Како одабрати резач плочица за керамичке плочице

Добар рад са добрим алатом

Као што знате, каста тилеса - посебан народ, стоји, да тако кажем, на посебан начин. За свој рад ријетко раде различити мајстори, а они, напротив, покушавају да не искупљују "хак", у облику других радова.

У првом случају, граничник има прилично високу прецизност, прецизност и присуство одређеног инструмента, ау другом - цијену извршеног посла. Да, рад доброг високотонца је високо плаћен и веома тражен, и то није само тешко.

Цријеп - је драгоцјен третман лица, којем се купцу приступа с пажњом. Често гледа у све шавове, вертикални ниво зидова и колико су добро направљени углови, што захтева добар алат за руковање. Због тога је за брз и квалитетан резултат занатлија потребна професионална електрична плоча, о чему ће бити речи у овом чланку.

Карактеристике алата за резање плочица

Прије свега, хајде да погледамо што је тако добро електрични алат када има довољно практичних и ефикасних ручних алата.

Недостаци ручних резача плочица и јефтиних решења


Резач плочица са горњим распоредом резне плоче

Дакле, зашто професионалци користе електричне резаче плочица, а не ручне?

У ствари, не увек, пошто се неке врсте плочица могу резати довољно високо чак и са резом стакла. Посебно се често прибјегавају механичким уређајима, а код се изводи код плочица за непримјетна мјеста, којапокривени су творничким рубовима.

 • Међутим, далеко од сваке врсте плочица може се пробити увучена линија од проласка механичког алата, посебно то се односи на керамички гранит, који има ливену структуру. Када покушате да га узмете на паузу, она може да пукне у потпуно непредвидивом правцу. Као резултат тога, ризикујете да уништите много скупог материјала.


Ручна плочица

\ т
 • Још један проблем са механичким уређајима за резање је што су они веома ограничени у минималној ширини која треба да се обрезује. Најчешће ће вам бити на располагању 3 или 4 центиметра, иако неки типови зидних плочица понекад излазе како би се уклонили и 2 и 1,5 центиметара.
 • Међутим, зашто поново ризикујете превод материјала. Много је лакше користити машину за полирање угљеном са одговарајућим брусним диском (дијамант). Међутим, таква одлука такођер није увијек примјерена, јер је немогуће постићи идеално једнак рез. Такође, са таквим сечењем у ваздуху, постоји огромна количина штетне камене прашине која се таложи у вашим плућима, на свим приступачним површинама, укључујући зидове припремљене за полагање плочица, чиме се смањује њихова адхезија.
 • Доставити гњаважу и поправке у стамбеним просторијама, гдје ће онда бити потребно извршити опће чишћење.


Да бисте се ослободили прашине треба да користите мокро резање

 • И замислите шта треба да радите у плочици под одређеним углом! Уверавамо вас да скоро да нема мајстора на Земљи који ће то известиОвај рад је квалитативан, не трошећи превише времена на њега. Једно незгодно кретање и површина коситра ће се појављивати с времена на време.

Сечење керамичког гранита од стране Бугара

Стога, да би се ријешили таквих неугодности и развијене су све врсте електричних резача плочица, који имају различите функционалности и могућности.

Основни принципи, предности и недостаци


Најједноставнији резач плочица је електрични цорвет 460 за суво и мокро резање

Према томе, највећи резач електричних плочица подсећа на кружну или крајњу прашину, јер је диск за сечење монтиран у истом узорку и ротира око централне осовине (вретена). Ту је и електрични мотор (често тип колектора). Д

одело за заштиту оператера је делимично затворено кућиштем. Инструмент има носиву платформу и узглавље које мења угао нагиба (у зависности од модела алата).

Међутим, постоје и значајне разлике, наиме:

 • Користи се за сечење абразивног диска дијамантним распршивачем;
 • Флексибилни систем за хватање за прецизно постављање плочица;
 • Присуство у систему хлађења водом (довођење у зону резања) и капацитет за одводњавање.

