Како дати отпорност на суву влагу

У посљедњих неколико година, материјали за завршну обраду, као што је суви зид, стекли су водећу позицију на грађевинском тржишту. Постао је практично незамењив материјал, без којег се данас не праве савремене поправке.

У исто вријеме, многи су наишли на ситуацију у којој је, након поправке у обичним собама, још увијек било довољно материјала који би се могао користити у малим собама. На пример, у кухињи или у купатилу. Али има мало проблема. Конвенционални суви зид није погодан за обраду ових просторија, због њихове специфичне микроклиме (скокови високе влажности и температуре). Због тога, многи људи су заинтересовани за могућност претварања обичних листова сухозида у влажни. Да ли се то може урадити, говориће овај чланак.

О материјалу

Данас произвођачи грађевинског материјала не стоје мирно и стално побољшавају производњу. Због тога је суви зид на тржишту представљен са четири главне варијанте:

 • нормално;
 • отпорност на влагу;
 • ватростални;
 • отпоран на влагу.

Најјефтинији и најтраженији материјал су стандардни листови који се могу инсталирати у просторијама са конвенционалном микроклимом.То јест, таква писма се монтирају у практично било коју собу у соби: спаваћу собу, дневни боравак, ходник, дјечју собу итд.
Друга најпопуларнија и најчешћа потрошачка вредност је суви зид отпоран на влагу. Али то кошта мало више од уобичајеног материјала са стандарднимПропертиес. Такви лимови се могу монтирати у просторијама са посебном микроклимом: кухињом, тоалетом, купатилом, лођом или балконом.

Стога је сасвим разумно да се у главама људи поставља питање да ли је могуће властитим снагама и код куће направити материјал отпоран на влагу. Ово питање је посебно релевантно у ситуацији када након третмана собе имате прилично обичан ГКЛ, што може бити довољно за малу кухињу или купаоницу.
У принципу, уз развој савремених грађевинских материјала, овај поступак је могућ, будући да су стандардни листови основа за стварање још три типа. Једина разлика је у својствима производа који се на крају добијају. Овдје је важно јасно разумјети која је разлика између отпорног на влагу и обичног сухозида.

карактеристике материјала

За просторије са високом влажношћу и константним температурним варијацијама, релативно мала количина материјала је погодна као завршни материјал. Један од тих материјала је суви зид отпоран на влагу. У стању је да ефикасно издржи негативне ефекте микроклиме, без смањења трајања операције, као и њеног квалитета.
Влага отпорна на суву градњу производи се увођењем у своје гипсане језгре специјалних адитива који спречавају развој плесни и гљивица. То су обично силиконски додаци. Поред језгре гипса се налазе и додатне арматуре.

У овом случају, слојеви од картона, који су штитили језгро од гипса,такое се рукује и посебним средствима. Али, чак и упркос таквим превентивним мерама, стручњаци препоручују да се додатно покрије керамичким плочицама или слично како би се побољшале радне карактеристике материјала.У таквој ситуацији, ваша поправка ће бити готово вечна.
Обрати пажњу! Када се нанесе на површину сухозидних керамичких плочица, потребна је посебна припрема површине (темељна и додатна хидроизолација).
Као што видите, мало је вероватно да ћете моћи да направите свој материјал отпоран на влагу са максималном апроксимацијом оригиналних својстава. Међутим, још је могуће повећати отпорност на влагу на одређени ниво. Да бисте то урадили, морате знати не само карактеристике писма, већ и његове карактеристике, како би правилно одабрали средства за "реинкарнацију".

карактеристике листа

Сви листови сухозида различитих својстава имају одређене карактеристике, које их заправо међусобно разликују. Материјал отпоран на влагу има следеће карактеристике:

 • боја - зелена или сива са зеленкастом нијансом. Иако понекад неки произвођачи чине ружичасту, али са посебном ознаком отпорности на влагу;
 • врсте ивица су сличне другим варијацијама ових производа;

 • отпорност на влагу - висока;
 • параметри главног листа (дужина, ширина и висина) - слични стандардним величинама;
 • картонски слојеви се третирају специјалним антифунгалним и водоодбојним формулацијама.

