Пластични канали за вентилацију: критеријуми за избор и инсталација

Најчешћи проблем са којим се суочава кућни мајстор, на пример, приликом инсталације кухињске хаубе - како уредити вентилацију и који материјал је најбоље радити. Неки се заустављају на галванизованој кутији, други преферирају флексибилне цеви. И они и други су у праву на свој начин, али ја желим да све буде што прецизније и што мање могуће. Да, и галванизација изгледа у овом случају некако не баш естетски. Идеалан излаз у овом случају ће бити коришћење пластичних ваздушних канала за вентилацију. Ради се о њима и данас ће се разговарати.


Које добре пластичне канале за кухињске напе

Треба напоменути да се такви канали за ваздух лако инсталирају и имају другачији облик, што им омогућава да буду постављени готово свуда. Поред тога, они су прилично лагани, што је такође важно. Па, коначно, њихова најважнија предност је релативно ниска цена.

Облик канала зависи од преференција власника, али постоји једна ствар коју треба споменути на почетку чланка.

Важно! Димензије, као и облик канала, зависе од перформанси екстрактора. За већину њих (у малим кухињама) постоји сасвим довољно равног вентилационог пластичног канала, који је потпуно видљив само са врха шарке. Ако је потребна велика ширина појаса, мораћете да користите пластичне цеви за вентилацију.

Ваздушни канали могу бити интегрални или флексибилни. И свака од ових врста има своје предности и недостатке, које ћемо покушати да размотримотоком нашег прегледа. Поред тога, морате разумети шта је још потребно за монтажу система поред канала из пластике. Сада је најважније да све разложимо на полицама, тако да је суштина постала јасна чак и онима који никада у животу нису наишли на ову врсту посла.

Опште информације о пластичним вентилационим цевима

Прва ствар коју треба рећи о томе је величина. Произвођач нуди разне пластичне вентилационе цеви: од веома малих до веома великих. Али, ако говоримо о капуљачама у стану, може се изоставити превелике канале. Иако могу бити корисне приликом изградње приватне куће.

Шта је погодна вентилација од пластике, тако да има малу тежину (као што је већ поменуто). То омогућава да се подигне чак и појединачно. У поређењу са другим материјалима, може се са сигурношћу рећи да су канали од поцинчаног челика тежили скоро 2 пута више, што значи да ће их бити теже инсталирати.

Наравно, слични производи, као и сваки други, имају своју класификацију. И не лежи само у величини већ иу другим различитим параметрима. Иако ћемо о димензијама и даље бити детаљније. И сада предлажемо да се дубље размотримо питање класификације вентилационих пластичних цеви.

Пластични ваздушни канали за вентилацију: типови, величине и класификација по другим карактеристикама

Размотримо потпуније класификацију таквих производа. По којим знаковима се то догађа? Они могу бити следећи:

 • облик раскрснице;
 • величина (пречник);
 • поље примене;
 • материјал за производњу;
 • крутост.

Па, сада вриједи детаљно погледати сваку ставку. Ово је неопходно пре него што пређемо на прорачуне и нијансе инсталације.


Важно је знати!Производња пластичних ваздушних канала укључује неке стандарде у величини и облику. Због тога неће успети куповином цеви једног пречника да би се уклопила испод друге, ако не постоји дефинитивни адаптер.

У Русији, у наше вријеме, они производе пластичне канале различитих величина, па стога нема потребе да наручују производњу поцинкованих кутија за те или друге потребе. Што се тиче квалитета таквих производа, за данас не долази до жалби. Ово се не односи на робу која је већ прилично маргинална и направљена у Кини. Али за кућу је мало вероватно да ће ико купити исто.

Облик пресека вентилационих цеви и нијанси комбинације

Као што је већ поменуто, вентилациони пластични канали могу имати два типа раскрсница. Могу бити округли или равни (правоугаони). И они и други се користе у кухињама, као иу становима у цјелини.Било би погрешно не напоменути да су канали са равним ваздухом мало прикладнији. Иако, како кажу, "укус и боја другова нису."

Многи, који су инсталирали вентилациони систем у приватној кући, користе ПВЦ канализационе цеви као аутопутеве. Могуће је да у таквим поступцима постоји смисао ако они не иду нигдје. Али куповина таквих цеви уместо пластичних цевиирационално у смислу вриједности. Уосталом, у овом случају, трошкови ће бити знатно већи.