Сечење плочица воденим хлађењем

\ т

Сада више о овим стварима:

 • Због чињенице да је дијамант најтежи минерал на планети, такво резање омогућава да се лако рукује не само керамиком него и гранитом, бетоном, циглом, вештачким каменом, стаклом и другим материјалима. Али вреди размислити о томе за свакогаврста материјала захтева свој посебан облик диска, као и број обртаја у минути, тако да је резултат добар.

Диск за сечење камена

\ т
 • На пример, за обраду камена на диску морају постојати дробилице или рупе за додатно хлађење. При резању керамике изведен је апсолутно глатки диск.


Диск за резање керамичких плочица

\ т
 • Систем за позиционирање плочица укључује: угаоне и паралелне граничнике, повлачење трачница (за машине са положајем горњег диска), потопни механизам конзоле, регулаторе нагиба, равнала, скале, граничнике и показиваче. Међутим, није сваки инструмент "укрцао" све ове чипове - више о томе даље.
 • Хлађење водом је неопходно да би се избегло прегревање самог плочица и ножева, који се могу појавити на плочицама и скратити вијек трајања алата. Осим тога, присуство воде спречава летећу прашину - она ​​остаје са течношћу у специјалном пладњу. Вода додатно подмазује резану површину, што резултира глатким и квалитетним резултатом без чипова. Боље је обрезати плочице само за фабричку опрему.

Дакле, дајмо привремени сажетак, идентифицирајући све предности и мане таквог инструмента.

Почнимо од првог:

Мала електрична машина за плочице

 • Једнака линија резања;
 • Минимални број жетона;
 • Способност резања под углом;
 • Нема прашине у просторији;
 • Схарпповећање продуктивности;
 • Лагана и прецизна плочица на дијагонали;
 • Можете уклонити танак руб плочице
 • Одговара чак и за врло густу плочицу.

Следе недостаци, који нису толико:

 • Димензије неких машина их не чине веома погодним за превоз - није битно да ли имате свестрану особу, камионет, миниван или минибус.
 • Не постоји начин да се пресече испрекидане линије и кругови - у овом случају, УСМ је неопходан.
 • Без обзира на проблеме, а цена добре машине је веома висока, тако да ова техника често није доступна ни за искусне мајсторе.

Врсте електричних резача плочица

У овом одељку описујемо типове електричних резача плочица, од најкомпактнијих, а завршавамо професионалним машинским алатом за ове сврхе.

Ручни електрични дијамантски тестер


Диамонд сав елецтриц

\ т

Цена таквог дјетета од творца имена је око 24-25 хиљада рубаља. Зашто тражити толико новца?

Овај алат се користи за суво и мокро резање плочица. Екстерно, веома је сличан кружној пили. Опремљен је електромотором, резном плочом испод кућишта, ручком са контролом, као и потпорним ђоном, помоћу којег је могуће подесити угао нагиба диска (до 45 степени) и дубину његовог урањања у материјал. У принципу, дизајн је прилично једноставан и ефикасан.

Главна предност овог уређаја је његова компактност и маса, која варира у зависности од модела од 3 до 5 килограма. Кадамноги модели опремљени су снажним електричним мотором, чија је брзина довољна за добро резање плочица.


Ручни резач плочица са снажним електричним мотором

На пример, алатка ДеВалт ДВЦ410 је опремљена мотором од 1.3 кВ, са брзином таквог "малог чудовишта" да направи око 12 хиљада обртаја у минути, што ће бити довољно чак и за најјаче плочице.


Елецтрицал ворк тиле

\ т

На јединицама као што је Еибенстоцк ЕДС 181, инсталирани су још снажнији мотори - у конкретном случају његова снага је 2,3 кВ. Сличан алат је потребан за сечење великих и дебелих делова, на пример, природних прозорских клупица.

Дијамантски листови тестере монтирани су у малим промјерима - 80-150 мм. Њихово сечење изводи се као нормалан Бугарин, односно, црта се повлачи, плочица се фиксира у погодном положају и реже кроз равну линију.

