Правилна микроклима: температура и влажност у стакленику

Температура и влажност стаклене баште зависе од квалитета будуће бербе, а микроклима у стакленицима или стакленицима поликарбоната зависи од нивоа влаге у просторији и земљишту, температурног режима и измене ваздуха. Да бисте узгајали добар усев, морате стално да пратите ове индексе, стварајући пријатно окружење за биљке.

Зашто је влажност земљишта важна у стакленику

Током цијелог периода раста усјева у стакленику, влажност је важна. Ствара одређену микроклиму која је неопходна за раст биљака. Недостатак влаге у земљишту, као и његово продирање, може негативно утицати на жетву.

Недостатак воде у земљишту може довести до сушења усјева и повећања влаге - све док се не поквари.

Ако тло није довољно влажно, то може довести до смрти биљке

Влажност земљишта треба одржавати у односу на околне услове. Највећа потреба биљака у влази је последица периода активног раста семена или садње садница. Влажност земљишта треба да буде 90-95%. У периоду зрења, влага не би требало да пређе ниво од 80% влаге, а када дозријева плод - 85%. У јесен, након жетве иу зимском периоду, дозвољени ниво влаге у земљи износи 65%.

Приликом култивисања усева, мора се узети у обзир и које су биљке у стакленику. На пример, краставци захтевају редовно умерено наводњавање земљишта, а парадајз - ређе, али обилно залијевање. Ниво влаге за њих је такође различит, тако да се не препоручује њихово узгој у водистакленик

Поврће у стакленику је такође важна температура воде, која ће влажити тло. Хладну воду не можете напојити из бунара или директно из славине. Оптимална температура је 24 степена.

Како се контролише температура и влажност у стакленику

За стакленике, контрола температуре и влажности је веома важна. Ако желите да ваше биљке не умру и донесу жељени резултат, будите сигурни да пратите ове бројке. Поред тога, они су међусобно повезани - контрола једног индикатора не може без другог. Ако температура падне, влажност се повећава, и обрнуто, подизање температуре доводи до сушења ваздуха.

Врло је тешко пратити сваки сат. Ноћу температура пада, а то је нераскидиво повезано са промјеном индикатора у стакленику. Контрола температуре је вредна првог места. У ту сврху можете инсталирати термостат са сензором температуре и прикључити га на грејни елемент и систем хлађења. Тако ће термостат одржавати константну температуру.

Сензор ДВТ-03.НЕ1 - специјални уређај за праћење и регулацију влажности и температуре у затвореном простору.

Купити направу за надзор влажности у стакленику може бити у складишту за узгој поврћа

Регулација влаге је такође важна. Влажност можете измерити помоћу овлаживача зрака (хигрометар). Ако не можете купити овај уређај, можете то учинити својим рукама. За то ће бити потребна два живина термометра и психрометријаТабела која се може преузети на Интернету.

Како направити уређај:

  1. На плочи, фиксирати два вертикална термометра паралелно један другом;
  2. Под једним од термометара ставите резервоар са пречишћеном водом;
  3. Жичани врх термометра је омотан око тканине и благо навојен;
  4. Ставите рубове ткива у посуду са водом на 5 мм;
  5. Индикације се узимају сваких 10 минута да би се одредио ниво влажности у стакленику;
  6. Упоредите очитавања сувог и влажног термометра, израчунајте њихову разлику;
  7. На пресеку разлике и индекса сувог термометра на столу одредите релативну влажност у стакленику.

На основу добијених вредности, може се одредити шта треба учинити - повећати или смањити влажност у стакленику. Да бисте повећали влажност - подесите систем за маглу. Аутоматизацијом снижавања влажности могуће је инсталирати и сушаре за влагу.

Која треба бити температура и оптимална влажност у стакленику

За биљке које расту у стакленицима, веома је важно створити праве услове. Влажност ваздуха, као и тла, утиче на принос биљака. Влажност ваздуха у стакленику директно зависи од садржаја влаге у земљишту и температуре у стакленику. У периоду раста семена и цветања, биљкама је потребан виши ниво влаге. Резултат ниске разине влаге у периоду цватње може бити болест биљака, низак принос или потпуно одсуство плодова.

Препоручена температура за узгој једне или друге биљкеназначено на полеђини паковања са семеном

Такође, при ниској влажности постоји опасност од гриња које могу оштетити усјев.

Идеалан ниво влажности је 50-60%, земља је 65-85% (у зависности од биљака). У том случају, температура у просторији не би требало да пређе 30 степени по дану и не падне испод 8 ноћу. Ноћу, земља би требала бити што суха, јер температура пада, а висока влажност у стакленику може узроковати болести биљака. Повишена температура стерилише полен на цватовима биљака, што може да изазове празан јајник - дакле, када температура расте, веома је важно задржати влагу у земљишту, спречавајући је да потпуно испари.

Ако постоји одступање од норме, хитно је исправити, иначе биљке могу патити. На температури унутар стаклене баште на +40 степени биљке могу пропасти, смањити топлоту и помоћи да се проветри или повећа влажност.

Како се може одржавати влага у стакленику

Велики индустријски пластеници инсталирају скупе системе праћења влажности који независно регулишу овај ниво. Међутим, у малим пластеницима, такве инсталације нису увек прикладне за инсталацију, тако да пазите на влажност и температуру да се независно. Превише сув и веома важан ваздух може негативно утицати на жетву, тако да је потребно стално пратити влажност.

Да би се одржала оптимална влажност у стакленику, неопходно је инсталирати систем за вештачко влажење. Повећајте влажностмогуће је захваљујући наводњавању стаза из цријева и прскању воде - овај систем се монтира на врху стакленика и распршује мале капљице воде из стакленика. Због повећања влажности у ваздуху, температура у стакленику ће се смањити.

Ноћу, температура у стакленику се смањује и, сходно томе, влажност ваздуха и тла треба да буде минимална.

Да би се одржала оптимална влажност, препоручује се редовно проветравање стаклене баште

Ако се у стакленику накупи велика количина кондензације, постоји опасност од развоја штетних бактерија које могу оштетити биљке.

Савети за контролу кондензата:

  1. Посипајте кревете лутразилом или малчем - то ће успорити испаравање влаге из тла.
  2. Да би се смањио ниво влажности, ретко се отварају прозори и прозрачује стакленик, чиме се допушта улазак свјежег зрака. Вентилација је дозвољена само када је температура ван стакленика нижа од компресије паре на 10 степени. У већини случајева, ово је рано јутро, када је температура улице + 15-16 степени.
  3. Прекријте земљу танким прозирним филмом, што ће смањити брзину испаравања воде из тла. Такође можете користити суву сламу, али уклањање ће бити теже од филма.

Вентилациони систем је такође важан, он може да подржи не само ниво влажности, већ и температуру и укупну микроклиму у стакленику. Вентилација побољшава измјену зрака и не допушта појаву пропуха, штетних за биљке.

Оптимална температура иВлажност у стакленику (видео)

Да би се узгојио добар усев, веома је важно пратити температуру и влагу у стакленику. Не заборавите да свака култура захтијева одређени ниво влаге и не препоручује се комбинирати неке биљне врсте у стакленику.