Како направити степенице за степенице са дрвета: 3 врсте

Дрвене степенице су популарне јер су еколошки прихватљиве, а при изградњи приватне куће потребно је предвидјети присуство степеница. Може се направити од већине материјала, али се оцјене најбоље изводе са дрвета. То је због чињенице да кораци од дрвета само раде своје руке, њихова површина ће увијек бити топла на додир, изгледати естетски, различите снаге и поузданости. Уз правилну употребу и бригу о корацима, они могу трајати дуго времена. Ако је потребно, могуће је извршити рестаурацију врло брзо и лако, довољно је да се замијени један или више оштећених и оштећених степеница одједном.

Шта могу бити дрвене степенице за степенице

Пре него што наставимо са прорачунима, производним корацима и њиховом инсталацијом, потребно је сазнати које су њихове врсте.

За једноставна степеница у мезанину боље је одабрати равне дрвене степенице

Дрвене степенице могу бити:

 • равна;
 • угаони;
 • Авантуристички.

Дирецт је правоугаоник направљен од целог низа стабала. Приликом одабира ове врсте корака морате обратити пажњу на ширину корака и висину корака. Потребно их је изабрати на такав начин да корак није пренизак и да је било згодно пењати се и спуштати. Кутне степенице су потребне у кући ако су степенице окренуте. Овај корак се изводи у облику великог платна, јер не обавља само функцију корака, већ и преокрет.

Напредни кораци су потребни само застепенице. У облику они представљају погрешан трапез, а унутрашњост треба да буде нешто мања од спољашње. Међутим, треба имати у виду да се прорачун мора извести на такав начин да платформа за слетање буде равномерна без косина, због чега би постојећа удаљеност између појединих етапа требала бити једнака.

Израда дрвених степеница било којег облика и величине може се обавити самостално, најважније је правилно израчунати и припремити потребне материјале и алате.

Одредити растојање између степеница дрвених степеница

Један од најважнијих корака који се морају предузети приликом извођења прорачуна степеница је одређивање удаљености између појединих корака. Ове норме регулише ГОСТ, а њихово поштовање је веома важно за осигурање поузданости и сигурности пројекта.

Посебну пажњу треба посветити величини корака и удаљености између њих

За одређивање оптималне удаљености, узимамо у обзир:

 • Висина степера;
 • Дебљина дрвета;
 • Ширина пролаза.

Концепт раздаљине између појединих фаза укључује број центиметара потребних за стопало особе на нижем и вишем нивоу, као и средњу удаљеност између двије равни.

Важно! Пошто је свака особа индивидуална, ГОСТ стандарди су регулисани узимајући у обзир све ове параметре, тако да је могуће направити дизајн који ће одговарати свима.

У зависности од типа објекта, могу се обезбедити додатни објектидруги параметри се такође мењају. У многим аспектима, раздаљина између појединих степена зависи од угла нагиба степеница. За тачан прорачун димензија важно је узети у обзир апсолутно све показатеље.

Модерне металне степенице са дрвеним степеницама

У кући се често поставља метална мердевина са дрвеним степеницама.

Елегантне металне мердевине са дрвеним степеницама савршено ће се уклопити у унутрашњост модерне собе

Ова опција је најприкладнија, јер обједињује:

 • поузданост;
 • Трајност метала;
 • Софистицираност дрвета.

Можете купити готове дизајне или их сами израдити, чиме значајно штедите новац и изводите кораке у њиховом властитом дизајну, савршено усклађене са цјелокупним ентеријером куће. Причвршћивање степеница на постојећи метални оквир врши се помоћу отвора и вијака.

Без обзира на квалитет заваривања металних дијелова, још увијек може доћи до благог пада висине. Да бисте поравнали степенице жељеза за базу, потребно је унапријед осигурати посебну подлогу. Као посебну подлогу можете наносити шперплоче, које се причвршћују вијцима. Немојте користити монтажну пену за монтажу, јер ће се она на крају срушити и отпасти, а кораци ће постати нестабилни.

Кораци би требали дјеловати мало на бази метала, јер ће такве степенице изгледати привлачније, скривајући тако оквир дизајна.

ТоНа крајевима степеница није било пропланака, потребно је користити чврсте дрвне сорте. Приликом израде корака прво морате уклонити оштре углове, дајући им округли облик, а затим покрити лаком.

Израђујемо степенице за дрвене степенице

Изградња степеница са клизним и окретним степеницама је прилично компликована, стога, да би их исправили, морате уложити много труда. Вртне степенице са степеницама трчања помажу у уштеди великог простора у кући. Могу се инсталирати или уз зид или директно у средину просторије, у сваком случају дизајн неће заузимати много слободног простора.

Да би се правилно и брзо поставиле степенице са ступњевима дипломирања, треба се обратити специјалистима

.

Међутим, упркос свим предностима, постоје одређени недостаци таквог дизајна, као што су:

 • прилично уске степенице;
 • Стрми успон;
 • производни процес који је интензиван;
 • Комплексност у извођењу прорачуна.

Веома је важно правилно израчунати све димензије степеница, јер се у супротном може испоставити да је то прилично незгодно. Најбоље је користити дрво за производњу ваљања. Погодан за овај храст, јер вриједи барем већи од бора, али ће трајати дуго.

Дрво храста има веома добру нијансу, тако да ће изгледати сјајно у апсолутно сваком интеријеру, међутим, по жељи, дрво се може обојити у жељену боју. Дрвене степенице имају многе предности, као и кодОштећење на њима може бити веома лако ажурирати дословно за неколико сати.

Склапање напредних ступњева може бити врло радно интензивно, због чега, ако се морате обратити специјалистима.

Облоге за дрвене степенице

Да би се заштитила површина и пружила посебна удобност при ходању, на степеницама се могу користити специјални јастучићи.

Моʻе да се извр {и од:

 • дрвеће;
 • Елементи тепиха;
 • Гума и многи други материјали.

Посебни дрвени јастучићи на позорници ће заштитити површину степеница од свих врста огреботина

Пре постављања облоге на степенице, потребно их је покрити лаком. Сликање се такође сматра важним кораком јер помаже у заштити дрвета од влаге. За дрвене степенице најприкладнији су апартмани за тепих, који могу заузети читаву ширину степеништа или само његов дио.

Моʻе да постоје разли ~ ни на ~ ини за закљу ~ уваве на овие производи, посебно:

 • методом спике-гроове;
 • На течне нокте или смолу;
 • Са завртњима.

Важно! Пре постављања облоге за степенице, потребно је претходно поравнати површину.

Да би лепак остао на сцени што је дуже могуће, потребно је да пруже неопходну негу.

Како израчунати димензије степеница за дрвене степенице

У зградама где више од једног спрата нужно морају бити степенице за удобност путовања. Најједноставнија монтажа равних степеница на косоарима, као неморате имати посебна знања и вјештине.

Стручњаци препоручују да пажљиво израчунате димензије степеница, јер то зависи од удобности и поузданости степеница

Веома је важно водити рачуна о корацима приликом изградње степеница, јер се оне морају комбиновати:

 • поузданост;
 • удобност;
 • Лепота.

Приликом уређивања степеница морате правилно израчунати број степеница, као и њихове димензије за практичност путовања. Врло је важно код рачунања да је дубина распона од 300 до 400 мм, а висина степеница од 100 до 200 мм.

Збирка дрвених степеница са степеницама трчања (видео)

Степенице у кући треба да буду не само поуздане, већ и прилично добре, тако да се приликом извођења њихове инсталације често додатно израђује сучеље према завршеном пројекту.

Детаљ: гвоздене степенице са дрвеним степеницама (примери фотографија))