Округли пластични ваздушни канали: њихове предности и недостаци, као и опције уградње

Ови канали имају прилично велики проток. Истовремено, њихова производња се одвија без непотребних шавова, па је због тога квалитет вентилације таквих цеви увек на висини.Инсталација округлих пластичних вентилационих цеви је веома једноставна. Можда је управо због тога она најраспрострањенија и најпопуларнија форма.

Ако је таква цев чврста, онда при промени правца канала треба користити додатна колена. Али постоје и флексибилни производи који се монтирају много лакше и без непотребних елемената. Такође треба напоменути да кружне цеви имају најнижу цену у линији разних ваздушних канала, што не може а да не утиче на њихову популарност.

Једини недостатак је што их је тешко сакрити.На пример, у кухињи, када се повезује цев преко преклопних слушалица, она ће бити видљива одоздо. Али треба напоменути да недостатак тога није критичан и стога посебна пажња не заслужује.

Пластична правоугаона ваздушна цев: која је најбоља округла, а лошија

Правоугаони облик канала отвара бројне могућности за постављање аутопута. На пример, преко ормарића, такви производи уопште неће бити видљиви, за разлику од круга. Међутим, правоугаони пластични вентилациони канали имају већи трошак, око 20-30%, због посебности њихове производње.

Такође треба напоменути да је нижа ефикасност вентилације пластичним правоугаоним цевима.У малим кухињама гдје су инсталиране непродуктивне напе, такав аутопут ће бити довољан, али ако је инсталиран уређај с великом снагом, такав довод зрака се не може носити.

Што се тиче квалитета вентилације, она је нижа у таквим производима. И овај проблем оправдава се специфичностима производње. Чињеница је да правоугаони део цеви не дозвољава да се изведе чврста линија, и зато то мора да уради са два или више елемената. А ово је додатни шав, који такође смањује брзину протока ваздуха.

Још један недостатак је већи аеродинамички отпор услед присуства углова. Дакле, можемо закључити да ће пластични канали правоугаоног попречног пресека бити одличан избор ако апсолутно морате направити аутопутеве невидљивим.

У вези с трошковима, каталог пластичних правокутних зрачних канала за вентилацију на интернету може пронаћи производе из било које категорије цијена.

Подручја примене равних пластичних ваздушних канала

Што се тиче употребе равних канала, може се примијетити сљедеће. Округли канали, иако јефтинији и једноставнији за монтажу, нису увек прихватљиви у случају да их има мало. Проблеми са овим могу настати приликом инсталације вентилационог система испод пода иу другим уским грлима. У овом случају, морат ћете користити станпластиц дуцт

Опћенито, опсег плоснатих цијеви за вентилацију је прилично велик. Најраспрострањенији су у сљедећим областима:

 1. Кухињски извлакач са покретним системом.
 2. Вентилациона окна приватне куће.
 3. Гаража или било које складиште.

И мада је у већини случајева могуће користити округле ваздушне канале, често се користе најзаступљеније вентилационе цеви које изгледају естетски.

Одвајање ваздушних канала по величини, или када се могу користити мањи пречници

Вјероватно је свима јасно да понекад превелике цијеви нису апсолутно ништа за направити. И не само то, они имају вишу цену, тако да и појава тога јасно губи. Зато је понекад вредно изабрати канале мањег пречника, комбинујући их са главним вратилом помоћу специјалних адаптера. Ако говоримо о стандардним димензијама пластичних цеви за вентилацију, онда се најчешћи пречници могу сматрати од 100 до 200 мм.


Важне информације!Што је већи ваздушни канал, дебљи његови зидови. У овом случају, у правоугаоним цевима, они се могу разликовати. На пример, ако је висина 55 мм а ширина 110 мм, онда ће шири зид бити дебљи.

Што се тиче пропусног опсега, ситуација може бити и због прекомерног протока ваздуха у просторији ако је пречник одводне цеви превелик. Покушајмо да размотримо најчешће величине пластикеваздушни канали правоугаоног пресека због њихове ознаке и дебљине зида.

