Како ставити стакленик на двориште

Одабиром мјеста за постављање стакленика потребно је узети у обзир неколико важних захтјева: локација стакленика на локацији је важан фактор који утјече на раст и развој биљака. Од тога директно зависи продуктивност култивисаних усева. У том смислу, изузетно је важно знати како правилно поставити позицију стакленика на мјесту гдје ће поврће добро расти.

Како ефикасно лоцирати стакленик на градилишту

Да би се створили повољни услови за узгој биљака и повећали приноси, потребно је да се стакленик правилно постави.

Инсталација стакленика у односу на стране свијета ће омогућити да се добије максимална количина топлоте и свјетлости

За правилан избор градилишта, узмите у обзир:

 • квалитативне карактеристике тла;
 • Карактеристике рељефа;
 • правац ветра;
 • Локација комуникацијских и других објеката (штагаљ, врт, итд.).

Квалитет тла игра важну улогу. Инсталиран на меком земљишту, стакленик може просијати или савијати. Због тога, структура неће бити толико јака, да је могуће оштећење премаза или оквира, а рад конструкције врата ће бити оштећен. Због тога је потребно изабрати место са густом земљом. Ако то није могуће, онда сипајте темељ.

У мочварном подручју прво треба извршити дренажу.

Такође се не препоручује да се на земљишту од глине направи стакленик или стакленик. То је због чињенице да ће глина задржати воду када залије. Није за све биљке, влажност је опцијанорме Најбоље је да под плодним слојем земље буде песак. Ако нема пјесковитог подручја, потребно је уклонити слој глине, направити дренажу, пијесак и плодне слојеве.

Неопходно је проверити да на локацији нема подземних вода или да нису ближе од 1,5 м

Место за стакленику из поликарбоната

Приликом одабира мјеста за стакленике од поликарбоната, важно је узети у обзир и адекватност расвјете. Недостатак ове карактеристике ће довести до додатних трошкова. Прије свега, потребно је користити југоисточну и јужну страну, јер ће они осигурати биљке потребне за њихов раст на нивоу природне свјетлости.

Трајност конструкције у великој мери зависи од правилне уградње стакленика на земљи

.

За стакленику је могуће користити близину ниских стабала као заштиту од топлоте. Присуство таквог сусједа спасит ће биљке од опекотина.

Не препоручује се постављање конструкције испод нагиба. Неважећа пристрасност. Овај недостатак можете елиминисати изградњом темеља. У исто време, за стакленике је повољан благо нагнути јужни део, али на северу се сматра као место за стакленик, није вредно тога.

Бад иф постинг:

 • близу ограде;
 • на падини;
 • Близу велике и високе сусједне структуре.

То је због чињенице да ће ограде и структуре трајно засјенити биљке које се налазе у стакленику. Од тачне локације стакленика зависи ниво осветљености у стакленику, могућност да се уштедитрошкови електричне енергије. Шарка од поликарбоната је добро постављена на брду. Тиме ће се спречити поплаве главне структуре и садница током падавина, топљења снега. Ако не постоји друга опција и структура мора бити подигнута у низинама, онда је потребно ставити помоћни слој земље на кревет.

Ефективни стакленик на градилишту

Сунчева светлост подстиче раст биљака, накупљање витамина и хранљивих материја у њима. Ако још увијек нема мјеста с врло добрим природним свјетлом, стакленик је тако конструиран да је освијетљен ујутро. Тако ће топлота која се прима у јутарњим сатима остати дуже у изградњи. Ноћу ће бити топлије. У исто време, када су биљке стално под врелим сунцем, праве се надстрешнице. На бочним деловима треба да буду врата.

Избегавајте да възстановат стакленици в близост до сърцето на своите зданиа и дрехи

.

Да би се осигурао максимални принос, стакленика треба поставити на мјесто које:

 • Добро прекривен сунчевом свјетлошћу;
 • Заштићено од удара вјетра;
 • Тамо где нема хладних ветрова.

Хладни ветрови спречавају складиштење топлоте у стакленику или смањују његову акумулацију. Удари вјетра могу оштетити дизајн стакленика. Локација стакленика поред јужне стране куће, уз ограду или живу ограду штити стакленик. Зграде би требало да расту не више од 2-2,5 м. Они ће моћи да расипају моћне ваздушне струје и да ће се смањити брзина ветра.

Препоручује се постављање бочних деловастакленике са запада на исток.

