Карактеристике гипсаних радова зими

Приликом извођења гипсаних радова у зимском периоду, важно је да се сви радови изводе уз придржавање технологије припреме отопине. Ако се рад жбуке одвија у грејној просторији, раствор се припрема и на позитивној температури, нема разлога за узбуђење. Још једна ствар - рад у хладној новој згради, овдје је потребно осигурати гријање просторије с хладњаком или другим гријачем, не заборављајући сигурносна правила.

Услови за гипсане радове

  • Зид треба да се загреје до +50 не мање од половине дебљине, а сама површина до +80, тако да решење од гипса задржи стање. Ако су такви услови проблематични, потребно је користити решења са адитивима који смањују тачку смрзавања раствора. Могуће је користити хлорисану воду или не-лакирано вапно у отопинама - при гашењу се ослобађа значајна топлота.
  • Складиштење вапна захтијева посебне услове, амбалажа мора бити запечаћена до почетка рада, тако да због влаге из зрака није било присилног изумирања.
  • Потребно је унапријед одредити влажност зидова од опеке или камена, који не могу бити већи од 8% (одређује лабораторија). Обично се припрема решење за малтерисање глатких површина у односу песка, креча и цемента 4: 1: 1. Понекад се, да би се убрзало очвршћавање раствора, у њу додаје со, што може изазвати појаву висоравни. Овај проблем се лако отклања специјалним средством за чишћење.
  • На крају гипсаних радова гријања просторијене може се зауставити док се раствор потпуно не осуши, барем задржати +50 током две недеље. Ако је могуће, влажност новог слоја треба мјерити, не смије прелазити 6%.
  • Постоје специјални хидрофобајзери - мешавине и раствори који зими убрзавају сушење гипсаног слоја у просторији.

Усклађеност са једноставним правилима при наношењу малтера осигурава његов квалитет.