Нормативна висина ограда на степеницама према ГОСТ-у: 5 докумената

Ограда је важан дио конструкције степеница Како правилно дизајнирати степенице за вријеме изградње или поправке у кући - читајте даље. Степенице - једна од најнеопходнијих, а истовремено и потенцијално опасних грађевинских конструкција у кући, тако да постоје обавезне скице ограда, опћи цртеж положаја дијелова на степеницама, који означава удаљеност између рукохвата. Без степеница, по правилу се не могу избећи изградња и рад објеката било које дестинације, било стамбених, јавних или индустријских објеката.

Потребна висина ограде на степеницама

Безбедност кретања и трајност структуре лестве зависе од правилног пројектовања степеница, поштовања технологија градње и употребе квалитетних материјала у производњи. Због тога је исправна висина степеништа ограда према ГОСТ-у - један од најважнијих параметара који обезбеђују сигурну функционалност и ергономију овог грађевинског елемента.

Приликом пројектовања и изградње степеништа користе се бројни основни нумерички параметри, на примјер висина ограда.

Ове основне димензије степеништа у стамбеним зградама прописане су одређеним нормативним документима.

Правилна висина ограде осигурава сигурност и трајност пројекта

Наиме:

 1. Нормативни документ СНиП 31-01-2003 поставља заједничке захтјеве, укључујући сигурносне захтјеве за елементе степеништа - нагиб и ширину степеништа и рампи, висину оградеи ширину пролаза, ширину степеништа, висину пролаза, минималну ширину и максимално одступање степеништа, итд. у стамбеним вишестамбеним зградама. Такође, овај документ регулише толеранције за уградњу вијачних степеништа са усправним степенима у зградама или становима.
 2. У таквим правилима и прописима као и СНиП 31-02-2001 дефинисани су општи захтјеви за конструктивне елементе степеница, на примјер, у њиховој властитој стамбеној згради.
 3. СНиП 21-01-97. Ова правила и прописи регулишу захтеве заштите од пожара за различите грађевинске конструкције, укључујући степенице и степенишне кавезе.
 4. Државни стандард 8717.1-84 прописује опште услове за димензије и изведбе бетонских и армирано бетонских степеница унутрашњих и вањских стражњих степеница.
 5. Државни стандард 8717.0-84 описује техничке услове за производњу врста од различитих врста бетона.
 6. Поред тога, за пројектовање и изградњу степеница у јавним и индустријским зградама, неопходно је ослонити се на захтјеве релевантног СНиП-а, који регулишу захтјеве за степенице за одређене грађевине и објекте.

Приликом пројектовања и израде степеница било које дестинације, обавезно је поштивање захтјева релевантних регулаторних докумената, чиме се осигурава вијек трајања, функционалност и сигурност конструкција.

Оптимална висина степеништа и степеница

Треба напоменути да су степенице удобне за рад само ако одлазе између главних - обилазнице иу кораку се одржава одређени однос.

Раздаљина између степеништа и степеница

мора бити правилно одржавана.

Додатно, основни параметри на степеници в стамбени згради треба да използват следните захтеви:

 1. Зброј величина једног пролаза и два корака треба да буде једнак вредности просечног корака особе, односно од 0,6 до 0,65 метара
 2. .
 3. Према нормативним документима, висина подвожњака треба бити 0,12-0,2 м. Препоручена висина подвожњака је обично 0,14-0,17 м, укључујући и први корак.
 4. Ширина пролаза према нормама треба бити 0,2-0,4 м. Стандардна ширина пролаза је 0,28-0,3 м.
 5. Често се у пракси за степенице користе одступања од 80-85%.

Усклађеност са овим основним захтевима до степена корака је гаранција да ће степенице бити идеалне, удобне и удобне.

Шине за степенице: принципи и карактеристике избора параметара

Ширина и висина степенишних ограда су они параметри чије су нумеричке вриједности строго регулисане релевантним нормативним документима. Као што је већ речено, нумеричке вредности ширине и висине степеништа су у строго дефинисаним границама.

У пракси, приликом пројектовања степеница у зградама различите намјене, узимају се у обзир сљедеће вриједности висине и ширине ступњева, које узимају у обзир:

 1. Намена зграде или конструкције.
 2. Функционално додељивање степеница, на пример, степенице за евакуацију људи, лествичасте ватре, итд.
 3. Приближан број људи који ће користити степенице.
 4. Присуство корисника степеница код особа са ограниченим физичким способностима, на пример, поремећај мишићно-скелетног система, итд.
 5. Материјал од којег ће се направити степенице, итд.

Пример израчунавања шина за степенице

Ако особе са ограниченим физичким способностима користе степенице, њихова величина и дизајн морају бити прилагођени потребама особа са инвалидитетом.

Највиша и стандардна висина ограда степеништа: параметри за различите зграде

Горња граница висине стубишних шина је ограничена захтјевима релевантних грађевинских номи и правила, као и стандардима. Шта може највећа висина степеништа?

Димензије и стандардна висина ограде

Максималната височина на степенната стаза се избира на подлаги следните захтеви:

 1. Горња граница висине ограде не смије бити већа од 1,2 м.
 2. Висине и дубине шина у стамбеним зградама нису дозвољене.
 3. Није дозвољено одступање висине и дубине ограде на једном маршу у јавним зградама. То се, на пример, односи на школске степенице, степенице у вртићу итд.
 4. Висина ограде спиралног степеништа или степеништа, која има степенице успона, у вишеслојним становима или кућама, не смије прелазити 1,2 м, а ширина пролаза у средини марша не смије бити мања од 1,18 м.

Висина стубишних шина је један од најважнијих параметара који осигуравају сигурност и лакоћу коришћења степеница.

Висина нацртање ограде за степенице у његовој кући

Што се тиче степеница у дворишту, постоји неколико варијанти ових грађевинских конструкција.

е:

 1. Степенице са масивним и земљаним степеницама. Изводе се на земљишту које је на угару или интегралном земљишту и које добија потребан нагиб.
 2. Лестве са преградама са бочним плочама.
 3. Монолитне бетонске конструкције. Такве степенице су изграђене на основи косине.
 4. Степенице са цигленим степеништем.

За структуру података о грађевинским конструкцијама треба поштовати исте пропорције и величине као што су прописане у регулаторним документима који регулишу параметре степеништа у стамбеним зградама.

Стандардна висина ограде на степеницама од стране госта (видео)

Сумирајући, може се закључити да, приликом дизајнирања и имплементације пројекта лестве, нужно је строго поштивање захтјева релевантних државних стандарда и Снипов. Поред тога, удобне и сигурне степенице - то су и квалитетни материјали, ергономска величина и усклађеност са технологијом израде грађевинских конструкција.

Ограда на степеницама (фото)

)