Оптимална величина туш кабине за стандардно купатило

Када нема довољно простора у купатилу, многи се одбијају из купатила у корист кабина душе. То вам омогућава не само да уштедите простор, већ и да опремите купатило са практичним уређајем са мноштвом корисних функција. Приликом избора таквих кутија потребно је узети у обзир димензије туш кабине, јер је то главни критеријум приликом куповине производа. Тек након утврђивања висине и ширине дизајна, можете наставити са избором кабине у смислу дизајна и функционалности.

Зашто су димензије тако важне?

Али важно је знати не само величину туш кабине, већ и димензије просторије у којој се планира уградња. Врло често се дешава да се кутија за хидро кутије једноставно не уклапа у каду по висини, а врло широка палета се не уклапа у простор који му је додијељен. Стога би куповина пачикона требала узети у обзир величину просторије, за купање је било удобно, а тиме и туш није заузимао много простора.

Пре монтаже, пажљиво измерити висину плафона, јер у неким моделима пладањ прелази 40 цм, а туш кабине са кадом су још веће. Дакле, на висини палете 40 цм, а зидови кабине - 175 цм, онда минимална висина стропа у соби треба бити 235 цм, иначе дизајн једноставно не одговара. Није свако купатило таквих димензија, а вреди обратити пажњу на скромније димензије палета за туш кабине.

Главне димензије кабина за туширање

Модерно тржиште водоводних инсталација нуди широк спектар канала разних врста и величина. Произвођачи обично производе стандардне величинетуш кабине најпопуларнијих модела и облика, фокусирајући се на типичне димензије купатила.

Ако узмемо као основу за класификацију критеријум дужине зидова, онда се све туш кабине могу поделити у три групе:

  • мали (минималне димензије зидова ових модела - од 70 до 100 цм);
  • просечно (овде минимална величина зида варира у опсегу 80-130 цм);
  • је у пуној величини (у овом случају дужина зида достиже 170 цм и више).

Висина дизајна одликује ниске и високе моделе. У првом случају, висина кабине за туш, укључујући и палету, је унутар 170-190 цм, ау другом случају висина производа може досећи 210-240 цм

.

Димензије најмањих туш кабина, према горе наведеним параметрима, су: зидови дужине око 75 цм и висине 170 цм, палета у таквим моделима може бити одсутна. Неки произвођачи израђују дизајне са минималном величином зида од 70 цм, што је нестандардна величина за асиметричне дизајне.

Туш кабина са једнаким странама

Еквивалентан дизајн - један од најчешћих модела. Такву кабину за душу је много лакше инсталирати независно од великих или нестандардних производа. Предњи део овог модела може бити не само заобљен већ и са клизним зидовима.

Минималне димензије туш кабина са једнаким странама - 70? 70 цм и 80? 80 цм Први модел са равним предњим панелом идеално је уклопљен у малу просторију, а друга је погоднија за малу просторију ако је предњи панел заобљен.

Квадратне туш кабине такође могу имати величину од 90? 90 и 100? 100 цм Такви дизајни могу уштедети простор у малој просторији, као и повољно украсити унутрашњост купатила.

Неки произвођачи повремено производе ограничену производњу туш кабина једнаких димензија већих димензија, које могу бити 120? 120 цм Висина туш кабине у овом случају може прећи 240 цм, али ови модели имају један значајан недостатак - предњи панел са вратима тенде заузима пуно простора када се отвори.

Асиметрични правоугаони штандови

Дакле, утврдили смо да величине стандардних кабина могу бити:

  • симетрично (квадратно): 70? 70, 80? 80 ... 120? 120 цм;
  • асиметрично (правоугаони): 80? 100, 80? 110, 80? 120, 90? 110 и 90? 120 цм

Димензије стандардне асиметричне туш кабине омогућују вам постављање дизајна каде, истовремено комбинујући двије могућности третмана воде. Међутим, туш кабина са кадом није компатибилна, ако је дизајн опремљен парном купељи, хидромасажом, тропским тушем.

Стога, пре комбиновања купке и туша, потребно је проучити функционалност производа и његове димензије.

Туш с кадом или палетом

Ако је у купатилу већ купатило, а одбијају да га не желе, могуће је допунити га туш кабином и преградама, претварајући се у туш кабину са кадом. Треба напоменути да је стандардна висина купатила око 70 цм, а туш је 170 цм, тако да висина плафона у таквој просторији не треба да буде мања од 240-250 цм туша, штоПалета је вредна купања, која се зове комбинација.

Туш кабине се могу поставити на палету са ниским (10-15 цм) или високим (40-60 цм) страна. Први модел је инсталиран практично на поду, али при инсталацији таквог пројекта треба имати на уму да испод њега морају бити смјештене комуникације: сифонске и канализационе цијеви. Туш с кадом или палетом је инсталиран само у великој или средњој купаоници.