Алат вам омогућава да радите без прашине, како у сувом тако иу влажном резању. У првом случају, прикључује се сакупљач прашине или усисивач, ау другом се инсталира мали резервоар одакле вода тече кроз цријево гравитацијом у диск.

Од недостатака таквог дизајна, поменућемо следеће:

 1. Влажна прашина без прашине је могућа само у хоризонталном положају;
 2. Остаје неугодан начин да се "игра" алат током пролаза, који ће настати из прилика.

Поред тога, напомињемо да за стварање компактности и практичности, произвођачи нису били ограничени само димензијама. ДанасПостоји велики асортиман батеријских модела који могу постати незамјењиви помагач на мјестима гдје нема струје, на примјер, јер звучи тмурно при полагању плочица на гробљу.

Ево неких сличних модела:

Стационарна машина за зидање са нижим положајем диска

Преносива машина са нижим положајем диска

Пред вама је најповољнија верзија електричне плочице, која се може купити, у распону од 4-5 хиљада рубаља. Које значајке има овај алат?

Посебан квалитет резања не дозвољава таква решења, осим варијанти са веома снажним моторима као што је Хускварна ТС 230 Ф.


Резач плочица Хускварна ТС 230 Ф

\ т

Разлог је тај што је, упркос присуству практичне платформе за подупирање, потребно ручно гурнути плочицу на диск, који може ненамјерно лагано промијенити свој положај и добити чипс или заглављивање. Да бисте то спречили, изаберите опције са додатним елементима за хватање и позиционирање плочица.

За ове машине, обавезно је присуство воденог хлађења. Вода се сипа у посуду која се налази испод диска. Показало се да је диск делимично уроњен у течност и да га привезује за своју ивицу током ротације.

Постоји једна значајна неугодност у овом дизајну. Док се диск врти у правцу пре него што седне испред машине за руковаоца, вода га је попрскала од главе до пете (поготово хлачама). Можете спустити заштитни поклопац испод, али онда постаје незгоданпратите линију реза, нацртану на плочици.

Такви резачи плочица имају могућност подешавања угла платформе у односу на положај диска и 45 степени.


Нагиб носиве платформе

Велика предност таквих агрегата је у томе што можете изрезати плочицу апсолутно било које величине. За ове машине се користе веома велики дискови пречника од 180 до 300 мм.

Ако си не можете приуштити скупу машину, онда би такав модел требало да буде на месту, тако да је много боље и равномјерније од Бугара. Поред тога, чак и након куповине скупе опреме, увек ће вам бити потребан лагани компактни алат који се може користити за грубе, али равномерне резове.

Ево неколико приступачних опција које вреди обратити пажњу на почетничког мајстора.

Једна од најпрофитабилнијих опција биће машина "Цорвет", која се доказала као јефтин али поуздан алат.

Машина са уређајем за горњи диск

На фотографији - "Практика" резач плочица са горњим диском

Па, и на крају, врх инжењерске мисли у лице са електричним резачима плочица - модели са горњим распоредом дискова, који имају највећу цену. Ови агрегати се налазе на масивном поду - они су више димензионални и, сходно томе, тешки.

Али њихова главна предност, у облику идеално једнаког резања, помрачује све неугодности повезане са величином дизајна.

Постоје две варијанте које се конструктивно разликују:


Хускварна ТС 400 Ф

\ т
 1. \ т конзолна машина- има резни диск фиксиран и фиксиран на конзоли. Сечење се врши померањем носеће платформе на којој је плочица фиксирана. Недостатак пројекта је мања дужина сечења при истим димензијама као и други тип.


Покретна глава на трачницама

 1. Мостна машина- У овој верзији, приликом резања, глава се помера са мотором.

Уопштено, обе опције су прилично удобне и једнако погодне за задатак. У оба случаја постоји могућност косог резања до 45 степени. Истовремено, једнако су поуздани и сигурни.


