Како ставити филмски инфрацрвени под под линолеум?

Тржишта модерних грађевинских материјала и електричне енергије нуде широк спектар система подних и подних гријања. Пре проналаска електричних система подног грејања, линолеум је био забрањен, али данас се овај тип премаза, који има своје предности и недостатке, нашироко користи заједно са системима топлих подова. Међутим, потребно је пажљиво и пажљиво одабрати подни слој филма под линолеумом, како би се избјегли могући проблеми у току рада.

Топли подови и линолеум

Дакле, са питањем да ли је могуће ставити линолеум на топле подове, схватили сте. Ови премази су потпуно компатибилни, али постоје све нијансе. Који системи су комбиновани са таквим премазом?

Електрично подно грејање се може обезбедити грејним каблом, термоматом или инфрацрвеним филмом. Свака од ових опција је погодна за слагање под премазима линолеума, али за боље кориштење филмских инфрацрвених система, будући да посједују све потребне квалитете:

 • ставити такав поклопац без кравате, што ће значајно уштедјети новац, вријеме и висину зидова. Линолеум за подове топле воде користи се изузетно ријетко, управо због потребног естриха који краде висину стропова;
 • полагање ИР система и линолеума траје само 2-3 дана, након чега се може безбедно ставити у погон;
 • под топлоту филма испод линолеума је лако ставити своје руке, па чак и након завршетка свих поправки.

Једини недостатак је то што је ИР филмсе боји влажности, стога у купатилу и другим влажним мјестима таквог пода не ставља. Да, и линолеум није пожељан за употребу у влажном окружењу.

Барем, постављање линолеума под топлим подом је инфра-црвено - економски је исплативо. Чак и најквалитетнији линолеум премази су јефтинији од поплочаних подова просечног квалитета. Могуће је полагање топлог ИР пода под линолеум, иако овај систем грејања дозвољава такав тип премаза као што је описано у упутству за употребу.

Међутим, ако под инфрацрвени топлотни слој ставите под линолеум, размислите о сигурности овог премаза. Дакле, ако га изаберете, запитајте се о безбедносној класи и да ли је могуће користити је са разматраним системима. Типично, озбиљни произвођачи вјерују да ће се линолеум загријати и самостално означити састав сировина и направити биљешке о штетним тварима које улазе у њега.

Који је линолеум прикладан за ИР топлу подну облогу?

Приступачна цена не спречава линолеум да буде прилично "каприциозан" према типу премаза. Када се јефтини материјал загреје, може се растегнути, распасти или сјести. Буџетске марке на високим температурама могу емитовати штетне за људске токсине. Истовремено, скупи узорци са изолационом облогом не испуштају топлоту. Стога линолеум под топлом врстом секса треба посебан.

Након проналаска ИЦ система подног грејања, произвођачи су развили посебан тип линолеума који може да издржи повећање температуре од +35 °.Ц, не испуштајући токсине, и одржавајући стабилност величина. Стога, при избору премаза за линолеум за полагање на ИР система гријања, потребно је пажљиво испитати ознаке за компатибилност материјала с електричним топлим подовима.

Превише дебела превлака има негативан утицај на квалитет топлотне проводљивости, али превише танак линолеум такође није пожељан за ширење, у супротном било која неједнакост ће се излити ван. Због тога је вредно изабрати просечну дебљину премаза, а након постављања линолеума на инфрацрвени под, потребно је издржати 36-48 сати на собној температури пре прве употребе у систему грејања.

Вреди напоменути и нијансе учвршћивања подних облога од линолеума на поду. Ако је причвршћен на кошуљицу, можете користити љепљиву или двострану љепљиву траку. А ако се планира инсталација на систем филмске топле подлоге, боље је користити само китове, јер је његов састав способан да материјал осигура квалитативно, као и да осигура проходност топлоте.

Приликом избора линолеума за топле подне системе, вреди обратити пажњу на оне карактеристике које су својствене висококвалитетном премазу. Поред високе топлотне проводљивости, треба да постоји висок степен отпорности на бледење и дисколорацију, као и отпорност на деформације, што се често дешава када су изложени високим температурама.

Овај квалитет има вишеслојни поливинилхлоридни линолеум, који се савршено уклапа са скоро свим системима топлих подова. Овај премаз има велику количинупаттерн опције дизајна и боје које ће украсити сваки ентеријер. Међутим, превисоке температуре (изнад + 30 ° Ц) употреба ПВЦ је непожељно.

Идеалан избор за употребу у филма линолеум подним грејањем ће бити просечна дебљина која има високу отпорност на хемијске и механичке утицаје.

Дизајн и прорачуни

Инсталација било ког инфрацрвене топле поду испод линолеум уређаја захтева заштитни слој дебљине од 3-5 мм иверице, ГВЛ, стања лесониту или лесонит плоче. Ова врста грејања и линолеум подних облога се обично користе за опремање кухиње, ходници, степениште одређен под зимској башти и других сличних објеката.

