Типови, типови и ознаке за аутомобилске лампе

Тренутни ГОСТ 8769-75 предвиђа присуство возила осам врста спољних светлосних уређаја. Сваки од њих се разликује по дизајну и намени, што приморава произвођаче да инсталирају различите типове светиљки за аутомобиле.

Да би помогли власницима возила да се крећу кроз разноликост облика и величина светиљки за аутомобиле, размотрите њихове главне врсте, фундаменталне разлике и опције за замену. Овај референтни материјал ће бити користан свима који су директно или индиректно укључени у одржавање возила.

обележавање

Упркос договору произвођача о уједињењу, класификација аутомобилских лампи укључује десетине расветних уређаја, који се разликују по облику сијалице и типу поклопца. У условној ознаци сијалица совјетског стандарда користе се сљедећа слова:

 • А - аутомобил;
 • Ц - Софи;
 • МН - минијатурна;
 • ЦОГ - кварцни халоген.

Пуна скраћеница сијалице укључује и називни напон, снагу и број дизајна који слиједи након словног кода. Нажалост, такво смањење није информативно, а аутолампшка са ознаком према ГОСТ 2023-88 се тражи искључиво у старим домаћим аутомобилима.

Тренутно постоји још једна ознака, стварна и свеобухватнија, направљена у складу са јединственим европским стандардом. Укључује сљедећа велика слова:

 • Х-халоген;
 • Д - ксенон;
 • Т - мала минијатурна снага са једном капом;
 • Р - пречник поклопца - 15 мм, сијалица- 19 мм;
 • П - пречник поклопца - 15 мм, сијалица - не више од 26,5 мм;
 • В - без металне капице;
 • И је додатни симбол који означава жуту боју сијалице.

На крају симбола додајте мало слово које означава број електричних контаката:

 • с
  - 1;
 • д (дуо) - 2;
 • т (трес) - 3;
 • к (куатро) -4;
 • п (пента) - 5.

Врста ауто лампе

У зависности од извора светлости, све врсте сијалица су подељене у три групе, од којих свака има своју градацију.

халоген

Халогене лампе су извор светлости са филаментом унутар тиквице напуњене халогеним гасом. Упркос многим недостацима, они и даље преузимају водство, захваљујући ниској цијени и невољкости многих возача да пређу на ксенон и ЛЕД диоде. Прије или касније, побољшања ЛЕД свјетиљки замијенит ће халогене с ниским вијеком трајања и слабом излазном снагом при релативно високој потрошњи енергије.У почетку, симбол "Х" указује на халогену лампу (Халогену) лампу, а цифра - на стандардну величину. Затим су ксенон и ЛЕД сијалице наставили да се пуштају у стандардним случајевима. Као резултат, производи са различитим изворима светлости могу бити направљени у истом телу, на пример Х7.

Али то не значи њихову пуну замјењивост. Код халогена, растојање од прирубнице до спирале је фиксна вредност, од које зависи геометрија светлосног снопа. Мало одступање спирале од центра снажно утиче на жижну даљинуи, као последица тога, јасноћа светлосне тачке. У лампе за пражњење гаса, извор светлости је лук, ау ЛЕД једном или више ЛЕД диода. Све су различите температуре боје и угао дистрибуције светлости, што значи да захтевају индивидуалну оптику.

Пражњење гаса

Ксенон Аутоламп има тиквицу од кварцног стакла, унутар које се пумпа мјешавина плинова. Због тачног хемијског састава, у процесу рада светиљке формира се светлосни зрак са датом температуром боје. Керамички уметак и челична прирубница представљају препреку између загрејане сијалице и детаља постоља. Сви елементи поклопца направљени су употребом термоизолационог материјала и заптивки, који пружају додатну заштиту. Њен рад је немогућ без кутије за паљење, која одређује тачну вриједност напона напајања.