Пладњеви за туш кабине имају различите облике и величине. Висина конструкције са палетом или купатилом је од 210 цм до 245 цм, а дужина таквог производа је око 150-170 цм.

Полукружни модел душе

Санитарна опрема за ову врсту туша уграђена је у углу. Ширина врата је од 70 цм до 90 цм, тако да је овај дизајн идеалан за малу просторију у којој је сваки центиметар тежине злата. Минималне димензије ове хидро кутије са одељцима за врата чине 70? 70 цм, што вам омогућава да максимално смањите заузет простор.

Таква туш кабина, по правилу, поставља се на ниску палету од 10 цм до 15 цм, а на зидовима купатила се причвршћују крила и панел производа. Туш кубни полу-завјесе има стандардне димензије 70? 70 цм - 110? 110 цм, а димензије већих модела крећу се од 125? 125 до 150 к 150 цм

Димензије кабина без стражњих зидова

Туш кабина не мора имати стражње зидове, њихову функцију обављају зидови купаонице. Такви модели се уграђују на танку палету и тушевекабине су мале величине - од 70? 70 цм до 100? 100 цм Најсигурнији и најстабилнији је угаона конструкција, на којој се монтира клизна или тенда.

Висина производа, по правилу, не прелази 200 цм, кабине без стражњих зидова, обично се користе само за примање водених процедура под тушем. Ако желите комбинирати кабину и купатило, боље је да одаберете затворени тип са високим зидовима палете.

Туш кабине затвореног типа

Овај модел је затворен са свих страна и сматра се потпуно непропусним. Ови скупи дизајни опремљени су свим врстама функција: парна соба, осветљење, хидромасажа, радио, тропска киша итд. Само у херметичном гидробоку можете инсталирати сву потребну опрему за додатне функције.

Производи могу бити опремљени ниском или високом палетом. Дужина и висина кабине овог типа су прилично велике, тако да приликом избора дизајна морате узети у обзир удаљеност прикључка производа на одвод, канализацију и водовод. Затворени тушеви имају минималну величину од 90? 90 цм

Нестандардне димензије и димензије за СНиП

Чак и са широким избором различитих туш кабина, није прикладно инсталирати туш кабину у стандардним величинама у сваком купатилу. То се може спријечити одређеним уређењем намјештаја, другим водоводима, комуникацијама, вратима итд. Стандардне хидро боксове могу отежати приступ другим предметима у купатилу. Дакле, неки потрошачи поручујутуш кабине нестандардних димензија и облика.

Ово могу бити мали дизајни са димензијама од 70? 70 цм или, напротив, огромни модели са ширином од 150? 150, или тачне димензије дужине зидова 97? 97 цм Понекад је потребно инсталирати производе за туширање с трапезоидном, овалном или другом палетом. Неконвенционалне димензије укључују и дизајн димензија 110? 85 цм, 170? 85 цм, 150? 85 цм или 170? 110 цм

Трошкови водоводне инсталације, по мјери, много већи, али вам омогућују да подигнете оптималну величину туш кабине. Према томе, нестандардне туш кабине су тражене и постављене у малим купатилима малих станова, као иу пространим просторијама у приватним кућама.

У модерном свету не постоје стандарди и ограничења у погледу величине, типа и облика санитарних производа. У почетку су се туш каде са високом палетом користиле у разним рекреационим комплексима, за које су били предвиђени нормативни акти.

За кабине постављене у јавним просторима и до данас предвиђене норме за СНиП 2.09.04-87. Поштовани и квалитетни модели од проверених произвођача имају сертификате о усклађености са државним стандардом, али велика већина кабина за душу сертификације не подлеже.

Корисни савети за избор

Куповина хидро кутије је веома важан корак у обликовању практичног, модерног и удобног купатила, тако да морате да добијете што је више могуће одговорно. Прво моратеда одаберете најпогоднији облик. У малим купаоницама, по правилу, постављају се кутни модели. Велика популарност су и нишне кабине или производи који се налазе уз један зид.

Пре куповине, саветујемо вам да следите следеће препоруке приликом избора дизајна туша:

  • величину састављеног производа. Неопходно је извршити мерење места где ће се кабина монтирати тако да се пројектом не ометају други предмети и водовод у купатилу и да се обављају превентивни радови одржавања;
  • квалитет производне опреме. Овај параметар је посљедица оперативних карактеристика појединих елемената и цјелокупног дизајна у цјелини. Важно је узети у обзир непропусност и поузданост спојева;
  • комплекс функција. У зависности од ваших личних преференција и финансијских могућности, можете покупити или сложени хидромасажни систем или једноставнији модел.

Важан критеријум биће доступност гаранције за туш кабину.

У закључку, треба напоменути да су исправне димензије туш кабине гаранција удобности приликом узимања водених процедура у купатилу. Стога, не будите лењи да пажљиво мерите неколико пута и пажљиво правите прецизне калкулације пре него што купите и инсталирате производе.