Прва конфигурација треба обележити и површина пода области у којима је инсталиран и покривеност опрема. Пие систем подног грејања под линолеума обухвата пет слојева потребних

 1. Теплоотразхаиусцхиеие супстрат (Изолон, Инфралекс). Дозвољено да користи изолација са полиестера или полипропилена спољашњи слој метала. Строго је забрањено под ИР полагања подних облога са алуминијумском фолијом.
 2. ИЦ филма спрат. Опрема укључује ролнице са уздужном пругастом застава са угљен премазом, и најмање један сензор температуре и термостатом. Панели су повезани на струју паралелно преко терминала и жица у комплету.
 3. сацхетс. Листова филмаМаксимална дебљина од 2 мм се поставља изнад ИР система грејања након монтаже и прегледа. Полиетилен штити подни слој од влаге и воде, обављајући функције хидроизолације.
 4. Заштитни крути слој. На врх полиетиленских листова органалита, шперплоче или другог сличног материјала. Ова мјера чини премаз трајнијим и чврстим.
 5. Линолеум. Причвршћен мастиксом. Само они брендови који су компатибилни са електричним подним грејањем су погодни.

Приликом пројектовања система, неопходно је узети у обзир да филмска подна топлина не сија под великим кућним апаратима или намештајем на доњим ногама или чак без њих, јер апсорбују велику количину топлоте, а да је не емитују. Поред тога, кућни апарати могу прегрејати. У овом случају, изолациона подлога и крути слој су постављени на целој површини пода, тако да је његова висина иста.

Имајте на уму да ако је унутар пода, ИР треба бити удаљен 5 цм од њега. Такође је вредно држати раздаљину од најмање 20 цм између инфрацрвеног филма и извора топлоте (камин, рерна, цеви).

Како да ставите ИР под испод линолеума својим рукама?

Прво, потребно је припремити грејне елементе за уградњу:

 1. ИР филм треба одрезати на посебним линијама дуж трака за грејање на сваких 250 мм.
 2. Урезани грејни елементи успостављају контактне стезаљке. На местима где пролазе проводљиве бакарне траке и двослојни филм,Жица је постављена тако да се налази на контактној траци унутар термалног филма. Затим се у рупу уметне рупа, коју треба завртети специјалним хефталицом или чекићем.
 3. Линије одсечене контактне траке су изоловане са обе стране помоћу водоотпорне траке. Заштићене бакарне жице попречног пресјека од 1,5 м2. доведите до врха и стегните клијешта.
 4. Затим су спојне тачке бакрене сабирнице и електричних каблова са врхом на обје стране изолиране помоћу водоотпорне траке.
 5. Делови мреже су паралелно повезани. У том случају, укупна снага гријаћих елемената спојених на термостат не смије прелазити 3500 В.

Ако укупна снага система за грејање надмашује 3500 В, боље је успоставити везу користећи одвојено електрично ожичење са сигурносним прекидачем за искључивање. Додатно, повезати грејне елементе са магнетним стартером.

 1. Након тога морате поставити слој топлотне изолације и причврстити га љепљивом траком.
 2. На слој топлотне изолације сипајте бакарне траке обложене ИР-ом. У том случају не може се дозволити судар контаката сусједних трака. Да би се спречило везивање, грејне тканине су причвршћене кроз прозирни обод, који се налази на бочним странама елемента, користећи намјештај, спајалицу или обичну траку.
 3. Електричне гуме за бакар треба да буду 5 мм од било којег подручја за храњењеелемент Жице треба да буду постављене тако да њихова база буде испод подне плоче. На местима изолације контактних трака и задебљања могуће је направити изрезе у топлинској изолацији, како би се завршни премаз ускладио.
 4. Након тога морате имати детаљну контролу система и провјерити поузданост ожичења и изолације.
 5. Затим морате измерити степен отпорности грејних тканина. У присуству извора могућег кратког споја система, они морају бити одмах елиминисани и поново проверити систем за перформансе.
 6. Сада, испод линије резања, морате да фиксирате температурни сензор, који се заједно са грејним елементима повезује са термостатом.
 7. Након тога, термостат се укључује на неколико минута. Након 5-7 минута, потребно је провјерити ефикасност система: додирнути руку на платну - морате осјетити угодну топлину угодне температуре.
 8. Затим, инфрацрвени филм треба да буде покривен материјалом за спречавање паре, а спојеви се причвршћују траком.
 9. Сада на парној баријери ставите заштитни крути слој и причврстите га на оригинални вијак са вијака и пажљиво поравнајте. У том случају слој се не може причврстити ближе од 1 цм од било којег дијела храњивих елемената.
 10. Коначно, на топлом поду, материјал за линолеум се полаже и осигурава у складу са упутствима произвођача.

Топли подови под линолеумом могу бити додатни извор гријања. Ако је њихова експлоатација планирана као главнаСистем грејања, вреди опремити водоводни систем и покрити га ламинатом или керамичким плочицама.