Гвоздена врата властитим рукама: како то урадити сами и инсталирати видео водич

На улазу на тржиште, челичне конструкције су с правом једна од водећих позиција. Технологија израде и позитивне карактеристике материјала омогућавају спречавање неовлашћеног продора у простор и издржавају све недозвољене покушаје пробијања избора кључева врата, уништавања или деформације мреже. Асортиман готових производа у специјализованим продавницама је прилично велик, али производња гвоздених врата властитим рукама није само могућа, већ је и за свакога. Важно је само имати жељу и искуство са апаратом за заваривање, као и јасно пратити редослед рада са материјалима и алатима.

Главни разлози за производњу челичних врата су независно:

 • нестандардне димензије дизајна, које би требало да резултирају као резултат;
 • Имплементација ексклузивне дизајнерске идеје;
 • Употреба посебних материјала;
 • могућност добијања висококвалитетног производа;
 • Економска компонента.

Висококвалитетна гвоздена врата имају висока заштитна својства, осигуравају довољну топлотну и звучну изолацију и имају дуг вијек трајања.

Пројектовање челичних конструкција

Процес израде гвоздених врата треба да започне израдом цртежа који одређује стварне димензије производа. Добијена шема служи као основа за монтажу и даљу инсталацију врата.

Потребно је почети са мерењем ширине и висине врата. Измерене вредности се преносеНа папиру је нацртана шема будућег дизајна са специфицираном ширином и висином крила врата.

Стандардна величина металне конструкције је 900 мм к 2000 мм. Ако су димензије веће, тада се одозго поставља додатни блок, затворен лимом, стаклом, решетком или са стране ввариват глув или обрадивим блоком. Сви елементи су назначени у пројекту.

Димензије оквира врата треба да буду 2 цм мање од величине врата. Настале празнине ће у великој мери поједноставити процес инсталације кутије и омогућити прилагођавање по потреби.
Број петљи се израчунава на основу тежине дизајна, по правилу се користи 2 до 4 надстрешница. Да би се терет равномерно распоредио, петље су заварене на истој удаљености једна од друге. Први и последњи су заварени на удаљености од 15 цм од спољашње ивице врата.

Следећи корак је појачавање оквира врата додатним ребрима. Главни елемент крутости налази се у средини крила врата, а додатна ребра се могу стезати из углова производа или из петљи, што ће омогућити равномјерну расподјелу оптерећења на цијело подручје врата. Главно је да појачивачи крутости не ометају уметање браве, уградњу ручке и ока. Ребра крутости треба да осигурају чврстоћу готовог производа, а њихов број се такође бира по сопственом нахођењу.

Материјали и алати

Потребни алати за склапање жељезних врата властитим рукама су:

 • Апарат за заваривање;
 • електрична бушилица;
 • схуроповерт;
 • Бугарка, опремљена диском за сечење метала;
 • клипови;
 • сет датотека, брусилица;
 • Сет мерних инструмената.
 • Материјали за производњу стандардне конструкције укључују:

  • Челични лим (дебљина 2 - 3 мм, величине 100 к 200 цм);
  • Метални углови за оквир (3.2 к 3.2 цм 6 пц М.);
  • профилна цев за кутију и ребра (5к 2,5 цм 9 пц.);
  • Шупе за врата;
  • Плоче појачања за монтажу врата на зид (40 к 4 цм, дебљина 2 - 3 мм, у количини 4 комада);
  • Прибор за врата (браве, ручке);
  • Антикорозивне заштитне боје, боје;
  • Монтажна пена, сидрени вијци.

  Асортиман врата и браве је веома разноврстан, избор зависи искључиво од личних преференција. Али најпопуларнији механизми препознају дворце с вијцима на три стране. Такви производи се монтирају много компликованије, али су и заштитне функције много веће.

  Ако су гвоздена врата намијењена за помоћне просторије, могуће је примијенити једноставнији и јефтинији финанцијски план: појачање функције крутости врши се арматурном шипком.

  фазе монтаже

  Поступак за састављање металне конструкције састоји се од сљедећих корака.

  сабирне кутије

  Детаљи оквира су изрезани из профилне цеви и постављени у облику правоугаоника на заварени сто. Поново су проверене све величине, укључујући и дијагонално.Означавање ће омогућити да кутови буду јасно испод 90 степени. Правилно подешена конструкција се прихвата заваривањем.

  Након завршетка заваривања потребно је провјерити окомитост страница и измјерити размак између супротних парова углова. Упоредите изворне податке.

