Стакленици и стакленици - разлике, типови, приручници властитим рукама!

Узгој усјева на отвореном тлу увијек прати ризик губитка дијела жетве због неповољног времена, мраза, прекомјерног вјетра или обилних киша. Да бисте избегли такве несреће може бити врло једноставно - пребаците своје кревете у стакленике и стакленике.

Стакленици и пластеници

Шта се стакленик разликује од стакленика

Шта је стакленик

Стакленик - пољопривредна зграда намијењена заштити биљака од неповољних вањских утјецаја и стварања унутар оптималне микроклиме.

Цртање дрвеног стакленика (пример)

Његов дизајн укључује три елемента.

  1. Темељ је темељ изградње. Због релативно мале тежине, база је у већини случајева направљена од дрвета или цигле, положена у плитком рову.
  2. Оквир - састоји се од елемената који носе сав терет. Направљен од дрвета, металног профила или полимера. У свом облику може бити лучно обрубљен, треперити, једноструко шаркама, итд.
  3. Премаз - Прозирни материјал, који пролази већину сунчеве светлости унутра. У свом квалитету се може користити стакло, целуларни поликарбонат или полиетиленска фолија.

Стакленик мора имати димензије довољне за људски рад унутар њега. Неки узорци коришћени у пољопривредној индустрији имају површину од стотине и хиљаде квадратних метара. Поред соларне енергије, у стакленицима за загријавање биљака и зракаКористе се различити системи - компостни лежајеви, и акумулатори топлоте се греју.

Гараже. Прво лево - са оквиром од ПВЦ цеви и омотачем филма, други и трећи - на бази металног профила и целуларног поликарбоната. У центру можете видети контејнер који се користи за наводњавање капљица у унутрашњости

.

Поред тога, ове структуре често имају аутоматизоване системе вентилације и наводњавања који смањују удио људског рада и тиме повећавају продуктивност у домаћинству.

Систем аутоматске вентилације стаклене баште је прилично једноставан - сваки поклопац је повезан са термо-бициклом. Када је унутарња температура изнад одређеног нивоа, радни флуид у цилиндру се проширује и гура клип, који, са своје стране, подиже вентил, обезбеђујући размену топлоте и прилив свежег ваздуха унутра

.

Гараже се користе за гајење широког спектра пољопривредних култура - садница под отвореним земљиштем, сва расположива поврћа и бобичасто воће, односно јагоде и грожђе. Величине дозвољавају да се постављају унутар биљака са високим грмљем.

Шта је стакленик

Стакленик је пољопривредна зграда мале величине, а користи се и за стварање оптималне микроклиме за биљке, заштиту од мраза и других негативних утицаја. Ради на основу ефекта који се назива "стакленик" - сунчева свјетлост, продирући кроз прозирну подлогу, загријава зрак и тло унутра. Зидови зграде задржавају топлинуунутра, и због тога, као и због ограничене унутрашње запремине, температура у стакленику је много већа од спољашње. Захваљујући овом ефекту, у стакленику је могуће узгајати биљке и саднице раније него што је могуће на отвореном тлу.

Буттерфли греенхоусе. Зидови зграде се могу подићи - тако да је лакше провјетравати и приступити постројењима унутар зграде.

Илустрација која објашњава принцип деловања стакленика и стакленика. За ово друго, овај ефекат је допуњен разним системима грејања

Важно! Осим тога, за загријавање стакленика користе се компостне гредице. Нема других расположивих система за гријање.

Мале димензије и тежина стаклене баште омогућавају да се она помера без икаквих посебних проблема у кући или окућници. Такође, због тога, такви објекти могу бити еродирани од стране било ког вртлара без много времена, труда и новца. Као оквир пластеника користе се метални профили и елементи, дрво и савитљиве ПВЦ цеви. Овај дизајн је скривен помоћу полиетиленског филма или целуларног поликарбоната, ау неким случајевима чак и стакла.

