Степенице према ГОСТ-у: 9 нових правила

Степенице морају бити у складу са стандардима ГОСТ-а и СНиП-а: сигурност и лакоћа подизања и спуштања зависе од техничких норми и шљаке, љестве морају бити у складу са условима у којима су постављене. У просеку, стандарди за грађевинске прописе су исти, али се могу разликовати по типу дизајна. Као што знате, степенице се налазе у потпуно различитим зградама, посебно у болницама, ресторанима, фабрикама, као иу трговачким центрима и сличним установама.

Нова правила: степенице непокретне

Данас постоје нова правила која се примјењују на преносне степенице, које се углавном користе у грађевинским и завршним радовима. Према СНиП-у, услове и усвојено понашање треба поштовати безусловно, како не би дошло до несреће.

Пре коришћења степеница, прво морате проверити механизме за кварове, као и одабрати оптимални нагиб да бисте дошли до жељеног објекта

Наиме:

 1. Строго је забрањено да се прекорачи тежина терета коју је навео произвођач.
 2. За време операције, ноге треба да се налазе на једном кораку, а тело тела треба да се налази између бочних горњих делова степеница. За пењање и спуштање потребна је само особа на степеницама.
 3. Непожељно је користити монтажне објекте на улици у лошем времену.
 4. Приликом уградње клизних љестава близу отварања врата или прозора, прво се морате побринутио вашој безбедности.
 5. Када радите са степенастим мердевинама, морате користити специјалне ципеле, као и пењати се за један корак, корачајући прво на дно, не неколико, како би избегли нагли пад притиска на дизајн.
 6. Такве мердевине треба да користи искључиво једна особа, а није могуће поставити такве производе ближе од 1 м поред њих.
 7. Ако су мердевине на надморској висини већој од 4 м, онда да би се избегло клизање и падање, мора да постоји друга особа за осигурање испод.

Није пожељно да буде на горњој ивици степеништа степеништа да би се одржала равнотежа.

Кораци фазе СНиП

Постоји дефинитивно упутство за опрему за степенице, без обзира на то гдје се љестве инсталирају.

На пример, у производњи, у јавној згради или у стамбеној згради.

Материјал за израду степеница мора бити против клизања или је покривен на врху клизне траке

За всако дизајнирное съобсение, инструкциа следва:

 • Као поклопац против клизања, можете користити гумене простирке, траке које не клизају, траке за пробијање на ивицама степеница;
 • Без обзира на степенице, било да су металне, стаклене, дрвене или бетонске, оне морају бити опремљене у складу са свим СНиП стандардима;
 • Лестве треба да буду равне;
 • Ако је степениште уграђено у стамбену зграду опште намене, посебно ако ће ићи деца, онда треба да је уредите подтупенники;
 • Ако идетенамењен је за редовно и високо оптерећење, на пример, постављен је у дечији камп или позориште, затим у степенима степени не би требало да пређу 15 центиметара;

Основно правило за све конструкције је да треба да буду стационарне.

Захтеви за степенице

Поред правила употребе, захтеви за изградњу, који захтевају одређену структуру за избор грађевине, подносе се степеницама.

На пример:

 • тип;
 • ум;
 • висина;
 • Ширина.

Лестве су подељене на типове у складу са њиховом сврхом, од којих свака треба да буде закључак експертске комисије за усклађеност са нормама СНиП-а

Организација за заштиту рада и сличне институције провјеравају степенице за своје потребе. Важно је напоменути да се приликом пројектовања архитектонских објеката, велика пажња посвећује степеницама које, у суштини, треба да буду саставни дио конструкције, не само за нормалан рад, већ и за хитне случајеве, и треба да буду ненаметљиве, захтијевају правила безбедност од пожара.

издаје своје извршно тијело, које регулира активности урбаног развоја. Главни чланци на СНиП 4-14-84, СНиП 21-01-97, СНиП 31-02-2001, ГОСТ 23120-78, ГОСТ 25772-83, који би требали бити вођени, чак и ако желите попунити рампе.

