Како самостално подесити пластични прозор

Метал-пластични прозори у нашем времену су изузетно популарни. Дизајн прозора је веома погодан, а цене га многи људи. Али да би се продужио век трајања ПВЦ прозора, потребно је следити препоруке произвођача. Да би производи могли квалитетно и дуготрајно да обављају своје функције, потребно је правовремено одржавање (подмазивање и регулација). Због тога се јављају многа питања у вези са саморегулационим пластичним прозорима.

Случајеви у којима се не може избећи регулација

Контрола прозорских механизама најчешће се јавља у следећим случајевима:

 • промена годишњих доба;
 • трљање или заглављивање прозорских капака;
 • слабо стезање прозорских оквира за конструкцију оквира.

Није потребно позвати стручњака за подешавање пластичних прозора, сама регулација не траје много времена. Нису потребни специјални алати. Већина њих сигурно ће се наћи у сваком дому. Ако нешто недостаје, алат који недостаје може се купити у било којој трговини. При руци је потребно имати:

 • скуп шестоугаоника;
 • одвијачи (различитих типова);
 • типке ("звјездице");
 • обичне клешта.

уклони трење

Најчешћи проблем је трење прозорских капака о структури оквира са сваким кретањем. То се дешава због чињенице да са временом затварач под властитом тежином сагне и сагне се толико да почну да утичу на оквир. Ако временом не реагује на проблем и повлачи време,Прозор ће морати да се замени, јер неће бити поново поправљен. Уклоните трење за 25-30 минута.Да бисте то урадили, следите ове кораке:

 1. Отворите прозорске отворе.
 2. Пронађите горњи крај прозорског крила специјални вијак за подешавање.
 3. Са овим конвенционалним шестерокутом, овај вијак се мора завртати у смеру казаљке на сату. Овај покрет ће подићи механизам руке. Ако завртите завртањ супротно од смера кретања казаљке на сату - врата ће се спустити.
 4. Након тога, морате поново проверити како ће прозор радити. Ако је приметно да затварач ради боље, морате наставити да се прилагођавате идеалном стању.

Догађа се да се ситуација не поправља и није могуће прилагодити пластични прозор (како регулирати у овом случају, види доље). Потребно је одврнути вијак у првобитни положај и покушати примијенити другу опцију:

 1. Скините заштитну облогу са доње петље.
 2. Лагано и полако затегните вијак за подешавање. Ако окренете сат са стрелицом - кров ће порасти, против - ће пасти.

По правилу, након такве корекције нестаје трење. Главна ствар је да се тачно зна где иу ком правцу треба да се зајебе механизам.

Промена сезонских стезања

Свака прозорска крила има ексцентре са краја, помоћу којих је могуће подесити њихову густину пријањања на структуру оквира.У основи, они увек стоје у средини, што је погодно за зимско и летње време. Направити стезаљкуГусте, ексцентрике треба спустити и глатко ротирати хоризонтално, да би се ослабила суседност - подићи и поставити равно.

Да бисте променили густину стезања код куће, требаће вам шестерокут или клијешта. Иако постоје такви модели пластичних прозора, који имају посебан механизам који вам омогућава да прилагодите фит без додатних алата. Ексцентричном требате само да се повучете и поставите равно или хоризонтално.

Таква уредба се спроводи два пута годишње. Слабо пријањање у топлом периоду може обезбедити добру вентилацију и минимизирати трошење механизама и фитинга.

Проблеми са дршком

Дешава се да се пластични прозор не затвара, ручка се не враћа (видео ће детаљно објаснити шта треба учинити у сличној ситуацији). У овом случају, можете направити пластичне прозоре властитим рукама: прозор се не затвара кроз закључане оловке. Дршка је закључана у "затвореном" режиму, док су сама врата широм отворена. Морате кликнути на блокатор и откључати оловку.

Ако је потребно уложити много напора како би окренули ручку, тако је вријеме за подмазивање свих механизама специјалним подмазивањем уљем или аеросолом. Да би оловке добро функционисале, овај поступак се мора понављати најмање једном у 12 месеци.

Ако је ручка сломљена, може се замијенити за неколико минута. Испрва се оловка лагано повлачи за собом, а затим се открива за 90 степени. Видјет ћете вијке које требате одврнути, уклонитиса сломљеном оловком. На његово место помоћу вијака, причврстите нову оловку, а затим поставите јастучић у првобитни положај.

Чак и ако је на први поглед са прозором све у реду, није сувишно барем једном у 9-10 мјесеци провјеравати стање механизама, фитинга и бртвених гума. Ако се потоња истроши или деформира, треба је замијенити. Имајте на уму да деформација оквира или отварања прозора не дозвољава самостално подешавање стања врата.

Самостално подешавање пластичних прозора: видео