Степенице у земљи: избор и изградња властитих руку

Степенице у земљи: избор и изградња властитим рукама

Данас се у сеоској кући често налазе двоспратне зграде. Овај дизајн вам омогућава да сачувате корисно место на територији локације, ау исто време имате пространу викендицу у земљи. Често се дрвене степенице користе за давање, али постоје и друге опције. Како одабрати дизајн и материјал за степенице на другом кату и направити их властитим рукама?

избор материјала

Да би се одабрао материјал из којег ће се извести кораци за сеоску кућу, потребно је анализирати дизајн просторија. Постоји неколико основних стубишних опција за сеоску кућу:

  • дрвени;
  • бетон;
  • Метал.

Врло често су викендице грађене од дрвета. Јасно је да ће у таквом дизајну најбоље изгледати управо дрвена конструкција. Бетон или метал се једноставно не уклапају у дизајн ентеријера. Недостатак дрвених степеница на другом спрату у кући у сеоској кући је да временом може почети да шкрипи од утицаја влаге и влаге.

Ако превладавајући стил високотехнолошког или модерног стила, дрвено степениште напротив ће бити веома неприкладно. Боље је користити степене од монолитних бетонских или металних конструкција.

Бетонске љестве могу издржати тешка оптерећења, као и да нису под утјецајем атмосферских појава. Они се или сипају у претходно монтирану оплату, или уз помоћ дизалице монтиране готове конструкције. Недостатак таквих степеница је његова велика тежина и сложеностмоунт

Ако држите стил собе, степенице до другог спрата у сеоској кући ће допринети дизајну ентеријера.

конструкција степеништа

Лестве треба да буду удобне и практичне. Приликом избора треба се ослонити на пространост просторије и колико често ће бити потребно попети се на други спрат.

У зависности од дизајна, можете разликовати три врсте степена:

  • марш;
  • завртањ;
  • Комбиновано.

марс ладдер

Често можете наћи љестве марша. Једноставни су по свом дизајну, погодни су за кретање и подизање на други спрат великих димензија.

Могу се подијелити на једну-кобила, два-мочварна, понекад се могу сусрести и тримассхевие степенице. Присуство платформе на пријелазу маршева омогућиће вам да се мало опустите док се попнете на други спрат. Мало можете уштедети простор у соби и смањити нагиб степеница.

навојне степенице

Често се користе у просторијама са малом количином слободног простора. Такви дизајни изгледају веома естетски и могу постати врхунац дизајна. Међутим, степенице за вијке у земљи веома је тешко подићи на други спрат. Исто тако, подизање или спуштање по њој у исто вријеме може обавити само једна особа.

Комбинација

Понекад најбоља опција може бити комбинована љестве. Ако слободни простор није довољан за изградњу дугачких љестве за маршеве, а дизајн вијака неће бити згодан, онда ће комбинација ове двије врсте омогућитистворити практично степениште.

Много је лакше направити мердевине за самосталну производњу, јер непрецизност у прорачуну вијчане конструкције може довести до катастрофалних посљедица.

Изградња дрвених степеница властитим рукама

Припрема и пројектовање

Размишљајући о томе како направити дрвено степениште у сеоској кући, почните са избором материјала. Да би се осигурала поузданост и трајност конструкције, морају се користити чврсте врсте дрвета као што су храст, буква или јавор. Отпорне су на ломљење и стога се неће временом огребати.

Тада је потребно израчунати број корака, њихову ширину, дужину и висину. Обично је висина степена једнака 15-20 цм, а да би се израчунао њихов број потребно је поделити висину лифта до висине степа. Ширина степеница може бити од 22 цм до 40 цм, а марш - најмање 80 цм, а пожељно је 1-1,4 метара.

Приликом пројектовања важно је узети у обзир да растојање од сваког степена до лима треба да буде најмање 195 цм, што ће омогућити чак и високим људима да се безбедно попну на други спрат или да се спусте од њега.

Припрема косоорс

Инсталација целе конструкције почиње припремом косоора. Требају бити најмање два (са обе стране степенишног марша), међутим, за већу поузданост, може се користити више. Дужина козе треба да буде једнака дужини степеница. У свакој слами је потребно пробушити или изрезати све рупе за степенице са убодном пилом. Наравно, прво мораш да пискараш и провериш оба косора. Све линијеБоље је провести на коси, јер је могуће постићи једнакост ступњева.

Када су огрозда спремна, морају бити осигурана вијцима или сидреним вијцима. Такође, није непотребно причврстити Косор на зид.

уградња корака

Даље монтиране степенице. Да бисте то урадили, морате измерити њихову ширину и дужину и смањити потребну количину. Степенице се полажу у посебно исечени утор. Најбоље их причврстити вијцима. Не можете се бринути да ће пилинг бити видљив на предњој страни, а касније ће се моћи сакрити помоћу специјалних "затварача".

уградња степеница

Након што су сви кораци инсталирани, потребно је распршити дрвену греду на саме степенице. Пошто ће лице бити видљиво, потребно га је очистити лаком за нокте и брусити га како би се уклонили оштри углови и неједнакости. Затим морате ставити кораке на степенице и причврстити их вијцима.

уградња рукохвата

Ограда је важан део мердевина, јер они обезбеђују безбедно кретање по њој. Такође, ограда може обављати естетску функцију. За дрвену конструкцију, ограда од греде је савршена.

Инсталација ограде се састоји од уградње балустера и рукохвата. Балустери могу бити израђени од четвртастог дрвета или се могу користити коврчави комади. Балустери сами могу играти важну улогу у дизајну просторије, тако да је понекад боље купити предмете с уклесаним декором.

Они су инсталираниили у сваком случају, или рјеђе. Зависи од ширине степеника и нагиба степеница. Стабилни балустери са клиновима или сидрима. Након тога монтирати на њих трачнице и причврстити вијцима.

Такођер изгледају лијепо с дрвеним степеницама кованим или металним оградама с уклесаним детаљима.

Друге варијанте дрвених степеница

У новије време често се могу наћи степенице без степеница. Изгледају веома оригинално, али вреди се сетити да нису безбедни за децу. Користе се и за вијчане конструкције, и за лестве за маршеве.

Такође, на лицу места се могу налазити косови. Таква греда има изрезе (жљебове), гдје су кораци уметнути, тако да њихови крајеви нису видљиви.

За улазак у степениште у унутрашњости, може се обојити. Међутим, обично је врло лако открити га лаком.

Као што видите, да би се властитим рукама саградило степениште у некој земљи, морате правилно израчунати величину свих детаља, као и пажљиво и тачно извршити сав посао.