кратког споја јер нит има одређени електрични отпор. Слично томе, раде и други уређаји - често се повезују на мрежу преко трансформатора, чији је намот од бакарне жице. Круг се не понавља, јер има електрични отпор због дужине жице и њеног пресека, али у суштини, када је утикач било којег уређаја прикључен у утичницу, онда су фаза и нула закључани у њој.

Сада би требало бити јасно зашто постоје две фазе у испусту - овај квар може се појавити самоу случају да нема нуле. Фаза долази у утичницу, пролази кроз електрични апарат који је у њој укључен и појављује се на нули жице, а из ње и на оне утичнице које се налазе након лома нуле. Према томе, ако искључите све прекидаче и уклоните све утичнице из утичница, индикатор ће само приказати фазу на једном контакту.

Као резултат тога, фаза уместо нуле може се појавити у једној засебној утичници (под условом да је двострука или трострука и да је један од чепова прикључен на било који електрични апарат). Даље, двије фазе могу бити у једној од соба, у пола стана или уопће свуда.

Такође није могуће одложити могућност кратког споја из рачуна, на пример, када се буши зид или лоше ожичење у разводној кутији. На одређену срећу, могуће је објесити ожичење тако да се нула жице скрене са главне мреже и подигне у фазу. У том случају, две фазе у утичници ће приказати индикатор чак и када је напајање искључено из мреже.

У овом видеу можете видети како се овај квар репродукује на посебно монтираном штанду:

Две фазе у једном испусту

Такав случај се практично не налази - ово је редак изузетак, који потврђује правило. Ако се то и даље дешава - све остале утичнице раде без плакања, светло је свуда, ау једном једином прикључку индикатор показује две фазе, а затим се самом прикључницом прво рукује. Квар ће вероватно бити на другом месту, али прво, у сваком случају, морате се постарати да то учинитене на мјесту на које је најлакше доћи.

Ако имате среће, онда ће се сломљена, изгорела или искочена жица за монтажу наћи у под-носачима.

Када је утичница нормална и нема трага прегрејавања жица, онда је следећи корак да одредите како је прикључен - директно на разводну кутију или преко друге утичнице. У другом случају, вероватно је да је нула жице била лоше уврнута у "родитељску" утичницу, и сада је испала.

Потом се провјерава дистрибуцијска кутија - ово је највјеројатније мјесто гдје се може догодити лош контакт. При томе треба имати у виду да фазни проводник није толико строг према квалитети увијања - када је веза лоша, она се загријава, али још увијек ради неко вријеме. Нула жица се може оксидирати и без видљивих посљедица - да би се видјела, морат ће се одмотати увијање, поновно полирати жице и сакупљати све натраг.

Ако је увртање у реду, онда остаје само да позовете тестера жице - ако показује прекид у зиду, онда ће за поправку морати да разбије главину.

Када утичница престаје да ради у кући у којој је инсталација урађена недавно и према свим правилима, вреди проверити да ли је то утичница на коју се прикључује бојлер или сличан моћан уређај. У том случају треба тражити разлоге у главном разводном орману, гдје се може тражити, заобилазећи разводне кутије.

Две фазе у неколико утичница

Ситуација је слична претходној, али сада су дефинисане двије фазеиндикатор одједном у неколико утичница, често у истој просторији. У овом случају, осветљење може радити и бити одсутно - зависно од начина повезивања.

Провјера утичница овдје нема смисла, с једним изузетком - ако су сви они повезани такозваном петљом. У овом случају, из разводне кутије, жице долазе до једне од њих, док су остале повезане у серији. ПУЕ ово не препоручује, али све може бити.

Редослед уклањања квара зависи од жеље за пењањем на разводну кутију и вероватноће повезивања петље. Највјероватније, прекид жице ће се појавити у разводној кутији, али ако постоји сва веза у нормалном стању, онда је потребно заузврат раставити све излазе у просторији.

Две фазе у пола соба

Ово се дешава ако су разводне кутије повезане једна за другом у серијама. Шта учинити у овом случају - стандардно рјешење - морамо досљедно покупити све кутије у потрази за лошим контактом.

Читава сложеност је у томе што је одсуство већине прикључних шема, тако да није познато из које собе иу којој од њих је постављена инсталација. Такође треба узети у обзир могућност да се контакт може осветлити у просторији у којој не раде утичнице, као иу претходном кругу, где индикатор показује нормални напон у утичницама.

Постоји одлука да се не растављају терминалне кутије у свим просторијама - можете променити фазу и нулу на улазном штиту, а затим користити индикатор напона који може приказати фазу кроз зид. Пре тога, уверите сеНема уземљења у утичницама и, у сваком случају, ископчајте уземљење, ако је спојено.

Две фазе у свим утичницама

Ако је цијела кућа искључила освјетљење, а индикатор напона показује двије фазе у утичницама, проблем је настао тијеком улазног штита.

У овом случају, такође је потребно проверити жице земље у случају да су потопљене. У исто вријеме, док не постоји извјесност да нема напона, немогуће је додирнути голим рукама контакте за уземљење и спријечити дјецу да додирују утичнице и електричне уређаје.

У старим зградама, утикачи или прекидачи се често инсталирају не само у фази, како је препоручено у најновијим верзијама ПУЕ, већ и на нули. Паљење таквог утикача је еквивалентно разбијању нуле, па се препоручује да их прво проверите.

Такође је неопходно узети у обзир могућност одсуства погонске плоче као такве, када жица иде директно до главне разводне кутије са бројача, у њој може бити неисправан контакт.

Ако је стан у реду, онда се нулта жица провјерава на подној разводној станици - вјероватно је да ћете за то морати затражити струју из стамбене јединице.