Зашто и како да ставимо зглобове сухозида: радимо то како треба

Гитови спојева сухозида су веома важни за даљу обраду површина, а гипсане плоче постају све популарније. Овај свестрани, угодан и издржљив материјал омогућава вам да створите права ремек-дјела у зидовима властитог стана. Декоративне преграде са нишним полицама, фалскамина портали, разни намјештај, плафони и декорација зидова далеко су од ограничења овог материјала.

Која је потреба за гипсане гипсане плоче

Свака гипсана конструкција се састоји од носивог оквира, ГКЛ лимова и украсне декорације. Понекад је то ограничено, не знајући да би било који декоративни завршни слој на сувом зиду требало да претходи груби слој китова и прајмера. Кит се наноси чешће у два слоја - почетни и завршни, а већ на завршном слоју - премаз ако је површина припремљена за лијепљење тапета. Постављање зидова од гипсаних плоча или других конструкција смањује трошкове завршних материјала, поједностављује даљње поправке и изглађује површину под сликарством, чак и када се уочи било какав мањи недостатак.

Зглобови спојева омогућују савршено изравнавање површине и уклањање разлика сухозидних плоча након уградње

Било који листасти материјал има спојеве или спојеве - мјеста контакта плоча. У случају сухозида (а он - није изузетак), они такођер захтијевају посебну пажњу.

Приликом спаковања фуга плоча сухозида, користи се специјално ојачанотрака је серпентина. Ојачава тачке спајања плоча, спречава пукотине које су неизбежне током година.

Шта ставити на спојеве сухозида: припрема материјала и алата

Завртање везних места захтева присуство одређеног алата и материјала. Треба их унапријед набавити да не би били ометени у процесу рада. За обраду шавова сухозида, као и цијеле његове површине, прије свега, бит ће потребно користити двије врсте кита.

Наиме:

 • Почетни кит. Има крупно зрнату структуру (мању од уобичајене жбуке), која се користи за поравнавање грубих површина које одступају од нивоа и отклањају дефекте (пукотине, кврге, шавове). Слој наношења - до 1,5 цм
 • Завршни састав. Има фино зрнату структуру, нешто слично брашну. Додељује сорту за савршено поравнање површине - ово је последњи слој грубог завршног глетовања (не рачунајући прајмер). Материјал се наноси преко старта, слој од 1 до 3 мм.

Након завршетка завршног гитова и скидања површине, конструкција (или зид) постаје глатка и глатка.

Постоји још једна врста кита - универзална. Његова структура је мања него на почетку, али већа од завршне. Ако се ГКЛ обрада врши под тапетама, могуће је користити универзални материјал.

Лако је радити са универзалним китом јер се наноси у једном слоју

Такође, за спајање спојева потребна вам је ојачана трака - серпентина. То је онаконструкциона мрежа на бази фибергласа. Једна страна је обрађена лепљивом композицијом, која фиксира траку на површину. Ширина српа је различита - од 4 до 23 цм, дужине од 2 до 18 м.

Из алата вам је потребан:

 • 2 врсте лопатице (уске и широке);
 • План или оштар нож;
 • грађевински миксер
 • Капацитет за разблаживање кита.

Након што сте припремили све што вам је потребно, можете започети главни задатак. Испод ћете наћи инструкције које ће вам помоћи да радите са чак и почетницима.

Упутства корак по корак: како правилно поставити зглобове сувог зида

Чак иу фази уградње сухозида на оквир шавова који се шири по плану (уклања ивицу оба листа под углом од 45 степени). Ако то није учињено - можете обријати фацету оштрим ножем већ на састављеном дизајну.

Свака фирма производи гит са својим карактеристикама, стога се препоручује мешавина разређена у води у складу са упутствима на паковању

Дополнителни акции:

 1. Сурфацинг.То јест, мјеста спојева се протрљају влажном крпом тако да су посуде чисте.
 2. Прајмер за заптивање. Мало користи први премаз у овој фази, али треба напоменути да састав тла, осим антисептичких својстава, има и добру адхезију. Попуњавањем шавова не можете се бојати да ће слој гипса пасти.
 3. Стављање кита. Док суши прајмер, можете направити припрему главног материјала. Вреди напоменути токит је средство за брзо сушење, стога га треба разриједити непосредно прије наношења. Да бисмо то урадили, требаће ми грађевински миксер, контејнер и вода.
 4. Наношење кита. Након сушења прајмера узимамо лопатицу и нанесемо заптивни слој (стартни или универзални) на спој. Мјешавина је испуњена не само мјестом пристајања слова, већ и околног подручја (приближно ширине змија).
 5. Слагање траке. Пунило се још није зауставило, змија је залијепљена за точку зглоба. Пожељно је да се трака положи тако да се њена средина директно поклапа са местом потапања листова сухозида.

Након што сте запечатили зглобове - можете почети да завршавате цијелу површину. Завршни састав треба применити након потпуног сушења старта (то може да траје од 12 до 24 сата, у зависности од карактеристика просторије).

Шта изабрати кит за гипсане гипсане плоче

Светско трзисте градње обилује разноврсним оттоцхних материјалима, укљуцујуци спацклинг смјесе. За поравнавање шавова сухозида није потребан посебан састав - материјал који се користи је исти као и за целу површину.

Зависно од намјене, кит, као што је горе наведено, почиње, завршава и универзалан. По саставу - гипс, цемент и полимер. Све три опције су погодне за грубу завршну обраду сухозидних површина, али много зависи од карактеристика просторије, па ћемо се детаљније осврнути на њих.

Полимерни кит је веома пластичани погодан материјал који може смањити његове трошкове, као и трошкове рада

Размотримо възможността за различни видови на мешавите на гитове по съдържание:

 • Цементни кит.Највише отпорна на влагу свих врста, издржава температурне разлике, често се користи у кухињи или у купатилу. Недостатак цементног гитова - скупљање приликом сушења и могућност формирања микрокразина. Да бисте то избегли, саветујем вам да користите материјал више пута.
 • Гипсано складиште.Према мишљењу стручњака, то је најоптималнија опција за прераду сухозида (која се ради на бази гипса). Основа гипсаног гита - гипс и пунила, који побољшавају карактеристике композиције. Кит се брзо суши без икаквог скупљања и лако се наноси. Међутим, материјал добро упија влагу, што доводи до пуцања при сушењу. Не препоручује се употреба такве гитаре у влажним или влажним просторијама.
 • Полимерни кит.Значајно боље од обе претходне сорте због свестраности композиције. Влажност, варијације температуре, влага - све то не утиче на материјал. Полимерне композиције се често користе као завршна обрада површине. Од недостатака може бити висока цијена, али у овом кит потрошња је много нижа него у другим врстама.

У зависности од финансијске способности, изабране су карактеристике просторија и количина будућег рада и кита.

Кит се продаје у две верзије:

 • Решење.Продаје се херметички затвореноконтејнерима, веома је погодан за почетнике, јер не захтева разблаживање.
 • Сува мешавина.Има дужи рок трајања, најчешће га користе искусни професионалци.

Међу произвођачима су многи брендови који су се већ дуго доказали на грађевинском тржишту, али је важно упамтити да често плаћамо за име у тренутку када се може купити ни мање ниже од карактеристика складишта много јефтиније од мање познатог бренда. .

Упутство: како ставити зглобове од гипсаних плоча (видео)

Гитови спојева сухозида су важна фаза у обради конструкције. Ако све урадите како треба, не штедите новац и вријеме, можете се ријешити честих проблема након недавне поправке.

Сретно вам!