Две врсте баштенских пластеника

Због своје мале величине, стакленици се користе или за рано узгој садница испод отвореног тла, или за мале пољопривредне културе - лук, бели лук, зелену салату и јагоде.

Које су разлике између стакленика и пластеника

Потребно је схватити да стакленик и стакленик нису исто. Они имају разлике о којима су искусниВртлар мора да зна да избегава конфузију. Ради ваше удобности, направили смо их за један сто.

Правилно направљени дизајни изгледају чврсто и добро интегрисани са околином

Табела. Разлике између стакленика и стакленика.

\ т
критеријум стакленик Хотхоусе
Димензије Мали, мање људски раст. Дужина ретко прелази 3-4 м. Релативно велика, висина од 2 м или више. Просечно дужина и ширина су 6 и 3 цм.
Радни простор Узгајивач је вани, приступ биљкама се обавља или уз помоћ бацајућих или скупљајућих покривача, или узимањем филмова из оквира стакленика. Баштован ради унутра, стакленик има врата и простор између кревета, довољан за кретање, неговање и жетву.
грејањеОдсутни - стакленик се загрева само соларном енергијом и из компостног лежаја. У најједноставнијим моделима стакленика ситуација је иста као у пластеницима. Међутим, постоји простор и прилика за стварање савршенијих система гријања уз помоћ струје воде, струје или гријаних зрака.
мобилност Стакленик - једноставан и лаган дизајн, који се може лако пренијети од стране једне или двије особе. Премјештање стакленика је могуће, али је много теже - потребно је демонтирати панел и уклонити оквир од темеља. У неким случајевима је немогуће преместити зграду на ново мјесто, тако да је потпуно непокретна.
одрастао Саднице се саде на отвореном тлу или у стакленику, а мале културе, као што су лук или слама, мале су по величини и висини. Готово све врсте поврћа и бобичастог воћа, укључујући парадајз са краставцима. Гаража је довољне величине за пољопривредне културе са високим грмљем.
Алати за аутоматизацију Недостаје. У присуству средстава и жеље, у стакленику можете аутоматизирати гријање, вентилацију, залијевање и додатно освјетљење.

Миниатуре греенхоусе

Минијатурни стакленик или, како се другачије назива, геокамп је сферна структура која подсећа на велику хемисферу. Конструкција се заснива на темељној вези многих троугластих или хексагоналних сегмената. Прочитајте више овде.

Конструкција стакленика - инструкција корак по корак

У нашем случају, створиће се стакленик са топлим креветом. Шта је овај кревет? Ово је кутија, срушена плоча, у којој се налазе фине органске материје, компост и плодно тло. Прве две компоненте у кревету улазе у реакцију распадања и као резултат дају топлину која загрева корење биљака и земље, доприносећи бржем расту усева. Осим тога, с таквим стакленика почети љетне сезоне и засијавање садница испод садница може бити чак и раније.

Примјер је скица стакленика с топлим креветом

Замислите процес стварања као упутства корак по корак.

Корак 1. Измерити и исећи плоче дуж ширине и дужине стаклене баште. Пожељно је обрадитиизнутра са антисептичним или тапацираним полиетиленом, тако да се кутија од дрвета не испарава.

Корак 2. На крају дугачке плоче избушите три рупе испод вијака.

рупе за бушење

Важно! Поред тога, у удубљењима за монтажу шешира могуће је бушити малу круну.

Креирање удубљења за хаубу сидришта

Корак 3. Повежите први угао кутије са три вијка.

Повезивање првог угла кутије

Корак 4. Причврстите штанд штапа од унутрашњости до угла, који је потребан да би се осигурала поузданија и трајнија веза са кутијом.

Фиксација ојачава регале

Корак 5. Са стране кратког зида кутије, завртите два вијка, комбинујући их са угловном шипком постављеном раније.

Кратки зид је причвршћен на шипку

Корак 6. Кутија за топли кревет у стакленику ће имати мале ивице. Да бисте их сигурно држали, причврстите шипке са шипки дуж плоча са одређеним размаком.