\ т \ т
маркинг Димензије
Висина весла, Мм Ширина споља, Мм Висина изнутра, мм Ширина унутрашња, Мм Дужина, мм
50035 55 110 52 107 350
70035 60 122 57 119 350
80035 60 124 57 121 350
5005 55 110 52 107 500
7005 60 122 57 119 500
8005 60 124 57 121 500
5010 55 110 52 107 1000
7010 60 122 57 119 1000
8010 60 124 57 121 1000
5015 55 110 52 107 350
7015 60 122 57 119 350
8015 60 124 57 121 350
5020 55 110 52 107 500
7020 60 122 57 119 500
8020 60 124 57 121 500
5025 55 110 52 107 1000
7025 60 122 57 119 1000
8025 60 124 57 121 1000

Дакле, можете видети да је ваздушна линија са ознаком 8025има дебљину два зида у 3 мм, а друга два - 4 мм.

Материјал за производњу производа за вентилацију

Материјал разликује две врсте ваздушних канала - пластичне и поцинковане или хромиране. Ако говоримо о перформансама (бандвидтх), онда не постоји посебна разлика између њих. У овом случају, пластика није само лакша од метала, већ је и много јефтинија.

"Понекад је могуће користити само металне кутије. На пример, у подрумима и на техничким подовима, употреба пластичних водова је неприхватљива. »

Разлике у зрачним каналима због ригидности

Такође можете разликовати вентилациону кутију од крутости. Чињеница је да није увијек могуће користити различита кољена за заобилажење различитих препрека. У овом случају се за инсталацију могу користити флексибилни вентилациони канали. Такви производи се могу склопити у било ком правцу.

По самој својој природи, флексибилни канали су валовито црево, које је веома погодно за постављање на сухозиду, плафону или испод пода (ако је довољно подигнуто). На пример, ако је растојање од плоче до пода 60 мм, онда можете купити овалну флексибилну ваздушну линију која ће бити 50 мм висине и 150 ширине. Истовремено ће се слободно савијати.

Који су обликовани елементи?

У сваком случају, без обзира на дужине, ширине и чак и облике ваздушних канала, потребно их је некако повезати. Да, и ако је крута цијев изабрана за инсталацију, након свега у било којојинцидент на начин на који се мора савити. Или, канали се купују на 2,5 м, а дужина главног вода је 3 м. Приликом уградње пластичне вентилације, ови проблеми неће довести до посебних проблема.

Ако погледате каталог обликованих елемената за пластичне ваздушне канале, онда можете пронаћи све неопходне компоненте пута. На пример, можете узети ситуацију када је потребно држати круту главну линију до вентилационе осовине од уграђене кухињске хаубе. У овом случају, планирана је уградња равног канала. У овом случају, добија се адаптер из круга до правоугаоника (веза са хаубом), правоугаони угао и трокутасти адаптер "правоугаоног круга" за улаз у вратило. У овом случају, Т је потребно да обезбеди ваздух у просторији у време када је екстрактор искључен.

Важно!Није потребно ослањати се на чињеницу да ће са искљученим извлакачем бити довољна вуча која ће осигурати нормалну циркулацију ваздуха. Ролете не-радног вентилатора увелико ометају перформансе, па систем неће радити како треба.

Пластични елементи вентилације могу бити различити:

  \ т
 1. Угао - 90 ° ротација.
 2. Угао - скретање на 45 °.
 3. Тее - Бранцх 90 ° или 45 °.
 4. Цроссбонес.
 5. Директна веза.

Због тога је могуће распоредити главну линију у било ком правцу. У овом случају, облик пресека канала није важан.

Произвођачи сличних производа и вредност за сличне производе

Најпознатији произвођач сличних производа данас је бренд «ПЛАСТ | ПРОИЗВОД " . Да се ​​читач не учита са великом количином информација, на пример, дајте само равне ваздушне канале ове компаније. У супротном, подаци ће бити превише, а то није ништа. Зато што је величина ових производа огромна.

\ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т \ т
Димензије, мм Цена, руб. /М Угао од 90 степени, трљати. /Пц Угао 45 степени, трљати. /Пц Теес, руб. /Пц Оффспринг, руб. /Пц
100? 100 1200 1 040 1 040 1060 1140
125? 100 1350 1170 1170 Једна хиљада сто деведесет два хиљаду двеста осамдесет две
125? 125 1500 1300 1300 1325 1425
160? 100 1560 1352 1352 хилади тристо седемдесет и осам хиљаду четиристо осамдесет два
160? 125 1710 Хиљаду четиристо осамдесет два 1472 1510 1624
160? 160 1920 1664 1664 једна хиљада шест стотина деведесет шест 1824
200? 100 1800 1560 1560 1590 1710
200? 125 1950 1690 1690 +1722 хиљаду осамсто педесет два
200? 160 2160 +1872 +1872 1908 2052
200? 200 2400 2080 2080 2120 2280
250? 100 2100 1820 1820 1.857 1995
250? 125 2250 1950 1950 1987 2137
250? 160 2460 2132 2132 2173 2337
250? 200 2700 2340 2340 2385 2565
250? 250 3000 2600 2600 2650 2850
315? 100 2490 2158 2158 2199 2365
315? 125 2640 2288 2288 2332 2508
315? 160 2850 2488 2488 2517 2707
315? 200 3090 2678 2678 2729 2935
315? 250 3390 2938 2938 2994 3220
315? 315 3780 3276 3276 3339 3591
350? 200 3300 2860 2860 2915 3135
350? 300 3900 3380 3380 3445 3705
350к350 4200 3640 3640 3710 3990
400к200 3600 3120 3120 3180 3420
400к300 4200 3640 3640 3710 3990
400к400 4800 4160 4160 4240 4560

Ово је само мали дио асортимана који нуди овај произвођач, али је сасвим могуће на основу табеле да се одлучи, за коју количину се могу купити пластични ваздушни канали за кухињску напу.

Па ипак, то није једини бренд који је присутан на полицама домаћих продавница. Покушаћемо да размотримо друге фирме. На пример, према каталогупластични цевоводи за вентилацију "Вентс", ту су и више компактних кутија, које су погодне за скривену уградњу аутопута. Истовремено, њихова цијена ће бити знатно нижа. Ако обратите пажњу на њихове трошкове, онда стан вентилацијски канал, величина 204х60х500 мм ће коштати само 135 рубаља.Дакле, за метар с ножем ћете морати платити око 400 рубаља. Али пластични канали "Ера" су мало скупљи, иако безначајни.

Ако сумирамо информације које су доступне по цени сличних производа, онда се трошкови не разликују превише. Зато ће избор бити за господара, према жељама. Па, можете купити ваздушну линију за напе у било којој грађевинској радњи, као и облике за њега.

Ипак, остаје још једно важно питање, које треба размотрити у посебном одјељку.

Како израчунати проток ваздуха у простору просторије и друге параметре

Прорачун вентилације - прилично компликован процес, који зависи од многих фактора. Све зависи не само од главног параметра - пречника цеви, већ и од величине главне линије, присуства вентилатора, висине пражњења и још много тога. Ипак, просечни прорачун канала за вентилацију може да се направи и домаћи од стране мајстора без специфичних вештина и искуства. Размотримо неколико начина.

Норме измјене ваздуха у великој групи људи у затвореном простору

По сплошним правилом, одобреним од стране СанПин-а, општи обрачун се врши на следећи начин.Ако узмете норму, онда уСвакој особи треба најмање 30 м3 годишње за спаваће собе и 60 м3 на сат. Дакле, помножите просјечну стопу са бројем људи који живе у стану и израчунавајући потребну ефикасност вентилације.А шта ако је овај параметар непознат? Тада је могуће користити другу формулу.

У овом случају, могуће је израчунати ваздушне канале вентилације на вишеструкост, на основу запремине просторије. Да бисте то урадили, прво морате да помножите област са висином плафона. А ако се број који се испостави множи са два, онда ћемо добити и потребну количину ваздуха. На пример, за собу од 4к5 метара са плафонима, висине од 2,8 м, обрачун ће бити следећи: 4? 5? 2.8? 2 = 112 м3 /год.

Па, након свега, потребно је да израчунате пречник вентилационог канала, који може да обезбеди такав проток ваздуха. Да бисте то урадили, можете користити онлине калкулатор за израчунавање овог параметра без икаквих проблема.

Онлине калкулатор за израчунавање пресека вентилационих канала

Опције плаћања
СПАМ заштита

Унесите код са слике
Пошаљите ми резултат поштом

За израчунавање површине ваздушног канала, такав програм је веома погодан и елиминише потребу за додатним формулама. А то, заузврат, штеди време, што је такође важно. Осим тога, могућност грешке нестаје због искључивања људског фактора.

"Када инсталирате вентилациони систем у приватној згради, потребно је и израчунавање брзине ваздуха. У каналу који има мањи пречник биће већи што ће утицати напродуктивност и циркулацију уопште.