Гасне сијалице на бази ксенона могу се поделити у три велике групе:

 1. Ксенонска светла типа Х1-Х27, ХБ3-ХБ5, намењена за преуређење стандардних светала возила.
 2. Бикенонске лампе произведене у складу са стандардом Х4М, ХБ1М, Х13М и друге са индексом "М". Њихова сврха је да замене халогене сијалице, које су истовремено и извори потопљене и удаљене светлости.
 3. Ксенонске лампе са постољаима стандардних Д1С, Д1Р - Д4С, Д4Р, које је на аутомобил уградио произвођач.

ЛЕД

ЛЕД ауто лампе - релативно нови представник на тржишту аутомобила, чији је извор светлости један или више ЛЕД диода. Због сталног побољшања технологије,Појављује се и лед-ауто-лампа. Базални део, који тачно понавља величину халогених сијалица, остаје непромењен. ЛЕД уређаји за осветљење морају радити у тандему са возачем, што осигурава стабилизацију напона и струје. Главнина лед-производа за аутомобил доступна је на СМД-чиповима, али постепено иницијатива прелази у матрице.

Ако су ЛЕД диоде мале снаге у потпуности испуниле очекивања за унутрашње осветљење, регистарске таблице и димензије, тада снажна ЛЕД свјетла аутомобила остају слаба карика у укупној количини расвјетних уређаја. Висока цена брендираних светиљки на главном светлу није џеп од просечног возача, а јефтина кинеска роба већ је имала лошу репутацију. Главни разлози су несклад између декларисаних карактеристика реалности и ниског квалитета производа.

Врста на капици

У раду аутомобила жаруље су изложене јаким вибрацијама. У том смислу, сви елементи конструкције имају повећану чврстоћу, а гнездо седишта за капицу има уређај за стезање или опружне контакте. Све врсте основе за аутомобилске лампе уопште нису сличне кућним аналогима. Стога је, поред назнаке типа лампе за аутомобил, обавезно означити капу.

Са заштитном прирубницом

Присуство прирубнице је означено симболом "П" из којег почиње ознака поклопца (Х4-П43т). Прирубница производи снажна предња свјетла. На пример, популарни модели који се уграђују у фарове блиских, удаљенихсветло и ВТФ са базама Х3, Х4, Х7, ХБ3, ХБ4. Такође, овде су мање тражени - Х1, Х12, Р2 и многи други.

Сопхитес

Овај тип чепа је означен као "СВ". Ауто-лампа има цилиндрични облик дужине 30-40 мм са два постоља дуж ивица. Овај дизајн вам омогућава да уштедите простор и смањите величину плафона. Највећа примена коју су пронашли у ентеријеру ентеријера, где су лампе уграђене у тапацирунг. Такође, софитички извори светлости се користе у осветљеним регистрационим знаковима и стоп светлима (на пример, Ц5В-СВ8.5-8).

пин

Ове лампе имају глатку цилиндричну основу са два симетрична "БА" или асиметрична "БАИ" "БАЗ" лоцирана затика за чврсту фиксацију. Померање пинова је неопходно да би се искључила могућност уградње друге врсте сијалице, на пример, бела уместо жуте. Натпис: "ПИ21В-БАИ15с" значи да лампа са жутом жаруљом има затик пречника 15 мм са једним контактом, 21 В.

Са стакленим базеном

Кодирање комплетних стаклених светлосних уређаја почиње са словом "В" иза које следи величина базе у милиметрима (В21В-В3к16д). Они су веома практични и тражени су у многим лампионима: показивачи смјера, димензије, плоча с инструментима и друге.

Нове врсте чарапа

Одвојене везе новог формата развијене су, по правилу, за ЛЕД сијалице. Њихов изглед је објашњен напорима да се промовишу ЛЕД производи, као и врста заштите возача од уградње расветних уређаја другог типа.

Надамо се да ће овај чланак помоћи при избору аутомобилских свјетиљки и поједноставити задатак куповине путем онлине трговина, гдје је потребно специфицирати точно означавање робе. Када купујете сијалицу у локалној продавници пожељно је донијети спаљену лампу како би се увјерили да је њихов идентитет не само кроз код, већ и визуално.