Обратите пажњу! Састав, којиКористе га различити произвођачи да би материјалу дали најбоља својства отпорности на влагу, има разлике. Ово је тајна технолошког процеса и није откривена од стране произвођача.

Дакле, оно што слој сухозида чини водоодбојним, у суштини, не мења технологију производње. Према томе, у присуству посебних влаготалкивајхих средстава, обични суви зид, такође, може бити отпорнији на негативне ефекте влаге. Заиста, без такве модификације, конвенционално ГКЛ писмо неће моћи дуго да издржи влагу и брзо ће процветати са свим последицама које из тога проистичу.
Међутим, треба имати на уму да ће се самопроизведени лист попунити квалитетом сухозида отпорног на влагу, који је произвођач извршио у складу са свим технолошким правилима.Квалитет таквих производа је гарантован сертификатом, у суду се наводи ГОСТ, који се користи за производњу сухозида.

Неопходни материјали и резултат рада

Да бисте га учинили водоотпорним од обичних сувих зидова, биће вам потребни следећи алати:

 • прајмер. Мора продријети дубоко у дно плоче да би створио одличан заштитни слој;
 • антифунгална и антипластична раствора;
 • водоодбојна боја. Неопходна је у ситуацији када лим није вањски заштићен керамичким плочицама.

Поред материјала, морате се заложити са неколико врста прибора за бојење. Ово може бити:

 • четке различитих величина;
 • ваљци различитих величина.

ЗСа таквим сетом алата и материјала моћи ћете да повећате својства одбијања влаге једноставног листа ГЦЛ.
Запамтите да без обзира на то колико ћете потрошити вријеме и вријеме, крајњи резултат ове процедуре ће и даље попуштати готовом производу. Стога, ако постоји потреба да се рукује великим простором, или просторија има прилично високу влажност (купатило), треба правилно проценити колико је ова економија рационална. Уосталом, у неким ситуацијама, ваша поправка, због недовољних својстава материјала, може трајати много мање времена него што сте очекивали.
Учинити од стандардних листова отпорност на влагу треба само у присутности акутне потребе и немогућности куповине готовог производа.
Разлози за такве акције могу послужити:

 • присуство великог броја остатака након завршетка оплате друге просторије. Обично таква ситуација настаје због нетачних израчуна количине потребног поправка материјала;
 • мале количине третмана са плочама отпорним на влагу. На пример, на овај начин можете креирати кутију која маскира средства комуникације (канализационе и водоводне цеви, гасне цеви, вентилација и прикључна цев екстрактора са вентилационим отвором);

 • мале димензије просторије која се третира;
 • жељу да се уштеди на куповини новог завршног материјала и доступности извора за модификацију.

У свим другим случајевима, практичније решење ће бити да се стекне квалитетпроизводи који имају тачно сва неопходна својства.

процес обраде

Процес модификације обичне плоче под влагом је следећи:

 • изабрати добар пример дубоког продирања;
 • ставите лист на равну површину. Најбоље рјешење је ставити га на стол;
 • четком или ваљком нанесите премаз равномерно на целу површину плоче;
 • даје раствор да се добро осуши. Да бисте то урадили, можете отворити прозоре у просторији како бисте побољшали прозрачивање просторије;

Обратите пажњу! За већи заштитни ефекат, прајмер треба нанети у неколико слојева. Три до четири пута ће бити сасвим довољно.

 • тада, када је са једне стране створен довољан заштитни слој, сличан поступак се понавља за другу страну. Као резултат, лист добија добре хидроизолационе особине;
 • даље осушена пећ се третира у неколико слојева антифунгалним и антипластичним растворима.

Након сушења, лист ће стећи жељена својства и моћи ће ефикасније издржати ефекте високе влажности. Овај поступак се назива "импрегнирана импрегнација".
Као резултат описаних манипулација, суви зид добија дисперзиона својства према којима влажност остаје у материјалу и не стане тамо извана.
На крају, такав лист може бити прекривен уљем или водоодбојном бојом него што ћете постићи још боље резултате. Као што видите, све је врло једноставно, најважније је да се постави питање сврсисходностирационалност таквог процеса.