Причвршћивање дрвених подупирача

Кутија за топли кревет практично је спремна - остављена је само за постављање страна

Корак 7. На дугим странама кутије, уметните плоче са страна. Причвршћивачи производе вијке за кутне регале, зидове и бачве.

Покривене плоче

Плоче причвршћене завртњима

Корак 8. Након инсталирања страна, означите квадратић како би одговарао димензијамадијагонале Ако нема разлике или је минимална - све је у реду. У супротном, кутија и сам стакленик ће бити искривљени.

Проверавање дијагонала кутије

Корак 9. Подесите ширину будућег стакленика. Причвршћивачи се израђују на исти начин као и увек - вијци на зидовима и ослонцима.

Причвршћивање ивица на ширину конструкције

Корак 10. Време је да се кутија напуни материјалом за топли кревет. Али да почнете да причвршћујете дно картона.

Дно кутије је прекривено картоном

Савет! Ако су глодари уобичајени у вашој сеоској кући или младожењиној зони, поставите малу жичану мрежу на дно кутије, која неће дозволити штеточинама да дођу до топлих лежајева и корена биљака.

Корак 11. Сада ставите у оборену ладицу мали слој финих органских материјала, додајте компост и плодно тло одозго.

пуњење кутије

Спремна кутија са топлим креветом. Следећа фаза је монтажа лукова стаклене баште

Корак 12. У интервалима од 50-80 цм унутар кутије, убијте металне шипке које се могу изрезати из фитинга.

Металне шипке су зачепљене унутар кутије

Корак 13. Пратите поливинил хлорид или другу флексибилну полимерну цев дуж дужине будућих лукова.

Корак 14. Одрежите цеви и на тај начин поставите шипке у земљу.

Инсталација лукова стаклене баште

Корак 15. Поставите хоризонтални завртањ одозго. За везу са луковима можете користитижице, углови и завртњи или, као у овом примеру, челични носачи.

Хоризонтални вијак је повезан са носачем са челичним носачем

Корак 16. Изнад готовог оквира стакленика покрити полиетиленском фолијом.

Оквир стакленика је покривен филмом

Корак 17. Фиксирајте филм на оквир. Неко користи трачнице за то, ставља их на каранфиле или шрафове на врху, а неко - комад гуменог црева и квачица. Такође, да подржи филм, "подржи" циглу и друге тешке предмете.

Фиксирање филма на оквир

Брицк "суппорт" филм

Важно! Приликом стварања више капиталних и трајних стакленика има смисла да се филм учврсти на оквир помоћу кламерице. Али то комплицира приступ биљкама и способност да се промени "кожа" без икаквог времена.

Спреман стакленик са "топлим креветом". Не заборавите да задржите температуру унутра тако да биљке не прегреју

Видео - Вртларство сопственим рукама

Конструкција пластеника - инструкција корак по корак

Прва ствар коју треба урадити је нацртати цртеж будућег стакленика. И поред дизајна, неопходно је одлучити како ће се кревети лоцирати. Њихово компетентно планирање допринијеће брзом расту биљака и практичности рада у стакленику.

Важно! Треба се запамтити о оријентацији конструкције на странама свијета. Ако се стакленик користи за узгој пољопривредних култура са ниским растом грмља, онда једна од дугих странака треба да "гледа" наисток, а супротно - на запад. У случају да се у згради узгајају високе биљке или се постављају полице и полице са садницама, оријентација се мења - дужина стаклене баште треба да буде окренута према југу и северу.

Корак 1. Узмите комад папира, нацртајте правоугаоник на њему, који одговара дужини и ширини оне у стакленику (наравно, у складу са скалом).

Корак 2. Унутар овог правоугаоника, нацртајте кревете, испланирајте њихову величину и локацију. Кревети се могу распоредити у два реда дуж зидова са пролазом у средини или у три реда, али са два пролаза. У сваком случају, њихова ширина не би требала прелазити 1-1,2 м, у супротном ће рад са биљкама бити врло неугодан, па чак и ризичан.