  Ако је све испало добро, можете наставити са завршним заваривачким радовима. На крају шава потребно је полирати. Након тога, плоче за појачање су заварене на кутију врата.

  Склоп крпе за врата

  За израду тканине потребно је извршити мерење унутрашњости кутије за врата. Са сваке стране се повлачимо за 7 цм - то су димензије будућег дизајна.

  Од металних углова изрежите потребну дужину обратка и подвргните се прелиминарној обради да бисте елиминисали мрље. Припремљени углови морају бити постављени унутар структуре како би се формирао правоугаоник. Након тога се врше акције контроле и мерења.

  Ако постоје било какве нијансе, оне се морају уклонити и уклопити у све детаље. Прикључне тачке су чврсто заварене.

  Следећи корак је резање материјала за ивице укрућења, чврсто су заварени са оквиром врата. Важно је узети у обзир сва мјеста наведена у пројекту за уградњу дворца и опреме.

  Изглед оквира са завареним ребрима крутости.

  Израда платна почиње полагањем челичног лима на табели или кози за заваривање. Остави подоквир је спреман и контура је нацртана у величинама наведеним у пројекту, док је са спољних ивица оквира потребно направити повлачење за 10 цм

  У складу са истакнутом контуром, сече се челични лим, површине за сечење су нужно полиране. Припремљена тканина са заваривачем је монтирана на оквир.

  Важна ствар: да би се спријечило изобличење, заваривање се не може произвести континуираним шавом.

  Оптимална верзија шава за заваривање - сегменти од 30 мм са средњим растојањем од 15 - 20 мм. Да би се избегли додатни скривени недостаци, производ треба периодично да се хлади током рада, иначе ће у блиској будућности бити потребна поправка.

  Када завршите са спољном страном врата, плахта мора бити окренута, а кућиште на вратима.

  Ради лакшег постављања кутије на оквир, можете користити облоге, чија је дебљина од 2 до 5 мм, слагане су око обода конструкције. У простору који је у будућности формиран биће постављена трака за заптивање како би се побољшала квалитета звучне изолације врата.

  Када је крило врата потпуно завршено, израђени су специјални резови за уградњу унутрашње браве и ока, испод ручке врата је избушена рупа. Рубови рупа су нужно подвргнути брушењу.
  Важно: величина рупе под бравом у исто вријеме треба омогућити уградњу дворца без зазора и омогућити му слободан приступ у случају поправака.

  За замак је неопходно предвидетиспециал лининг.

  Монтажа шарки врата

  Горње тенде, опремљене жљебовима, причвршћене су за оквир врата, а њихови доњи делови са клиновима су заварени на кутију врата. Заптивни спојеви морају бити полирани.

  Склопљена метална конструкција мора бити претходно очишћена од страних честица (прашина, струготине) и третирана антикорозивном композицијом. Коначни акорд је обојен или украшен вратима.

  Да би се јасније и јасније схватило како се гвоздена врата прикупљају властитим рукама, препоручује се да се видеи видеи који јасно приказују цијели процес од А до З.

  Инсталациони радови за уградњу врата

  На вратима је постављена кутија и изведена је конструкција шарке у односу на рупу, све радње се изводе кроз нагиб или ниво конструкције.

  Инсталациони радови за уградњу кутије за врата пролазе искључиво са геометријски провереним положајем. Сидрени вијци се користе за причвршћивање челичних шарки на зид. Након тога можете објесити крило врата на надстрешницу.

  Провера исправности инсталације: гвоздена врата треба слободно да се отварају и затварају, а петље раде глатко и без напора.

  Уградња браве и кваке

  Да бисте осигурали браву и кваку врата, препоручује се да користите вијке високог квалитета како бисте избегли потешкоће у њиховом поправљању или замени.

  Након уградње браве, бочне стране вијака се морају протрљатиКреда и натјерати их да означе на кутији врата. На тим местима се режу отвори - жљебови за пречке.

  Ако постоји потреба за додатном заштитом дворца, потребно је заварити угао жељене дужине према крилу врата на оним просторима на којима излазе прелази. Други начин је ојачати крило врата на мјесту гдје је инсталирана брава. За то је заварена челична плоча са унутрашње стране дебљине 6 мм. У овој фази препоручује се подешавање механизма за закључавање и водити рачуна о уским вратима на оквир.

  Након проучавања детаљног приручника за производњу, може се разумјети како направити металну структуру исправно. Сасвим је могуће да се жељезна врата склапају властитим рукама код куће, и што је најважније, да се наоружају потребним материјалом и алатима.