Како брзо уклонити позадину са зидова

Ако се усудите поправити, онда без уклањања старих завршних материјала не можете. Потпуно ослобађање зидова од изгубљених позадина понекад није тако лако као што се чини. Уз питање како брзо и лако уклонити позадину са зидова, разумјет ћемо овај чланак.

Зашто није пожељно залијепити нове позадине изнад старих?

Замахивање свежим тапетама подразумева уклањање старих тапета са зидова. Игнорисање ове фазе рада може довести до сљедећих посљедица:

 • Формирање таквих дефектних премаза као што су брда, удубљења, мјехурићи, боре и друге неједнакости.
 • омекшавање старе облоге папира са свежим лепком и, као последица тога, повећање времена сушења и /или лепљење старих тапета са површине новим.
 • Вероватноћа појаве плијесни и других патогених микроорганизама између слојева.

Као што видите, без уклањања старог поклопца у поправци не може. Да се ​​ова фаза не би продужила дуже време и не би требало много труда, вреди размотрити начине уклањања старих тапета и особине уклањања различитих врста тапета.

Како уклонити старе позадине без претјераног напора

Пре уклањања тапета са зидова код куће, препоручује се да се наоружа металном лопатицом, спужвом, ваљком или спрејом, а такође може бити користан и генератор паре и средство за уклањање тапета.

Без обзира на начин приказивања, шпатула је увек лакша!

Постоји неколико доказаних начина за уклањање тапета са зидова. Размотримо сваку од њих посебно:

 1. Уклањање голих руку . Понекад се старе позадине лако уклањају без икаквих додатних средстава. У ту сврху користи се само лопатица или нож, који треба да закачи горњу ивицу и повуче комад тапете. Не остављајте делове тапета да се очисте од зида истом шпатулом.
 2. Мокри начин уклањања . Ако искључите тапете са зида голим рукама не можете користити топлу воду. Да бисте то урадили, потребно је обилно навлажити тапете спрејом или сунђером. Да би тапета добро пролазила, потребно је чекати 10-20 минута док се папир потпуно не натопи, повремено га влажити. За практичност уклањања влажних тапета користи се лопатица.
 3. Парна метода . Такође је лако уклонити зидне облоге са зидова помоћу вруће паре. За то користите парни генератор или гвожђе. Ако глачало нема функцију кухања на пари, за ту сврху можете нанијети влажну крпу.
 4. Повлачење помоћу специјалне течности . Алати за уклањање тапета са зидова брзо продиру кроз површину тапета, не утичући на подлогу површине. Они помажу, чак и када тапете не излазе са водом и паром. Примјена таквог алата је једноставно конструкцијски ваљак или спужва .

Начини за уклањање позадине са зидова

Карактеристике уклањања разних врста тапета са зида

Различите врсте тапета могу се уклонити из зидова неуједначено. на пример:

 • Прво прање и винил тапете су добро поправљене ако је горњи слој огребан унапред било којим оштрим предметом. Затим се површина темељито навлажи водом тако да је доњи слој довољно омекшан. За импрегнирање трака за чишћење препоручује се израда насхека са назубљеним ваљком или стругачем. Минуту после 10-15, када је доњи слој добро исцурио са влагом, потребно је повући горњи угао тапета и полако га извући.
 • Позадине на бази флизелинаимају прилично снажан водоотпорни горњи слој. Да бисте их уклонили, потребно је, као у случају винилне тапете, направити резове по површини. Тада је тапета добро навлажена водом и након неколико 10-15 минута се уклања.
 • папирне тапетесе уклањају са површине било којом од горе наведених метода, од голих руку, до употребе воде, паре или посебних средстава.
 • Течна тапетапре него што је уклоните треба темељно навлажити водом и сачекати отицање. Затим се могу очистити металном лопатицом или стругачем.
 • стаклене тапете(лепљење и бојење) најбоље се уклањају са зидова употребом специјалних алата. Такође, треба имати на уму да што је слој стаклених влакана тањи, то га је теже уклонити, јер се чврсто везује за површину. У неким случајевима могуће је уклонити такве тапете само брушењем (детаљан чланак о брушењу зидова) абразивним материјалима.

Уклањање зидних папира из сувог зида

Уклањање тапета са зидова обрађених сухозидом - десновремена Главна потешкоћа је у томе што се горњи слој гиперкапер папира не може оштетити и јако омекшати. Како би се омекшале старе тапете, али са горњим слојем сухозида оставити више или мање сухо, можете користити прајмер или тапете. Они испаравају дуже од воде, али су довољно засићени слојем тапета. Захваљујући овом позадине отеклина и лако уклонити с лопатицом.

Наношење прајмера на тапете

Свеже тапете ће изгледати много прецизније и трајаће много дуже ако је површина зидова потпуно очишћена од старог премаза пре него што се залепе. Лако је то урадити, наоружани неопходним алатима и знањем стеченим из нашег чланка.