Како умотати кабелски сноп на кров

Монтирајте ожичење у поткровљу

Ожичење у поткровљу има низ додатних захтјева које треба узети у обзир у фази пројектовања.

У многим аспектима, ови захтеви зависе од тога како се таван користи, али материјал од којег је направљен је такође важан фактор. Стога, да бисмо предвидјели све могуће нијансе, размотрићемо све опције.

Начин полагања електричних инсталација на таванима

Избор начина инсталирања ожичења у поткровљу може се вршити на отворен и затворен начин. Али ако за друге просторије избор начина инсталације у великој мери зависи од ваших жеља, онда је за таване тај избор веома ограничен.

отворено ожичење

Ожичење у поткровљу у приватној кући, која је направљена од запаљивих материјала, готово увијек треба бити отвореног типа.

За домове са запаљивим материјалима опћенито је оптималан избор. Омогућава вам да не само значајно уштедите на материјалима, већ и да једноставно извршите поправке (погледајте Дијагностика и поправак ожичења сопственим рукама).

Фотографија показује отворено објављивање на ваљцима

 • У отворима, отворено ожичење се може извести на више начина. Ако се користи незаштићена жица, у складу са П.2.1.69, може се поставити на ваљке. У том случају висина бртве не смије бити мања од 2,5 метра.
 • Ако не можете положити жице изнад 2,5 метара од поткровља, онда ћете требати посебну заштиту од механичких оштећења. Обично заКористи металне или ПВЦ набоје.

Обратите пажњу! Према одредби 2.2.1.70, са овом методом инсталације може се користити само бакарна жица.

 • Али овај метод је далеко од оптималног. Много чешће за уградњу отвореног ожичења кориштене су челичне цијеви или металне ребра. Код овог начина уградње висина бртве није фундаментална.
 • Али цеви треба да искључе могућност акумулације и уласка влаге у њих. Између цеви или набора морају бити спојени. Иако за поткровља стамбених зграда непропусност таквих спојева није обавезна.

скривено ожичење

Скривена е-пошта Књижење у приватној кући за гаражу може се користити само ако је направљено од негоривих материјала. У исто вријеме, други захтјеви за овај начин инсталације примјењују се на ову просторију.

 • Скривено ожичење може се обавити и на плафону иу зидовима поткровља. Истовремено, висина инсталације ожичења нема смисла.
 • Када инсталирате скривену жицу, можете користити алуминијумску жицу.
 • Скривено ожичење не би требало да пролази кроз вентилационе канале и да дође у контакт са површинама склоним загревању.
 • Када пролази кроз рупе зида, скривено ожичење мора бити изведено кроз рукав и имати довод жица. У овом случају, кућишта треба да имају ватроотпорне заптивке.


Ожичење ожичења у цевима

Захтеви за инсталацију мреже за осветљење у поткровљу

Кадапројицирано постављање у приватну кућу, онда треба узети у обзир неке нијансе таванске просторије. Уосталом, према тачки 15.1 БСЦ 59-88, поткровље је класификовано као подручје велике опасности. У вези са оним што они подлијежу повећаним захтјевима.

Обратите пажњу! Према параграфу 2.43 ВСН 59-88, за приватне куће висине мање од три спрата, као и за викендице, мрежа осветљења поткровља није обавезна. Ако сте ипак одлучили да га монтирате, онда мора да испуњава све остале стандарде.

 • Прво, мрежа осветљења поткровља, у складу са табелом 1 ВСН 59-88, треба да обезбеди осветљење не мање од 10 лукса. За поређење, осветљење кухиње треба да буде најмање 50 лука.
 • У исто вријеме за таван довољно да се заврши освјетљавање главних пролаза. Инсталација пуне покривености је опционална.
 • У складу са клаузулом 2.27 ВСН 59-88, за модерно поткровље садашње постављање у кућу мора бити извршено искључиво жарном нити. Флуоресцентне лампе се не препоручују. Али, диодне лампе у време писања стандарда, вероватно, још увек нису биле присутне. Али ова ставка се препоручује и не саветујем вам да се превише умарате.
 • Постоје ограничења за максимални број сијалица по групи осветљења. За поткровље је повећан на 60 лампи. У овом случају, према П.7.1.27 ПУЕ, снага ових лампи не би требала прелазити 65В.

Прекидач светла на тавану треба да буде ван собе

 • Веома је важно да сва опрема за контролу буде поткровљесоба би требала бити изван тавана. Стога су прекидачи обично подешени на улаз. Иако, ако не планирате да често посећујете поткровље, онда ће се цена емисије значајно смањити, под условом да се осветљење укључи једноставно помоћу аутоматског прекидача који напаја групу у разводној табли.

закључак

Сада знате главне разлике у дизајну ожичења у поткровљу. На основу тога моћи ћете детаљније да изаберете и дијаграм струјног кола и начин полагања жице.​​

Највише детаља о начину инсталирања ожичења у таванима можете погледати на страницама нашег сајта.