Заједно са високим дрвећем и грмљем уопште не градите стакленик, јер они могу заклонити структуру, контаминирати капи током кише, разбити филм или разбити стакло током удара вјетра. Ако је могуће, треба припремити територију. Чисти се од ометања дрвећа или грмља. Такође је неопходно да биљке из суседног града не крше границе локације на којој се планира лоцирање стакленика. На пример, малина или купина су искоријењене.

Уз остале параметре за локацију, на локацији се узима у обзир рељеф тла. Најбоље место за постављање стакленика је једнака површина са чврстим тлом. У низинама постоји висока влажност, па је то неповољно мјесто за смјештај стакленика. Боље је наћи место са сувим земљиштем. Један од главних параметара који се разматра је могућност приближавања стакленику. То је због чињенице да биљке у стакленику морају да се брину о њима: залијевајте их водом, платном итд. Ништа не би требало да омета ово.

Савети: како инсталирати стакленик на локацији

Постоји алгоритам за инсталацију стакленика на градилишту. Његово поштовање ће осигурати квалитетно фиксирање дизајна стакленика. Уградите пластенике са темељима и без њега. Уградња лаке стаклене баште од поликарбоната без траке или темеља је погодна само за сезонску употребу зграде. Није топло као што је потребно за употребу током целе године.

Са посебном пажњом бирате место за годишњи стакленик

повртларство током целе године стакленика без темеља није намењено.

Недостаци уградње поликарбонатног стакленика без темеља су губитак топлоте (до 10%) и одсуство баријера за штеточине у горњим слојевима тла. Први недостатак је неопходан када је потребно додатно загревање стаклене баште. Коришћење струје, гаса и огревног дрвета захтева додатне трошкове.

Предности поједностављене верзије стаклене баште, када се користе у летњој области од маја до септембра, су следеће:

 • Ослобађање времена и новца које не морате трошити на заливање темеља;
 • Инсталације стакленика самостално уз помоћ 1 особе;
 • Демонтажа грађевине након завршетка сезоне;
 • Може се премјестити на другу локацију.

Ако се два стакленика не могу поставити на градилиште, а потребно је периодично мијењати усјеве, тада ће најпогоднија бити опција без темеља. Могуће је поставити конструкције на ноге у облику слова Т или на носач закопан у земљу. За употребу у земљи, прва опција је најбоља. Најбоље је инсталирати стакленик на тлу или на темељима у јесен или рано прољеће. Тренутно ништа не спречава инсталацију. Да би се уградио стакленик, температура би требала бити једнака 10 0С, целуларни поликарбонат се не испушта приликом затезања вијака, као на хладном.

Производња пластеника укључује такве радове као што су уградња покривача од поликарбоната, распоређивање закрилаца, крајева, бочних зидова и врата, уградња уређаја који спречавају продирање штеточина. Овај алгоритам је подложанпроменити, ако треба да узмете у обзир неке друге факторе, као што је терен.

Најбоље место за стакленик

Најбоље мјесто за стакленик је једнака површина земљишта. У овом случају, можете поравнати подручје. Да би се то постигло, планира се планирање. Главна ствар у нивелирању је чињеница да не морате претјерати. То је због чињенице да је могуће згуснути земљиште, што ће погоршати његов састав и имати врло негативан утицај на приносе. За зимски стакленик, они чине сјеверни дио вишим за 150. То ће помоћи стакленицима да постигну највиши ниво освјетљења и омогуће дуже задржавање топлине од сунца.

Гаражи округлог облика поједностављују избор мјеста на странама свијета

Место за стакленици е е повољно, ако следи обука:

 • Удаљеност од 3 м између зграда на земљишту и стакленику;
 • Оријентација бочних зидова стаклене баште према дијагонали исток-запад да би се биљкама обезбедила топлота од ветра који тече у том правцу;
 • Меридионални распоред крајева (сјеверни и јужни);
 • Придржавање вегетацијских удаљености које могу засјенити стакленик и уклонити корисне супстанце и воду из усјева стаклене баште;
 • Заштићено од мјеста пропуха.

Одговор специјалиста: како поставити стакленик на парцели (видео)

Стога је важно одабрати добро мјесто за инсталирање стакленика. Ово ће повећати принос усјева посађених у стакленику. Да бисте то урадили, морате узети у обзир низ фактора. То укључује рељефни терен, својства земљишта, ниво осветљености,правац ветра и други. Идеално место за стакленике је ружна зграда и игралиште. У исто вријеме, такво мјесто не може увијек бити пронађено. Постојећи недостаци су исправљени. На пример, можете поставити ограду из скица, поравнати површину парцеле.

Примери пластеника на локацији (фотографија идеја)

)