Пример цртежа са лежајевима у два и три реда у стакленику

Постоји још неколико опција за распоред кревета, укључујући и стакленик са улазом са стране дугог зида. П-облик гребена и његове варијације омогућавају повећање корисне површине у унутрашњости без много штете за погодност рада и расељавања.

Корак 3. Рјешити питање да ли ће се узгајани топли кревети у стакленику користити. Бране висине од 20 до 60 цм са компостом не само да ће олакшати рад са биљкама (не морате сваки пут строго окретати), већ ћете и загрејати корење пољопривредних култура и хранити их корисним супстанцама.

Високи кревети у стакленику

Ложе у стакленику

Корак 4. За ефикаснију употребуУнутар стакленика додати плановима слојеве полица са садницама или ниским растом пољопривредних култура.

Шема пластеника са полицама

Након планирања тркача, пређите директно на грађевинске радове. Ово је корак-по-корак упутство о изградњи стакленика од дрвених греда и ћелијског поликарбоната као корице. Слободни сте да модификујете дизајн и материјале који су вам потребни.

Гаража од дрвених греда и целуларни поликарбонат на цигленој подлози

Корак 1. Спровести мерења и нацртати површину испод стаклене баште. На угловима чекића или комада арматуре затегните конопац између њих. Дужину, ширину и дијагонале монитора пратите рулетом.

Игле љуштене у угловима

Уже је повучено између клинова

Исте акције, али на другој страни будућег стакленика

Корак 2. Ископајте мали ров испод темеља ширине 20-25 цм и дубине једног одељка.

Онда морате копати ров

спреман ров

Корак 3. Истисните ров са песком до нивоа тла. Не заборавите да све добро закачите.

Дно рова прекривено је песком

трамплед песка

Корак 4. Покрените темељ. У овом случају, направљен је од дебелих опека у једном блоку и висине два. Прво, положите доњи ред на песак.

Ниво градњеПроверите да ли је зид на једној висини

Спреман за први ред темеља

\ т

Важно! Уместо цигле можете користити сноп рова. И за посебно тешке грађевине - плитко-продубљени бетонски темељ са армираном бетонском арматуром.

Корак 5. Помијешајте цементни малтер и положите други ред опеке, причвршћујући га за претходни. Не заборавите на контролу нивоа.

Мешани цементни малтер

Други зидарски зид

готове основе

\ т

Важно! Такође је пожељно да се хидроизолациони материјал постави преко темеља, а камоли у овом примеру. Као такав материјал може послужити као кровни материјал.

Корак 6. Провести мјерења и дио греде по величини хоризонталних греда и вертикалних носача.

мерење греде

сечење дрвене грађе

Корак 7. Затворите површину шипки.

процес брушења

Корак 8. Дрво третирајте антисептиком, наносећи је четком или спрејом. За већу издржљивост, оставите премаз да се осуши и поново нанесите. Треба имати на уму да се импрегнација антисептиком за стакленик са дрвета треба понављати сваке 2-3 године.

Лечење антисептиком

Корак 9. Поставите шипке доњег оквира и угаоне полице. Обезбедите их међусобно ојачаним металним угловима и саморезним вијцима. На исти начин повежите интермедијер са доњом тракомвертикални носачи оквира. Интервал између њих је од 50 до 100 цм, у зависности од пресека греде.

Монтажа кутног сталка

Монтажа вертикалних средњих регала

Корак 10. По истом принципу, до вертикалних шина углова причврстите шипке горње облоге оквира.

Причвршћивање горњег везива

Завршени зидови стакленика. Одвојено издваја забат са рамом врата

Корак 11. Припремите рацк бар. Његови крајеви морају да се хране под углом.

Крајеви снопа се буше под углом

Корак 12. Осигурајте греде на предњем и задњем зиду стаклене баште користећи специјалне металне углове.

Монтажа рогова на зидове пластеника

Корак 13. Између рогова, такође се повезати помоћу металне плоче са одговарајућим углом.