Различити начини вентилације простора и могућност њиховог обезбеђења

Ако говоримо о кухињи у стану са уграђеном хаубом, онда употреба додатних ваздушних канала није увек неопходна да би се обезбедила правилна измена ваздуха. Чињеница је да такви уређаји могу бити два типа - рециклирати или протјецати. А разлика између њих је у томе што прва не захтева употребу канала. Тако је вентилација, која је уређена у стану, сасвим довољна.

Ако уређај тече, онда га треба повезати са системом. А што се тиче металних или пластичних цевовода за напе у кухињи - можете их купити без проблема у било којој грађевинској радњи.

Пластични ваздушни канали: инсталација, локација и неке нијансе

Разлика у инсталацији флексибилног канала и довољно тврдог материјала. Па ипак, узимајући у обзир трошкове различитих типова, као и цијену која може захтијевати од професионалаца да раде, вриједи размислити о томе да се монтира један или други сам зрак. Ово не захтева посебне вештине. Довољно је разумјети значење таквог рада и бити опрезан.

Покушајмо да размотримо независни уређај за вентилацију у кухињи, почевши од најједноставније методе.

Повезивање хаубе са системом са флексибилним каналом

За овај рад, поред самог канала за ваздух, за вађење потребне дужине, специјалне вентилационе решетке и пар стезаљкипотребног пречника. Заправо, сам рад је елементаран. Ако замените игру вентилационог отвора, потребно је да поставите флексибилни ваздушни канал. Један од његових крајева је причвршћен на хаубу и причвршћен стезаљком. Произведене су исте радње, али већ на вентилацији грила, а са другим крајем ребра. Овај посао се може сматрати завршеним. Па, да се након тога сакрије авионска линија или да остави све што јесте - то је већ ствар домаћег мајстора.

Топлотно изоловани канали и њихова примена

Највећи проблем са уградњом алуминијумског флексибилног канала је бука коју производи приликом рада у екстрактору. Управо у циљу избегавања буке и примене топлотне изолације. Најчешће је то спољни омотач цијеви од минералне вуне.

Монтажа таквог ребра нема никакве суштинске разлике од претходне верзије.Што се тиче питања која изолација је боља - интерна или екстерна - на њу је могуће одговорити јединствено. Зато одлука остаје за домаћег мајстора. Треба напоменути само да приликом оштећења заштитног слоја унутрашњег грејача, његове честице могу ући у просторију у одсуству неповратног вентила.

Карактеристике инсталације пластичних цевовода за кухињске напе

Поправак пластичних ваздушних канала за напе може се вршити и властитим рукама. У овом раду постоје неке нијансе које су сложеније у извршењу, иако не баш. Чињеница је да ће морати постојати различити додатни елементи. Али, све је у реду.

Форпочетак треба одредити облицима кутије и израдити приближну шему будућег аутопута са тачним димензијама. Као што је већ споменуто, у каталогу пластичних цјевовода за вентилацију (они су правокутни или округли - није важно) увијек можете покупити оно што вам је потребно. Асортиман благослова то дозвољава. Шема ће вам омогућити да прецизно израчунате број потребних кругова, славина и квачила. Тада ћете изрезати или градити цијеви, или правокутне кутије на комаде точно величине и сакупити дебло. С тим нема никаквих проблема, јер је сваки у свом дјетињству саставио дизајнер.


Важно!Приликом уградње пластичних ваздушних канала, није потребно штедети на материјалу. Запамтите да куповина јефтиних јефтиних производа може бити изгубљена да би се заменила због губитка густине у зглобовима током рада.

Што се тиче услуга професионалаца у таквом послу, онда ће њихова приближна цена бити око 400 рубаља. на метар метар валовити, пречника 150 мм. Наравно, цена за монтажу канала из пластике ће бити већа. Зато треба размишљати о независној продукцији таквих дјела.

Сумминг уп

Неко може рећи да нема смисла инсталирати вентилациони систем у кухињи, што би могло бити довољно и предвиђено од стране градитеља рудара без икаквих додатних адаптација. Па, нека остане на њиховој савести. Ипак, добар систем вентилације, који обезбеђује нормалан доток свежег ваздуха и уклањање контаминираних, је гаранција здравља људи. Да, и паровиСа површине за кухање, која се наноси на површину, она ће брзо поништити све напоре за поправак стана. Стога је уградња вентилационих цијеви нужно, а понекад и неопходна.

Надамо се да су данас наведене информације биле корисне читаоцу. Ако имате питања о тој теми, увек можете да их питате у дискусијама. И на крају бих желео да понудим кратак спознајни видео о инсталацији ваздушног канала за извлачење: