Оптимална висина утичнице за плочу

Гдје ставити електричну утичницу и друге прикључке у кухињу?

Висина утичнице за плочу често доводи до неких проблема. Уосталом, овде је потребно пронаћи танку линију између једноставности употребе и естетског изгледа, која утичница за електрични штедњак може много оштетити. Зато смо у нашем чланку одлучили да детаљније размотримо инсталацију таквих утичница и размотримо питања, од висине инсталације, па до метода повезивања.

Висина плоче за монтажну плочу

Прво, погледајмо право у висину инсталације. С једне стране, морамо, ако је потребно, лако уклонити напетост из нашег грејног уређаја. С друге стране, пожељно је сакрити излаз из очију странца.


Утичница за утичницу

Тренутно постоје три најчешћа начина рјешавања проблема инсталације утичнице:

 • У првој , утичница плоче може да се инсталира, као и друге утичнице, у просторијама, на висини од 10-15 цм од нивоа пода.
 • Друга опцијаукључује постављање утичнице 5 - 10 цм изнад нивоа стола, мало даље од саме плоче.
 • И трећа опцијагенерално искључује уградњу засебне утичнице за плочу.

Размотримо аргументе у корист сваке од ових метода. Приликом инсталирања утичнице на прву опцију, визуално га сакријемо из нашег видног поља, али ево да би дошли до таквог утичнице ће бити мало компликованије.

С друге стране, уклоните напетостУтичнице су нам изузетно потребне у време прања или у хитним ситуацијама. На тој основи ова варијанта је сада једна од најчешћих.

Укључите утичницу преко радне површине

Ако одлучите да инсталирате утичницу непосредно изнад нивоа радне површине, биће вам много прикладније да управљате вилицом, али изглед ваше кухиње може бити погођен тиме. Ако желите да извадите утикач из утичнице сваки пут када завршите са кувањем, морамо вас упозорити.

Ово ће ослабити контакте и могуће прљавштине на контактној површини. Стога ова опција није најуспјешнија.


Повезивање електричног штедњака без утичнице

Посљедња могућа опција је потпуно спајање штедњака без излаза. Овај метод подразумева повезивање кабла од аутоматског прекидача са кућиштем кућишта које је директно повезано са терминалном плочом.

Да би се уклонио напон у време прања плоче, или у хитним ситуацијама, у упутству се саветује употреба аутоматског прекидача у стану штита. Једини недостатак ове методе је немогућност помицања плоче након уградње, али као што пракса показује, она то чини ријетко.

Прикључак електричне плоче

На основу горе наведених опција за инсталацију утичнице, постоје два начина повезивања - преко утичнице и директно. Али за обе ове опције постоји више опција које зависе од напона напајања.

На крају крајева, електрични штедњак је врло моћан електрични пријемник и често га повезујекористите напон од 380В.

Прикључак утичнице

Почнимо са најчешћом опцијом за спајање електричног штедњака - кроз утичницу. Као што смо већ споменули, утичница може бити 220В или 380В. Утичница за 380 може бити дво- или трофазна.

Али, хајде да се вратимо на ред:

 • Према клаузули 9.6 ВСН 59-88, електрични штедњак мора бити повезан са засебним аутоматским прекидачем на 25А. Ова машина се може инсталирати у стану или поду.


Једнополна машина за 25А

 • Ожичење или кабл за напајање треба да одговарају овој називној струји. Полазећи од тога, могуће је користити жицу попречног пресјека не мање од 1,5 мм2. Али да би се искључили могући ексцеси, саветујемо вам да користите кабл са пресеком од најмање 2,5 мм 2.


На слици је табела за избор пресека жица

Обратите пажњу! Почев од 2000. године, према правилима ПУЕ, употреба ожичења са алуминијумским проводницима у стамбеним зонама је забрањена. Дакле, ова опција се чак и не разматра.

 • Ако се повежете властитим рукама, онда ћемо се дотакнути питања броја жица уживо. За једнофазни прикључак са напоном од 220В, то мора нужно бити трожична жица. За двофазни прикључак од 380В, број жица мора бити најмање 4. А за трофазну везу од 380В, требало би бити на свих пет.
 • Зашто? Поред директне фазе и нулте жице, мора нужнокористи жицу за уземљење. Означен је жуто-зеленом бојом, а на пресеку треба да буде једнак фазном водичу.
 • Утичница за плочу мора одговарати њеној номиналној струји, тј. 25А за једнофазну мрежу. Ако користите дво- или трофазну мрежу, деноминација утичнице треба да буде најмање 16А. Још мање је тешко наћи.


Једнофазни прикључак и утикач

Најчешћа опција је употреба једнофазних утичница. Они су донекле различити по форми од опште прихваћених, али опћенито њихова веза не би требала узроковати потешкоће.


Соцкет 2П + ПЕ

Утичница типа 2П-ПЕ се може користити за једнофазну везу.

Али за двофазни прикључак електричне пећнице не може се користити, јер за рад пећнице нужно морамо спојити нулу.


Излаз 3П + ПЕ

3П + ПЕ утичница се може користити за двофазно повезивање електричне пећи.

Потребно је спојити нулу само на један фазни терминал.


Соцкет 3П + ПЕ + Н

Утичница 3П + ПЕ + Н се може користити за трофазно повезивање електричне пећи.
 • Повезивање једнофазне утичнице је засновано на стандардном кругу, тако да га детаљније описати не види значење. Али на прикључним утичницама до 380 хватимо детаљније.


Једнофазни прикључак електричних утикача

 • Чињеница је да је при спајању таквих утичница изузетно важно одржавати поравнање фаза и нула жица на утикачу и утичници. Стога, приликом повезивања треба бити изузетно опрезан, и ако таква веза изазива питања, погледајте релевантне чланке на нашем сајту.

Повезивање без утичница

Ако желите да висина розетне плоче није брига, можете без ње. Да бисте то урадили, једноставно спојите кабл са прекидача на електрични терминал пећи. Погледајмо како да то урадимо детаљније.


Схема спајања електричне пећи без утичнице

 • Прије свега, одаберите држање одговарајућег броја живих и укрштених. Овде се примењују иста правила као и за повезивање са утичницом.
 • Бацамо жицу или кабл од завојнице до прекидача за напајање. За заштиту жице од механичких оштећења, на подручју од зида до електричне пећи, употријебите пластично валовито цријево.


Схема спајања утикача на електричну пећ са једнофазним прикључком

  \ т
 • Сада правимо везе на пећи на електричној пећи. Обично садржи 6 терминала. Три од њих су потписане као Л1, Л2 и Л3 или само 1.2, 3. Повезујемо наш фазни проводник. Код једнофазног прикључка, фазни водич се спаја на један од ових терминала, а на друга два је направљен краткоспојник.

Схема повезивања за трофазну мрежу

 • Ако је изведена трофазна веза, свака фаза је повезана на посебан терминал.У исто време не би требало да постоји скакач између ових пинова. Цена такве грешке може бити веома висока. Код двофазне везе, жица се поставља на два терминала и између оне која је укључена и она која не користи терминал, а џампер се извршава.


Једнофазни прикључак на утикачу електричне пећи

 • Нула жица је повезана са стезаљкама 4 и 5. Понекад могу још увијек садржавати ознаке Н1 и Н. Жица је спојена на један терминал, а краткоспојник на други терминал. Не зависи од типа везе.
 • На посљедњем, шестом терминалу, спојите заштитну жицу за уземљење као видео. Понекад овај терминал има одговарајућу ознаку, или једноставно број 6.
 • Сада наставите да се повезујете са централом. Прво, проверите да ли је наш прекидач искључен. А за већу сигурност, боље је и уопште уклонити напон са читавог штита због искључивања уводне машине.
 • Фазни проводници су спојени на терминале наше машине, а нула и заштитно уземљење - на одговарајуће гуме у штиту.

Обратите пажњу! Да се ​​не би збунило где је фаза, а где нула жица, веза је боље извршити у складу са правилима ПУЕ. Према одредбама 1.1.29 и 1.1.30 овог нормативног документа, проводници са нултом трајању треба да буду означени плавом, заштитни водич земље је означен жуто-зеленом бојом, а фазни водич може бити означен било којом другом бојом.

закључак

Надамо се да смо били у стању да одговоримо на питање које би требало да буде висина утичницаплоче, као и како причврстити ову електричну инсталацију. Али ако нисте сигурни у своје способности, најбоље је не експериментисати. Назовите струју и платите му везу, која ће угрозити животе ваших најмилијих и ваших.