Величина отвора испод улазних врата: стандардна ширина, висина према ГОСТ-у

У већини кућа и станова, величина рупе је стандард који је успостављен у совјетској ери, који регулише ширину и висину пролаза испод улазних врата. Међутим, у то вријеме конструкције врата су углавном биле израђене од дрвета и нису имале тако велики број модела. Тренутно се произвођачи врата придржавају одређених услова за однос висине и ширине производа. Међутим, принципи одабира величине сада зависе од скупа не само конструктивних, већ и естетских фактора.

Важно је запамтити да не само производи који се инсталирају на улазу у стан или приватни дом до улазних врата. Улазна врата се такође сматрају улазним вратима.

Величине дрвених улазних врата према ГОСТ-у

Дрвена улазна врата могу имати различите величине рупа. Ове вредности зависе од многих фактора. Тако, у присуству облоге или остакљења, десна и лева улазна врата имају просечне димензије од 90 цм ширине и 210 цм висине. Фактори који одређују димензије отвора укључују:

  • Димензионална мрежа унутрашњег оквира;
  • број вентила;
  • Величина прагова.

Заштитне траке које се морају поставити морају бити величине, такође зависне од материјала за производњу. Дрвени производи имају дебљину од 1,6-1,9 цм, иверице - 0,3 цм, а пластични не прелазе 0,2 цм

Димензије металних улазних врата према ГОСТ-у

Димензије стандардних металних врата су висине 203 цм, у ширини од 90 цм. Ин израчунивеличина врата треба да узме у обзир присуство ивица уоквиривања дуж обода улаза. У старим зградама, она је направљена од дрвета и подлијеже повлачењу приликом замјене дизајна. У новим домовима, у већини случајева, таква граница је направљена од метала и њено уклањање је изузетно тешко. Стога се ширина таквог пролаза најчешће разматра узимајући у обзир овај елемент.

Осим тога, ширина врата се може значајно повећати за проширену функционалност. У увећаном отвору уграђене су структуре врата са два гриље.

Метрички и енглески мерни системи

С обзиром да тржиште улазних конструкција сада нуди производе не само домаћих већ и страних произвођача, у дому постоје различити системи обрачуна. У процесу одабира производа важно је узети у обзир мјерни систем произвођача.

У метричком систему, стандардни параметри за производе изгледају овако:

  • Једноставна метална врата имају димензије: висина 2,04 м и ширина 0,826 м;
  • ојачана метална врата - 2,05 м при ширини од 0,86 м;
  • Двокатна врата су димензија 2.419 м висине и 1.910 м ширине.

Већина страних производних погона обавља производњу и означавање производа, фокусирајући се на енглески систем мјерења. Стандардни производи немају велики асортиман и висок су 6 стопа и 8 инча, што је до 2032 мм. Ширина производа је 2 стопе и 9 инча, што у метричком систему износи 840 мм.

Однос величина врата ишупљине

Приликом израчунавања димензија за избор одговарајуће структуре врата, отвор за улазна врата се мери на неколико тачака и бира се најнижа вредност. Препоручене величине врата под различитим димензијама кавитета:

  • Пролаз од 208 * 88 цм намењен је за уградњу платна димензија 205 * 85 цм;
  • Са отворима од 210 * 92 цм, оптимална величина крила врата је 207 * 89 цм;
  • За улазни пролаз од 210 * 100 цм, дизајнирана су метална врата димензија 207 * 97 цм;
  • Напредни пролаз од 210 * 127 цм је одличан за конструкцију врата са двоструком оштрицом од 207 * 120 цм

Када се користи тканина од ојачаног типа, однос димензија ће се мало разликовати. Тако, производ димензија 2,05 * 0,865 м предвиђа инсталацију у пролазу пројекта са параметрима од 2,08 * 0,9 м. Приликом уградње дизајна димензија 2,07 * 0,905 м, потребна су врата са параметрима 2.1 * 0. , 94 м. Производ висине 2,07 * 0,985 м приближава се пролазу 2,1 * 1,02 м.

Димензиони омјери могу значајно варирати када се угради структура врата с дебелом облогом од природног дрва.

Стандардне димензије за вишестамбене зграде

Приликом уградње улазних врата метала веома је важно да се поштују сви захтјеви и норме прописа. Само у овом случају врата ће задовољити декларисане карактеристике произвођача. Према грађевинским стандардима, димензије зависе од величине степеништа, као и од материјала из којих се зидови израђују.

У новим зградама, рупа,конструисана за улазна метална врата, има дозвољену величину од 1950 до 1980 мм. У исто време његова ширина је прилично мала и износи од 740 до 760 мм.

У опекарским кућама са много станова, слотови имају велике димензије. Дакле, висина конструкција варира у распону од 2050 до 2100 мм. Ширина је од 880 до 920 мм.

У вишестамбеним зградама старог типа, врата, иако су дизајнирана првенствено за једнозидне металне конструкције, међутим, имају највеће димензије. Да, номинална висина је од 2040 до 2600 мм. У овом случају, ширина се креће од 830 до 960 мм. Деветоспратне стамбене зграде у периоду након 1970-их имају стандардне улазне рупе димензија до 2550 мм висине и 1250 мм ширине.

Вреди напоменути да је поновна изградња постојећих довратака у вишекатним зградама неприхватљива без добијања посебне дозволе од архитектонске комисије. Таква ригидна правила заснивају се на инжењерским карактеристикама зграда и зидова, као и на правилима заштите од пожара. Поред тога, приликом израчунавања стопе за сваку кућу, у обзир је узета процјена оптерећења на зидовима. Због тога, њихово непоштовање и неовлашћено преуређење може довести до стварања пукотина у зидовима станова. У овом случају, у приватним кућама, дозвољене су све димензије улазних врата и њихова реконструкција. Међутим, у овом случају, препоручују се минимални захтеви за евакуацију.

Предности коришћења стандарда

Тренутно, већинаТворнице које производе улазна метална врата имају широк асортиман производа са димензионалним равнилом који је што ближи стандардним димензијама утора. У исто вријеме, опције за декоративне декорације за класичне стандардне моделе су много више него за производе који се израђују по мјери за појединачна мјерења.

Стандардна врата имају знатно нижу цијену у односу на производе под наруџбом, упркос истој конструкцији опреме. Поред тога, процес инсталације је једноставнији и не захтева значајне трошкове за монтажу клиренса. Такође, значајна предност је уштеда времена у процесу инсталације.

тренутне норме

Тренутно, свака од улазних врата, у складу са ставом 6.9 регулаторног документа СНиП 210197, је предмет који се односи на излазе за евакуацију. Стога је један од главних захтјева да се осигура слободно и брзо кретање у случају хитне евакуације. У ове сврхе, структура врата, која се налази као улаз, мора задовољити минималне дозвољене димензије.

Стога је регулисано да минимална висина треба да пређе ознаку од 1900 мм. Ширина врата за стамбене просторе не може бити мања од 800 мм. У исто вријеме, димензије врата за уредске и друге јавне просторе имају минимално 1900 * 1200 мм.

Стварне металне конструкције станова вишеспратних зграда у својим димензијама морају се подударати или премашити ширину степенишног марша. Ови захтеви су садржани у документу СНиП подстав 6.29. Такве пројектне одлуке, на основу прорачуна, омогућавају да се обезбиједе мјере сигурности и евакуације за све станаре вишестамбене зграде.

Поред тога, поштовање стандарда ће омогућити несметану испоруку целокупног намештаја и великих кућних апарата.