Филмски стакленици: 4 плоче за монтажу

Филмски стакленици се могу користити за узгој поврћа за властиту употребу и за продају.Одабир стакленика за сваку јазавичару није лак задатак. Они се разликују по облику, материјалу за оквир, премазу, сезонским карактеристикама. Важно мјесто у одабиру стакленика је величина - чак и уз велику жељу на малом мјесту неће успјети изградити велики тунелски стакленик. Сваки фармер одлучује за себе шта да расте у њему и која ће величина бити дизајн.

Филмски стакленици властитим рукама: одабир и припрема мјеста

Ако одлучите да изградите стакленик за дацху, будите спремни да се суочите са мањим проблемима на свом путу. Прије клизања дрвене конструкције потребно је одредити локацију стакленика. Постоје два типа стакленика: стационарни и монтажни.

На великој парцели је много лакше изабрати слободан простор од дрвећа - ништа не смије заклонити зидове стаклене баште. У идеалном случају, поставите га близу грмља или близу ограде. Жбуње неће бацати сенку на стакленик, а њихови коријени неће оштетити будуће биљке у стакленицима.

Пре постављања филмске стаклене баште препоруча се изградња темеља

Ако на градилишту нема довољно простора, може се градити једнокраки стакленик који ће се налазити у близини куће. Треба га инсталирати само на јужној страни зграде, тако да је већи дио дана био покривен сунцем. Мјесто за изградњу стакленика треба пажљиво уклонити са староглишће и биљке, колико год је то могуће, поравнати фосу и надморску висину.

Друга фаза припреме - избор величине и разноликости стакленика. Нису сви фармери у могућности да изграде велики стакленик, оптимална величина се сматра конструкцијом од 3к6 метара. У зависности од врсте усева који се узгајају, кревети у унутрашњости могу бити различито постављени.

Не препоручује се комбиновање краставаца и парадајза под једним кровом - они захтевају различите начине температуре и влажности, као и дужину времена осветљења.

У изградњи одвојених стакленика може се идентификовати неколико типова дизајна - тунел (лучни), двослојни, у облику пирамиде. Најчешћа варијанта дрвеног стакленика за сопствену употребу је двослојна структура са равним зидовима, прекривена полиетиленском фолијом.

Гаража сопственим рукама са дрвета под филмом: неопходни материјали

Потребно је направити пројекат за изградњу пластеника - за израду цртежа, за израчунавање потребне количине материјала и причвршћивача.

За пластеник с 2 рупе величине 3к6 потребно је купити материјале:

  • За скелет оквира 100к100 мм;
  • Дрвене трачнице 50к50 мм за регале и пречке;
  • Филм за покривање стакленика (поликарбонат - у ријетким случајевима);
  • Материјали за причвршћивање.

За изградњу стакленика су потребне плоче, филмови и други јефтини конструкцијски елементи

Греда мора бити сува, равна и без чворова. Није потребно купити материјал за труп скупих врста дрвећа, дрво погодно за стакленике ијефтиније

Могуће је изградити стакленик властитим рукама у једном дану, имати мало искуства у раду са дрветом и пријатељем на подизању.

Изградња стаклене баште почиње изградњом темеља, а затим се поставе на постоље, чврсто причвршћене у основи. Тек тада можете поправити прелазе, а морате имати на уму да су стакленицима потребни вентилација, прозори и врата. Препоручљиво је узети у обзир ове нијансе приликом дизајнирања дизајна.

Савети за изградњу стакленика:

  1. Сви елементи стаклене баште морају бити изграђени на нивоу и нагибу. Непоштовање овог услова може довести до неправилног постављања дизајна стаклене баште.
  2. За покривање великог стакленика боље је користити висококвалитетни полиетилен или ПВЦ фолију. Боље је уложити једно време у изградњу, него променити покриће сваке сезоне.
  3. унапред размислите о систему вентилације, осветљења и грејања стакленика.
  4. Инсталирање великог стакленика најбоље се ради заједно са партнером. Не може се носити с истезањем платна на крову конструкције.

Купљено дрво мора бити третирано посебним раствором од пуцања, појавом плијесни и гљивица. Ако је дрво добре квалитете и оквир исправно састављено, стакленик може трајати и до 7 година под правим избором стакленика и пажљивим радом.

