Купус: Упознајте културне врсте

Купус - биљка која се налази на готово сваком врту. И нека се не назива непретенциозним, веома је популарна због одличног укуса и корисности. Ваша пажња је најчешћи тип купуса.

О породици купуса

Род купуса је заступљен са више од 100 сорти биљке, и култивисане и дивље свиње. Купус је прилично непретенциозан, издржан (не боји се ниских температура) и великодушан за жетву (иу лошим климатским условима). И колико се јела може припремити помоћу купуса: пече се, кува, пече, додаје салатама, пирја и суши.

Култивисани купус је двогодишња биљка, активно формира продуктивне органе у првој години, а на другом, развијајуће стабло које формира сјемење. Различите врсте купуса разликују се по величини, облику, боји плода. Али они имају сличности. Дакле, зависно од периода вегетације, све врсте купуса припадају једној од 3 групе:

  • Рано пали. Воће почиње да сазрева 70-115 дана након садње.
  • Средње-касни (средовјечни). Чврсти обрати се појављују не раније од 115-150 дана.
  • Латентни празници. Чврсти свингери ће се појавити тек након 150 или више дана.

Типови култивисаног купуса

У свијету се дистрибуира више од 85 врста култивисаних купуса. Све су подељене у 7 главних група ботанике. Детаљи сваког од њих.

номадске сорте

Постоје три врсте пада купуса: беле ноге,црвене груди, брисел Међу свим описима најпопуларнијих на домаћим просторима, користи се први облик. Сви су добро упознати, а вољени бијели купус је двогодишња биљка, чији се врх скупља у густој Листјевој утичници. У њој се налази јестиви димњак.

Плод биљке има округли или благо згњечен облик, карактерише га густа структура и велике величине: тежина плодова у појединачним сортама достиже 15 кг. Најчешћи облик кувања је.

Цхерокоцхнаиа је врло слична изгледу и корисности бијело-оковог грашка, али није тако великодушна на усјеву и није рано-естетска. Користи се и код кувања, али се не куха (црвени пигмент се губи).

Бриселске врсте су више од претходних врста. Као што је зрење стабљике купуса прекривено минијатурним рељефима. Овај купус је веома користан, одликује се деликатнијом и лакшом структуром.

Карфиол

Ова група сорти купуса представљена је искључиво једногодишњим високо растућим биљкама, покривеним ситним плодовима: класичном карфиолом, броколијем и романским.

Сама карфиол је издржала у овој категорији (издржава чак и велики минус) и има грубе плодове. Не разликује се од пузања, али има веома нежан укус и корисно је за наше тело.

Броколи је такође издржао, али се плаши великог минуса (његова граница - 10 степени испод нуле). Плодови имају веома деликатан укус. Некакопрактично свуда, јер је апсолутно непретенциозан, али истовремено не траје: непосредно после жетве воће брокула подлеже топлотној обради.

Романичка - врло необична појава купуса, представљена у облику "фетуса са више фетуса": састоји се од малих спирално увијених глава. Укусни укуси Романесцо су дивни: плодови су веома њежни и меки. Погодно за јело.

необичне врсте

Ова категорија укључује листне врсте купуса: плосколистнаиа и коврчаве вуне. Врло популаран у украшавању јела, али у земљама ЗНД су изузетно ријетке.

Најпознатије лиснате врсте:

    Цолраби. Подлога има густу структуру и истовремено има деликатан сочан укус. Представљен у великој шареној варијанти: све врсте љубичасто-зелених нијанси. Кухање се углавном користи за сољење. Погодан за прављење укусних сокова.
  • Дуксерице. Слично специфичној врсти, мочваре имају врло њежну структуру, уоквирену њежним, танким листовима. Међутим, купус је веома издржљив.
  • Пекинг. Плодови биљака су битно различити од претходних врста: веома су сочни, нежни. Ова годишња биљка је представљена са две групе: коза и лист. Оба су погодна за салате, печење, итд.
  • Цхинесе. Као и пекинезер, односи се на једногодишње сорте. Има дуг период плодног узгоја: берба се може сакупљати током јесени, па чак и зими(биљка се одводи у стакленик).

Као што сте могли да видите, купус је велика група биљака, која није ограничена само на старо добро бело очи, и по жељи можете одабрати најпогоднији тип једног или другог критеријума за припрему укусних јела.