Пиролиза гума: прерада гуме у гориво, пиролиза

Уз годишњи пораст гуменог отпада, проблем њихове масовне акумулације се распада, што се односи и на аутомобилске гуме. Пошто је пословање у овој области у повоју, пиролиза гума постаје одлично решење проблема.

У Русији годишње постоји више од милијарду растављених покривача гума, док се једна четвртина одлаже. Овај број гума се објашњава годишњим повећањем броја возила.

Зашто гуме не могу бити спаљене

Да ли је заиста немогуће ићи путем најмањег отпора? Нажалост, ово је лоше рјешење проблема. Аутомобилске гуме имају прилично сложен хемијски састав, где се налазе синтетичка и природна гума, челик, графит, полистирен, као и синтетичка уља, најлон и лепак.

врсте коришћења

Прерада гума обухвата два главна типа: хемијски и физички.

хемијска

Дакле, хемијске методе су две:

 • Директно сагоревање и прерада на високој температури
 • Други метод је прерада гума у ​​гориво, слично као гориво

Обе методе имају неке недостатке, укључујући загађење животне средине и губитак вриједних сировина, које су гуме.

физичко

Физички поступак карактерише употреба уређаја за механичко брушење. Резултат методе је гумена мрвица, која има велику потражњу за потрошачима.Уз помоћ рециклирања, тона гума даје 750 кг гуме, 150 кг хемијских влакана и око 50 кг челика. Повратак је веома задовољавајући, из тог разлога, механичком методомнајчешће се користи. Добијени прах може довести до производње нових аутомобилских гума.

У моменту рјешавања питања располагања потребно је одабрати одговарајућу техничку опрему за обраду која одређује начин извођења радова. Код куће, нема могућности и рационалности да се обради својим рукама. Зато је боље да их предате специјализованим предузећима.

Процес обраде по фазама

Технички процес обраде има 4 главне фазе:

 1. Пре свега, сечење се врши на великим комадима
 2. Следи фрагментација добијених делова
 3. .
 4. Чишћење се врши из кабла
 5. Добијање жељеног гуменог праха

Величина праха и, сходно томе, метода прераде одређују жеље непосредних купаца. Посебно, обрада се може обавити резањем, брисањем, ударцем, смицањем.

За рад се користе резачи за сјај, дробилице (које могу бити нож, чекић или ротацијски), зрачни и магнетни сепаратори, као и преше и транспортери.Физички метод обраде омогућава да се све оригиналне карактеристике остављају нетакнуте и онда поново користе материјал.

Постројење за пиролизу и индиректни метод за одлагање

Враћајући се на хемијске методе одлагања, присјећамо се пиролизе покривача гума, тј. Одвајања органске материје уз активно учешће високих температура. За такав рад се користи одговарајућа инсталација за пиролизу,измењивачи топлоте и дробилице.

Ковчези изрезани на велике комаде изложени су високим температурама. Резултат су семикок, уље, графит, бензин и гас. Данас се посао са пиролизом може показати као права златна вена, јер је регион неистражен и занимљив, а самим тим и обећавајући.

Све методе комбинују величину предујма за пословну организацију. Конкретно, постројење за пиролизу коштаће износ од милион до десет милиона рубаља.

Пиролизна обрада гума

Чини се да је употреба аутомобилских гума веома уносан посао, под условом да се тражи претходна консултација о усклађивању кључних елемената са услугама заштите животне средине. Рециклажа пиролизних гума је универзална метода рециклирања за готово све врсте отпада.

Хитност таквог пословања постиже се на уштрб опасности које су својствене депонијама смећа. У Европи су такве депоније забрањене, и нема мјеста за њихово складиштење, па би се питање одлагања требало хитно ријешити.

На пример, у Француској је спаљена четвртина укупног броја гума, 21% је згњечено у мрвицу, а скоро половина се поново користи у производњи.И у Сједињеним Државама сваке године скоро 115 милиона старих гума иде на дизел, јер према тим стандардима 1 гума износи 30 литара нафте и даје 16% више топлоте од угља.

У циљу добијања течности за гориво током обраде гума, управо је метода пиролизе, иначе, најекономичнија иеколошки сигуран, јер омогућава рециклирање рециклираних материјала и добијање горива из непотребних материјала.

Како се обрађује пиролиза

 1. Гуме сакупљене за уништавање превозе се до мјеста прикупљања сировина.
 2. Са специјалном машином, гуме се деле на делове газећег слоја и бочне стране.
 3. Пиролитичка пећ узима сву сировину и загрева је на 450 ° Ц. У то време, гума ослобађа гас, који на излазу формира пиролизно уље.
 4. Чим се процес заврши, капацитет се уклања из пећи и замењује сличним.
 5. За вријеме хлађења, добивени елементи се одвајају, а након што се готови производи шаљу директно у складиште, гдје се складиште до истека рока испоруке непосредног купца.

Предности методе пиролизе

 • Најмање штете за животну средину и потпуно одсуство високо токсичних супстанци у финалним производима прераде.
 • Нема индустријског отпада (дакле, не-отпадни процес и апсолутна ликвидност).
 • Упоредна економичност процеса и минимална потрошња електричне енергије.
 • Широк спектар могућих примена добијених производа из прераде гуме.

Укратко, пиролиза обраде гума може се назвати најтачнијом и разумнијом одлуком када се разматра питање прераде гуме. То је и профитабилан посао, који у Русији још није у потпуности развијен. За овај бизнис су потребне инвестиције, али и опипљиви приноси, тако да постоје реални изгледи за развој.