Увјети СНиП-а на степеницама у јавним зградама

Право степениште у јавној згради назива се прикладним за све захтјеве који се не могу лако слиједити. У његовој изградњи потребно је доставити пројекат упосебну установу, именовање и налог са грађевинском дозволом.

Ако један од бочних делова степеништа није ограничен на зид, потребно је инсталирати ограде

.

Само на овај начин можете изградити структуру коју не морате растављати:

 1. Дизајн треба да буде што је могуће сигурнији и такође згодан. Размак између корака не би требало да прелази 35 цм
 2. Војне структуре се сматрају најмање трауматичним. Забрањено је коришћење скулптуралних степеница у јавним зградама у којима постоје прелиминарне фазе.
 3. Без обзира да ли су индустријске степенице или обичне, у стамбеној згради оне морају бити сигурне не само од изгледа, већ и од способности да издрже велико оптерећење, и да буду опремљене посебним рукохватима и оградама за побољшање сигурности.
 4. Као ограду, користити шине са максималним бочним оптерећењем мањим од 100 кг.
 5. Изградња ограда треба да се врши у складу са државним стандардом и нормама успостављеним 2001. године.
 6. Међутим, дуж зида морају бити монтиране шине за практичну вожњу.
 7. Ако су степенице опремљене у вртићима, школама и сличним установама, вредно је носити додатне шине на нижем нивоу ради лакшег кретања дјеце.

Ако је ширина степеништа већа од 2,5 метра, у средини мора бити постављен додатни број шина.

Стандарди за хитне и прецизне мердевине

Свако предузеће, посебно на послу, мора имати именовањеодговорна особа која ће пратити стање на лествици за евакуацију и редовно биљежити поставке просторије за хитне случајеве.

Основни циљ лестве резерви је да омогући људима да безбедно и брзо напусте зграду у хитним случајевима

Поддържани на изготовлението на изготовлението, както за обичните степени:

 1. Степенице за евакуацију не би требало да буду закривљене, завртне са прогресивним степеницама, које могу бити опасне по живот људи.
 2. Горе наведено правило се односи и на основне принципе заштите од пожара и на правила о заштити на раду.
 3. Лестве треба да буду од ватроотпорног материјала, а зидови су покривени негоривим бојама.

У основи, степенице су од армираног бетона или од метала. Горе описани захтјеви су минимални број правила, јер постоје назнаке о томе који параметри ступњева, величина мјеста, нагиб и чак и ниво освјетљења требају бити.

Нијансе израде и правила за коришћење степеница

Треба напоменути да у зависности од географске локације зграде и климатске зоне, избор места где ће се инсталирати хитно степениште зависи од локације. Ако се ради о региону са хладном климом, дозвољено је поставити степенице изван просторија. Међутим, такве мердевине не би требало да пређу ниво другог спрата и строго је забрањено њихово коришћење за дечје установе.

Строго је забрањено користити за обраду материјала који могу емитовати киселе супстанце током сагоријевања или гашења, што можекоји представљају претњу по људски живот

Приликом постављања степеница напољу, потребно је стално пратити одсуство леда и смећа на степеницама, што може изазвати хитне ситуације током евакуације. Овај захтев је обавезан, јер у паници човек не контролише своје поступке и, нарочито, може се спотакнути, склизнути и на сваки начин угрозити његов живот.

Материјал за такве степенице треба да буде отпоран на хабање и антикорозивни метал, посебно нерђајући челик или било који други јаки метални оквир, али покривен антикорозивном композицијом.

Ако су степенице смјештене у затвореном простору, могу бити од метала и бетона, али нужно отпорне на ватру.

Карактеристике и ГОСТ степенице (видео)

Важно је напоменути чињеницу да пројекти морају бити у складу са нормама и стандардима ГОСТ-а током уградње степеница, јер то не само да може проузроковати повреде и друге проблеме, већ и довести до изрицања озбиљних казни од посебних органа који врше строгу контролу над усклађеношћу захтјевима.