Како направити гипсани гит

Гипсана плоча је најпопуларнији материјал за декорацију зидова и плафона. Користи се не само за поравнавање зидова, већ и за стварање различите сложености конструкција, нарочито често коришћених у савременим поправкама. На пример, често се из овог материјала гради лук, уместо врата.

Завршне површине гипсаних плоча не завршавају се једноставном монтажом. Иако су слова сама, али нису монолитна. Њихове величине се могу незнатно разликовати, што доводи до мањих дисторзија, а површина зида изгледа неуједначена након монтаже. Стога, да би добили идеалну равну површину зидова, мјесто причвршћивања сухозида на оквир, као и зглобове плоча треба ушити властитим рукама. Ова фаза се назива припремна.

Фазе припреме површине

Припрема сухозида за даље завршне радове је најважнија фаза , јер квалитет манипулација зависи од коначног резултата свих обрада.
Цео процес припреме може се представити као следећи алгоритам:

 • отклањање могућих недостатака. У ту сврху потребно је очистити све неједнакости од зидова и плафона. Мање неједнакости и храпавост могу се елиминисати провођењем лопатице на површину. На крају, он мора ићи без проблема и глатко;

 • завијте све видљиве завртње на такав начин да се њихове капе не подижу изнад површине сувог лима;
 • Ако има саморезних вијака који су сувише дубоко затегнути онда би требали битиодврните, и формирали дубљи заспалкулат. У овом случају, нови вијци се могу закривити само на удаљености од око 4 или 5 цм од третираног мјеста;
 • Ако се у споју налази одвојак папира, он мора бити уредно откинут својим рукама, а затим исећи оштрим ножем испод корена. Створене боре треба очистити брусним папиром;
 • затим уземљити радну површину;

После акција, суви зид се може безбедно спакирати својим рукама и направити завршни третман тапетама или бојама.

Избор кита и израчунавање потребне количине

У грађевинским радњама постоји велики избор најразличитијих мешавина које су погодне за гитовање. Сви они имају другачију сврху. Стога, при избору смјесе за поравнавање зидова након обраде сухозидом, треба одабрати само посебно припремљена рјешења.
Више је исплативије узети сухе мјешавине, јер имају дуг период складиштења. Док готови кит може накнадно промијенити своје квалитете не на најбољи начин. Сува мешавина ће задржати све своје квалитете и чак ће и након одређеног времена бити прикладна. Покварена смјеса може негативно утјецати на коначни резултат. Сува мешавина се може употребити дозирано.
До данас, пуниоци за обраду сувих зидова су:

 • цемент;
 • малтер;
 • полимерни.

Све су савршено погодне за гитару сухозидом. Али не можете их користити на било који начинунутра Ако је третман купатила или кухиње, онда је потребно користити цементни тип китова, јер друге варијанте смеша не могу издржати капљице влаге.

Завршна обрада гипсаних плоча најбоље се обавља употребом полимерних смјеса, будући да су оне више пластичне и свестране. Осим тога, троше много мање. Иако је дозвољено коришћење и универзалних врста суве мешавине.
Када се одлучите за врсту мешавине за прераду, потребно је израчунати њен трошак, односно износ који ће вам бити потребан за све завршне радове. Обрачун потребног износа врши се на 1 м2 и извршава се међусобно. И даље треба да додате 100 грама залихама. Као резултат, формула је 1,1 к 1 м2. Тако добијамо цену за суве мешавине направљене на бази цемента.
Да би се израчунао трошак за смешу гипса, формула се узима по принципу један према другом, али без додавања 100 грама.
Потрошња за друге врсте смеша врши се израчунавањем површине свих зидова просторије. Да бисте то урадили, једноставно сумирајте све бројеве назначене на етикетама које се користе листови сухозида (укључујући материјал који је отишао до лука, ниша, итд.). Као резултат тога, добијамо укупну површину. Завршни кит се заснива на истој цени. У овом случају, потрошња полазне смеше се узима са малом маргином.

Избор и израчунавање прајмера

За прајмер са својим рукама, зидовима и строповима након инсталације сухозида препоручује се употребаводорастворне смеше. Њихов ефекат је да се импрегнира само горњи слој суве жбуке, без даљег продирања у унутрашњост. Као резултат, формира се филм отпоран на влагу, који спречава даље упијање влаге из боје или тапета.

Обратите пажњу! За гипсане плоче можете користити алкидне прајмере, јер могу довести до деформације слојева картона. Као резултат тога, на површини ће се појавити мехурићи који ће испуцати и површини дати непредвиђени изглед.

Количина прајмера се такође одређује на основу 1 м2. Његова потрошња је назначена на фабричкој амбалажи, али у зависности од броја слојева и хидроскопске површине третиране површине, овај индикатор се може смањити или повећати. Због тога се потрошња прајмера може одредити само приближно.

потребни алати

Извођење завршних радова на плочама од гипсаних плоча захтева следеће материјале:

 • угаона лопатица;
 • мала лопатица 10-15 цм;
 • велика лопатица 25-30 цм;
 • левел
 • брусни папир;
 • бушилица;
 • инсерт микер;
 • ваљак и четка;
 • нето капацитет 15-25 литара.

Технологија која се користи у спатулама

Након што сте обавили све припремне радове, могуће је наставити са глетовањем сухозидних плоча својим рукама. Ова процедура изгледа као следећи алгоритам:

 • лепљење серпентина (фиберглас месх). Требало би да обради све углове и спојеве. То стицкпотребно је на такав начин да се спој или угао јасно постави на средину траке. Будући да сама трака има самољепиву површину, наљепница ће ићи врло брзо.

 • а затим ставите љепљиву траку. Ова процедура треба да се уради исправно, јер у великој мери зависи од једнакости површине. Кит се узгаја у малим количинама јер се суши пребрзо, а додавање воде ће негативно утицати на његов квалитет. Време затварања смеше - пола сата. Кит зависи од сложености конструкције кука. Што је дизајн сложенији, то ће дуже трајати. Уз његову помоћ можете квалитативно поравнати површину сухозида;
 • равномерно нанесите слој мешавине дуж целе дужине шава. Да бисте то урадили, прво користите малу лопатицу и тек онда повуците кит на жељену удаљеност са великом лопатицом. Ако је арматура правилно изведена, површина ће бити глатка и равна. У супротном, сушење суве мешавине ће бити веома проблематично.

 • После тога, можете да наставите директно до кита својим рукама. Мешавина се наноси попречно и дуж дужине тако да је најбоље да се попуне рупе у самотамим капе и да их се потпуно сакрије;
 • полагање углова сопственим рукама врши се у две фазе. Прво морате ставити једну страну. Тек након сушења третиране стране, можете узети други зид;
 • да би се напунио постојећи лук треба пажљиво, посебно у пољу споја са зидом.

Бизавршетак "грубог" ступња може почети до главног спацклинга након прелиминарног премазивања површина.Завршни кит је дизајниран да потпуно поравна радну површину. Она се узгаја у стању "киселе павлаке" и равномерно се наноси дуж дужине сухозидних плоча. Нанети слој треба да буде што је могуће мањи и тањи. На крају завршних радова, све храпавости и неправилности морају бити очишћене брусним папиром. Постојећи лук треба очистити посебно уредно. Површина зидова је такође обрађена нултером. Ако је потребно, током скидања, морате користити респиратор.
Ако пратите све доступне препоруке, кит од гипсаних плоча својим рукама ће ићи глатко и брзо. Резултат ће помоћи да се направи квалитативни рад на сликању или налепницама на сувом зиду и ефикасно заврши поправак.