Угао резног диска испод 45 степени

Расхладну воду напаја уграђена пумпа. На крају флексибилног црева налази се глава са самочистећим филтером, који капље у посуду са водом. У овом случају, оператер не ризикује да буде шкрипање, јер вода лети у супротном смеру.

Обе варијанте су опремљене механизмима за подешавање дубине пиљевине. При куповини таквих машина посебно је важно обратити пажњу на квалитет покретних делова. Међутим, у наредном одељку ћемо говорити о финијим могућностима избора резача плочица.

Карактеристике електричних и механичких делова машина при избору

Сматрамо да апсолутно свака особа, купујући опрему, рачуна на свој дуг, удобан и непрекидан рад. Да бисте били сигурни да сте изабрали тачно оно што вам је потребно, научите следеће карактеристике јединице.

Однос снаге мотора и пречника диска

Пре свега, морате јасно да замислите какав ће посао бити на опреми која ће се обавити. На пример, ако на машини сечете бетон, цигле или камене плоче, онда ће вам требати моћна машина, чија тежина може достићи стотине килограма.

У овим случајевима, потребан је снажан мотор, баш као и Хускварна ТС100Р, где је 2,2 кВ.


Хускварна ТС100Р

За то је потребно присуство великог диска (300-350 мм) да би се могло изрезати на велику дубину.

\ т

Помоћ! Када уроните диск у чврсти материјал, он почиње да осећа озбиљан отпор, а уз недостатак снаге може да заглави. О плоснатом резу без чипса и нема шта да се каже.

Ако нећете резати ништа осим плочица, можете обратити пажњу на мање уређаје, са мотором од 800-1500 В, који ће радити у паровима са диском од 230-250 мм. То ће бити довољно за стварање потребног обртног момента за сечење без чипова.

300 мм абразивни диск за плочице

Сада ћемо детаљније размотрити избор дискова. Величина овог дела је једна од кључних тачака у одређивању максималне дубине сечења.

 • Да би се спречило заглављивање диска, његово прегревање са плочицама, које се могу појавити с времена на време, важно је да се диск не ископа у материјал када се реже превише дубоко.
 • Из тога следи да одређена машина захтева одређене величине дискова, који се обично пишупасош производа.
 • Сличан проблем је дјелимично лишен машина са горњом позицијом диска (не све), будући да постоји могућност подешавања дубине резања.
 • Усредсредите се на вредности од 4 до 11 центиметара, поново упоредивши податке са пасошем.

Занимљиво је знати! Подешавање дубине сечења омогућава извођење потопљене сече на средини плочице, на пример, испод групе утичница.

Број обртаја мотора

Следећи важан параметар електромотора је број обртаја у минути који је способан да изда.


Правоугаоно бушење у керамичком граниту уз помоћ електричне машине

За сечење керамике је сасвим довољно 3 хиљаде (мање браће се не исплати). Ако је ваша прекретница виша, онда то неће посебно утицати на перформансе, али ће бити корисно јер можете да изрежете више врста материјала на квалитетан начин.

Електронско пуњење


Мацхине Тоолбар

Овде нема ничега посебног за произвођаче. Нема глатког покретања или контроле брзине. Панел има само два дугмета "на" и "искључено". Именовање, мислимо, свима је јасно. А шта је унутар агрегата?

 • Сви уређаји опремљени су термалним релејем који штити алат од могућих преоптерећења;
 • Неки уређаји су опремљени ЛЕД дисплејем који указује да уређај ради под непотребним оптерећењем и треба да смањи притисак на диск;
 • Дијамантне тестере имају додатни гумб за причвршћивање на ручици, тако да нема потребе за задржавањем стартастално гурање;
 • Електрични мотори алатних машина су добро заштићени од уласка у воду, што је неопходно за заштиту оператера и машине од затварања. Инсталирано: УЗО, водоотпорне заптивке, кућишта, висококвалитетне жице и двострука изолација на намотима.

Савет! Међутим, многи уређаји још увијек захтијевају уземљење. Вишак предострожности неће наудити!

