Како се наноси топлотна жбука

Оваква завршна обрада као "топли малтер" појавила се на тржишту недавно. Овај материјал је прилично јефтин, и упркос чињеници да се у Европи ова врста прераде већ дуго користи, у нашој земљи, многи не знају ни за њено постојање.

Различити типови топлотног малтера

За разлику од свих асоцијација које настају када чујете овај израз, "топла" жбука се назива због својих топлотних изолацијских својстава. Користећи овај материјал у спољној и унутрашњој обради, добијате неколико резултата одједном: хидро-, топлотно и звучно изолујуће, и наравно - атрактивну завршну обраду.

Постоје три главне врсте топлотне жбуке:

 • Први облик овог производа састоји се од шиљастог вермикулита. Овај материјал је лагано минерално пунило које се ослобађа услед температурне обраде вермикулитних стена. Има антисептичка својства. Ова врста топлог малтера може се применити за различите врсте радова: унутрашње и спољашње.
 • Друга врста грађевинског материјала назива се пиљевина. Састав укључује пиљевину, цемент, папир и глину. Због ове композиције овај тип фасадних радова се не препоручује. Најбоља пиљевина је погодна за топлотну изолацију ентеријера. Њиме се могу произвести премази на различитим површинама, нпр. Од бетона или дрвета. Приликом сушења овог материјала просторија мора бити стално вентилирана. Време сушења јечетрнаест дана. Ако не проводите редовно провјетравање, на површинама ће се почети појављивати гљивице и плијесни.
 • Посљедња врста - у саставу су грануле пјене. Поред њих, складиште има и друге материјале: цемент, креч, као и друге адитиве. Погодан производ за различите процедуре. Међу свим осталим врстама топлотне жбуке, у којој се налазе грануле пјене, најпопуларнија је и раширена. Захваљујући томе, могуће је обрадити и топлотну изолацију фасаде зграде, као и звучну изолацију унутар и изван зграде. Поступак топлотне изолације врши се и за компоненте канализације, нпр. Инсталација се може извести без употребе арматурне мреже. Материјал се брзо наноси на зидове и друге елементе. Уређај има одличну адхезију на површину (адхезију). Пре наношења малтера, површина не мора да се кува. Унутар третираног зида у будућности се не појављују глодавци.

Ово су три главне врсте топлотног малтера који се користе у грађевинским и поправним радовима.

Која је предност коришћења топле жбуке?

Има много предности, на пример:

 • Ово је веома лак материјал. Због свог састава, може се сигурно нанети на спољне зидове просторије.
 • Одлична изолација. Ако упоредите термоизолациона својства два материјала - онда је гипс дебљина 5 мм и зидање у 2 опеке исти.
 • Брзи опоравак оштећених подручја.
 • Недостатак шавова,који у другим декоративним материјалима могу проћи хладно.
 • Топла жбука се врло лако наноси, тако да су градитељи врло цењени због једноставности и лакоће употребе.
 • Добро приањање на друге материјале. Лако се причвршћује на више врста површина, слој до 5 мм не захтева чак ни прајмер.
 • Топли гипс - еколошки материјал. Љепила у готово свим смјесама садржана су у малој фракцији - до 1%.
 • Може се користити као декоративни украс. Могу се бојати специјалним бојама.
 • Топли малтери се састоје од њихових органских или минералних пунила, што их чини ватроотпорним и омогућава да се не подржи реакција сагоревања.
 • Висока ефикасност, јер укључује јефтине материјале. Изузетак су побољшане модерне мешавине.
 • Штити зид од влаге, чиме се спречава здравље алергена и плијесни.

недостаци

Топли малтер има многе предности, али постоје и недостаци. Погледајмо их детаљно:

 • Топли малтер може постати завршни премаз. Али обично такве смеше имају велику цену на грађевинском тржишту. Стога, ако не дозволите буџету да купи такав алат, боље је користити друге грађевинске материјале за завршну обраду.
 • Да би се постигла квалитетна топлотна изолација, потребно је нанети дебљи слој топле жбуке на површину у поређењу са уобичајеним типом.
 • Огромни трошкови на грађевинском тржишту у поређењуса сличним средствима.
 • Одмах нанесите дебели слој не може. Поступак подношења пријаве треба спроводити постепено. Тренутно наношење ће изазвати клизање малтера и једноставно се не залијепити за површину зида.

Закључно, главни недостатак је висока цијена материјала.

Технологија наношења топлотног малтера

Код темељите припреме, површина није потребна, али ипак није спријечила да се очисти од прљавштине и прашине. Можете и обрадити површину, то можете учинити импрегнацијом. Арматура се затим изводи помоћу решетке. Ако желите да користите малтер као грејач, површина треба да буде добро навлажена водом.

Сипајте материјал у контејнер који вам одговара, затим сипајте исту воду тамо.

Количина воде назначена на паковању од стране произвођача.

Затим је потребно мешање са мешалицом.

Припремљен раствор користити само два сата.Конзистенција смеше мора бити проверена. Да бисте то урадили, само га превуците лопатицом и преокрените. Ако се смеша држи на клипу, онда се може користити за рад. Цртеж се изводи на два начина: ручно или машински.

Материјал се наноси на површину у неколико слојева.Цртеж се изводи стандардним грађевинским алатима. Дебљина слоја је двадесет милиметара. Пауза пре наношења сваког појединачног слоја треба да буде четири сата. Ако је собна температура ниска, иниво влажности је висок, онда пауза треба да буде већа, посебно у јесенском периоду. Смешу попрскати лопатицом, чији смер треба да буде од дна до врха. Када се дебели слој не може нанети, у супротном ће доћи до његовог клизања.

Резултат рада можете проверити само за месец дана.Због погрешних инсталацијских радова на зиду, појављују се пукотине, геометрија просторије ће бити промијењена. Геометрија се провјерава помоћу сљедећих конструкцијских алата: ниво, храм, реики-правила. На површину је потребно причврстити сталак, чија је дужина два метра. Као резултат теста, можете наћи просветљење. Допуштена су одступања од три милиметра по метру. Просечна количина утрошеног материјала је 15 килограма по квадратном метру.

Важно:

 • Да би се на површину додале карактеристике звучне изолације, треба користити материјал који има влакнасту структуру. Треба да се скутинизује. Дебљина слоја ће бити педесет милиметара. Овај материјал је намењен изолацији "ваздушног шума".
 • Да би се изоловао "шок шока", биће потребан производ високе вредности еластичности, као што је гума.

Ипак, топлотна жбука не испуњава ове описе, тако да неће бити могуће постићи идеалну изолацију буке. Топли малтер није звучно изолован материјал.

Пратећи описану технологију наношења топлотне жбуке, добићете потребне резултате који ће вам одговарати. Поступак може битиУчините то сами, без неких вјештина и искуства. Пази на свој посао.

Топли малтери постају вриједна алтернатива другим врстама изолације. Њихова употреба ће вам помоћи да се загрејете у соби, заједно са породичним и породичним буџетима.