зглобови рогова

Корак 14. Повежите сплавове забата на стакленике и вертикалне носаче оквира врата један са другим (ови регали морају бити претходно тестирани под углом).

Монтажа регала на вертикалне носаче оквира врата

Корак 15. Осигурајте средњи сплав на зидовима на исти начин као у кораку 12 - на угловима. Има смисла комбинирати греде на тлу и додати средњи водоравни сноп како би се ојачао дизајн.

Уградња средњих рогова

Дрвени оквир са готовим роговима

Корак 16. Ставите греде на греде и поправите ихкористи вијке.

Причвршћивање рогова

Корак 17. Причврстите додатне трачнице између регала зидова и кровне конструкције како бисте структури дали већу чврстоћу.

Зупчаници за ојачање конструкције

носач за монтажу

Корак 18. Не заборавите да поставите шарке унутар зидова стаклене баште - како би постали јачи и издржљивији.

Постављање падина на крају стакленика

Корак 19. Покрените склоп врата. За почетак, покупите правоугаону кутију од дрвета, затим је додајте у хоризонталном попречном пресеку у средњи и дијагонални прорез. Обавезно затегните петље.

монтажна врата

\ т

Монтажа врата (наставак)

Корак 20. Поставите врата у оквир. Проверите да ли су петље сигурне и како се врата затварају и отварају.

уградња врата

Корак 21. Сада потпуно готов оквир стаклене баште од греде мора бити причвршћен на темељ цигле. Да бисте то урадили, изаберите тачке фиксирања, избушите рупе у цигли, затим их уметните у циглу и ставите пластичне типле. Након тога се темељ и дно шипке повезују угловима и завртњима. Причвршћивање би требало да буде веома честа да би се обезбедила поуздана веза.

Бушење рупа у темељима

кломпе довел

Причвршћивање оквира на темељ

Корак 22. Изрежите спојни профил за поликарбонат дуж дужине рогова. Такође припремите скатебоардпрофила одговарајуће величине.

Сечење спојног профила

Корак 23. Инсталирајте повезне и петље профила на крову оквира стакленика. Спојни елементи од вијка из Термосхеика, тако да компензирају високи омјер линеарног ширења профила.

уградња профила

Причврсни спојни профил

Корак 24. Измерите и одсеците ножем правоугаоне поликарбонатне секције, које одговарају дужини рогова и интервалу између њих.

резање поликарбоната

Корак 25. Уметните примљене правоугаоне елементе од поликарбоната у жљебове спојних и носећих профила, причврстите их тамо. Доњи крај је заптивен перфорираном траком - осигурат ће одвод кондензата који се накупља у ћелијама СПЦ-а.

Поликарбонатне плоче се убацују у профиле жлеба

Корак 26. Почните да причвршћујете плоче од ћелијског поликарбоната на зидове стаклене баште. У ту сврху користите кровне завртње. Пажљиво их завртите, не дозволите прејаке удубљења на тачкама монтаже.

Облагање зидова поликарбонатом

Причвршћивање целуларног поликарбоната

Плоча на крају стакленика са поликарбонатом

Корак 27. Последњи додири - обрежите вишак поликарбоната, подесите ручке врата и резе.

Уградња резе

Спремни стакленик од дрвених греда и целуларног поликарбоната на основи цигле

ПобољшајтеОва конструкција је могућа монтажом у систем аутоматског заливања, грејања и вентилације. Најједноставнија опција у овом случају су траке за капљице или кабанице које се контролишу помоћу тајмера, систем "топлог пода" који користи котао за гријање и вентилационе отворе опремљене термо цилиндром.

Пример стварања аутономног система за наводњавање на соларне панеле. Капацитет се истовремено може допунити кишницом и водом из славине.

Систем за аутоматизацију аутоматског одржавања. Њен аранжман кошта прилично скупо, али ће накнада накнадно исплатити све трошкове

Сада знате шта су стакленици и стакленици, које су њихове особине и разлике. Поред тога, горе наведене упуте ће вам помоћи да сами направите сличне структуре, користећи приступачне и јефтине материјале и алате.