Платформа за подршку (табела)


Рад на широком поду је много згоднији

Следи механички елемент дизајна, а ми ћемо почети са табелом.

Прва ствар која утиче на величину кревета је величина плочице, која се може ставити на њу и исећи. Постоје модели са опционим склопивим столовима и другим гадгетима за повећање радне површине. Ови модели су веома погодни, јер не захтевају велике површине током транспорта.

Дакле, главни фактори који зависе од кревета су дужина равне и дијагоналне пиле. Оптимум се сматра 60 и 45 центиметара. Ове информације су нужно назначене у пасошу производа (у пракси, ове вриједности су нешто ниже), и често су присутне у његовом означавању. На примјер, већ споменути Хускварна ТС100Р, може изрезати једноставне раднике на 100 мм.

Следећи важан детаљ је максимално радно оптерећење по тежини. За висококвалитетне машине користе се нерђајући челик и алуминијумске легуре високе чврстоће.

Водоснабдевање


Пумпа за воду за резач плочица

\ т

У принципу, већ смо изнели главне тачке у чланку. Остало јесамо да изоштри пажњу на неке тривијалности:

 • За машине са нижим положајем мотора, важно је да се пладањ лако уклони ради чишћења, иначе можете залити воду и загадити радно место. Такође може бити тешко ако је машина монтирана на машини.
 • Када је ријеч о присилном снабдијевању водом од стране пумпе, врло је погодно када су млазнице регулиране тако да се млаз усмери на право мјесто.
 • Не мање важан део машине - то је дренажа и улов текућег дела. Машине су опремљене специјалним екранима, посудама за складиштење, подизним лежиштима, као и каналима и перфорацијама за одводњавање.


ДеВалт Д24000 конзолни цријеп може регулирати количину испоручене воде

Неке јединице имају податке о запремини испоручене воде, као ио могућности њене регулације, што је врло важно приликом рада с различитим материјалима.

мобилни чворови

Покрет живота

Сваки нормални резач плочица има функцију подешавања угла нагиба резања. Већина машина је у стању да позиционира фасету на 45 степени, али инсталација у екстремном положају није увек згодна и поуздана, тако да су неки модели допуњени средњим прагом тачно 22,5 степени, што је у неким случајевима незаменљиво.

Приликом куповине обавезно провјерите како су смјештене све покретне компоненте дизајна. Не би требало да постоји никаква реакција и заглављивање. Када радите против вибрација и прљавштине, ови недостаци ће изазвати велике проблеме.

На брендираним резачима плочица које се користе за мостовеЕкструдирани алуминијум који је непропустан за силе увијања. Глаткоћа стазе је обезбеђена сложеним системима челичних лежајева. Појединачни модели имају способност да контролишу отпор котрљања како би осигурали прихватљив ниво кретања колица.

Опциона опција, која ће бити корисна када се урањају листови пиле и понављају сечење идентичних празнина, је могућност фиксирања положаја покретног дијела.

Корисни квизови

А сада назовимо разне мале "гомиле" које су обавезне да буду на пристојној машини:

  \ т
 • Видите да је калибрација уграђених вага лако читљива и заштићена;
 • Површина стола треба да се лако чисти;
 • Присуство ласерског показивача у правцу резања је добродошло;
 • Контроле треба да буду удобне;
 • Заштитни поклопац се мора лако уклонити за сервисирање алата;
 • Па, када можете да промените диск без алата треће стране;
 • Погодно је ако ноге могу да промене своју висину или се потпуно попну;
 • Машине за тешке терете морају бити опремљене точковима са затварачем;
 • Дужина кабла треба да буде довољна;
 • Погодно, ако је ормар опремљен хватаљкама за ношење алата.

Уопштено, да би се изабрала професионална електрична плоча, неопходно је да се сматра јединим механизмом, који се не фокусира само на појединачне карактеристике. Ако вам је потребна инструкција о томе како ваше руке возе на таквим машинама, препоручујемо да прегледате видео који смо изабрали. Сретно!