Зимски дрвени стакленик треба да буде прекривен густим материјалом - ПВЦ фолијом која је способна да добро одржава топлоту. Врло издржљив, али скупи полиетиленски филм "Стабилно" може издржати велике мразеве. Међутимсам филм неће бити довољан ако је у региону зима углавном хладна, у овом случају треба да размислите о грејању и квалитетном осветљењу у стакленику.

Шарка из филма сопственим рукама: покривање пластеника

Оквир стаклене баште може бити прекривен листовима од поликарбоната, стакла или различитих врста филмова. Преглед свих врста премаза, њихових главних карактеристика, предности и недостатака може се наћи на сваком градилишту.

Стакленик филма може имати различите облике: квадратни, правокутни или округли

На малом простору можете поставити стакленик "Перцхин-М" - метална база и поликарбонатно склониште ће вам служити дуже вријеме, али цијена за ове стакленике је прилично висока.

Филм се сматра најекономичнијом опцијом за изградњу стакленика. У овом случају, живот обичне полиетиленске фолије је веома кратак - цијела сезона, али има и трајнијих филмских премаза, који могу покрити стакленику и користити током цијеле године и неколико сезона за редом. За гајење парадајза у чувеној Кривјанки користе се професионални филмски стакленици.

Јефтини полиетиленски филм зими не може издржати мраз, може се сломити под тежином снијега и утјецајем јаких вјетрова. Чак и ако се деси чудо, а филм је преживео зиму, губи својства - отупљује и осветљава светло. Ваздух испод филма на сунцу се загрева веома брзо, али онолико брзо колико и топлота иде ноћу.

До таквих наглих промена температуре без додатног загревања може доћиболест биљака или њихова смрт.

Мали пластеници могу бити покривени висококвалитетним филмом "Светлитса". Овај филм има многе позитивне карактеристике - задржава добру топлоту, пружа потпуну непропусност и бори се са проблемом као што је кондензација.

Покривање стакленика филмом је довољно једноставно - процес полагања материјала почиње кровом конструкције. Фиксирати филм може бити дрвена трака, коноп или жичана мрежа. Дужина трајања рада стаклене баште такође зависи од избора полагања филма. Приликом причвршћивања фолије помоћу трачница и чавала може се оштетити покривни материјал, затим се у стакленику може добити хладан зрак или одводити вода оборином. Ако филм покријете решетком, у јаким ветровима, филм испод њега може да се помера, и сваки пут ће морати поново да покрије стакленик.

Гараже под филмом: склопиве готове конструкције

Колективни дизајн стакленика - одлична опција за оне који се баве узгојем поврћа само у прољеће и јесен. Током зиме, такви стакленици су демонтирани.

Демонтажни пластеници под филмом могу се раставити и саставити у било које време ако је потребно

Посебно су популарни мађарски типови дизајна. Оквир се састоји од металне цеви пречника 4-5,5 цм, која мора бити обојена да би се избегла корозија. Да би се осигурало да оквир буде што је могуће јачи, летве морају бити густе. Стакленик је прекривен густим филмом који може издржати мале температуре смрзавања. Да би се одржао ниво температуре у стакленику потребно је инсталирати гријач. АкоНе постоји могућност да се грејање проводи у стакленику, можете га покрити филмом. Зими се препоручује да се предњи прозори и врата затварају тканином или пластичним завесама како би се спречила појава промаје.

Специјалиста о конструкцијама стакленика Сергеј Мозхковој даје добре критике о стакленицима које производи Какховка.

Велике стакленике за зиму могу бити растављене, али немају сви мјесто да га сакрију до сљедеће сезоне. Многи фармери у зимском периоду обезбјеђују услугу складиштења уз накнаду - тако да можете бити сигурни да нико неће повриједити вашу имовину у случају да немате викендицу.

Својим рукама зависи од филма (видео)

Јефтини пластеници за летњиковце могу се направити властитим рукама дрвених греда и покривног материјала. У зависности од региона у коме се планира стакленик, биће потребно одабрати поклопац за стакленик - конвенционални филм или филм отпоран на мраз. Током зиме важно је подесити грејање и правилно осветљење у стакленику.

Примјери стакленика испод филма властитим рукама (фотографија идеја)

)