Шта хранити купус за раст

Купус припада житарицама које су најприлагођеније средњим стазама. Из тог разлога, ово поврће је један од главних састојака словенске кухиње и узгајано је од памтивијека. За успјешну култивацију потребно је водити рачуна о правилној њези и жетви купуса. Само у овом случају можете очекивати добру жетву и квалитетне кануе.

Основна правила оплодње купуса

Кухање терена за садњу белог купуса је најбоље - од јесени. Како оплодити купус када се сади у земљу? Таква питања често постављају почетници вртлари. Ово поврће добро расте у земљишту, у које су прије садње уведене органско гнојиво - стајњак. Поред тога, вртлари често користе и друге адитиве. У областима са киселим земљиштима, током пепела, рашири се пепео или креч. Најефикаснији у овом случају ће бити чисти пепео угља, јер у великој мери смањује ниво киселости земљишта.

Недовршено место које је претходно оплођено пре формирања лежишта купуса у пролеће, или непосредно пре садње поврћа. Искусни туристи и вртлари често користе компост у ту сврху. Треба напоменути да се количина компоста стављеног у кревет са купусом мора нужно смањити ако је земља јесени претходно оплођена гнојивом. Распрострањен по ободу града, компост је благо посут танким слојем земље. Немојте одмах ометати додавање калијума и фосфатних ђубрива земљишту.

Ово се обично ради приближно заНедељу дана пре садње младих биљака на отвореном. Такође, гнојива за бијели купус могу бити сложени адитиви који садрже азот.

Карактеристике хране од купуса

Ова биљка се неједнако разликује у потрошњи хранљивих материја. У првој фази апсорбује их полако иу малим количинама. Зато се иницијални раст испоставља као мали. Али то не значи да би требало бити мање хране у земљи. Земљиште мора садржати све потребне елементе у траженом омјеру.

У почетној фази, култура апсорбује значајну количину азота. Она троши до 11% укупне прехрамбене потребе. За калијум и фосфор потребно је мало мање, око 7%.

Унос енергетског уноса повећава се током формирања Кавказа. У овом тренутку биљка акумулира максималну количину супстанци. То је око 80% сваког елемента од максималног садржаја усева. За релативно кратак временски период, то јест, око 40-50 дана, биљка апсорбује готово све потребне елементе. Недостатак потребних супстанци у земљишту доводи до наглог пада приноса.

Купус добро расте на хумусном тлу. Али то није предуслов. Достојне жетве могу се добити уз употребу искључиво минералне исхране. Међутим, увођење органске материје ће значајно повећати приносе. Под купусом можете користити све врсте органских ђубрива. Само немојте користити свјежа складишта, претјерано богата душиком. У овом случају, то ће се интензивиратираст лишћа, и посјекотина ће бити лоше везана.

Органска ђубрива за купус

Главно ђубриво за купус, богато хранљивим састојцима, уноси се и током сјетве на отворено земљиште сјемена или садница, као и током активне вегетације. Најпожељнији туристи обезбеђују једноставно храњење органским смешама. Основа храњиве органске базе је хумус, пилеће легло, дрвени пепео.

Посебну пажњу треба посветити ђубрењу купуса шпароге. Она се ставља у земљу у јесен, као и за време директног слетања у отворене саднице. У исто време, препоручује се да се у свакој бунари до 40 м

Која је корисност пепела за купус?

Штити младу биљку од многих болести и штеточина. У раним фазама развоја обезбеђује потребан комплекс минерала.

Што се тиче хумуса, он је извор органских једињења високе молекуларне тежине киселе природе.

И најбоље гнојиво за саднице купуса.

Ова једињења су у уској вези са минералним делом земљишта.

Ово обезбеђује култивисану биљку са мноштвом корисних природних састојака.

Пилеће смеће се такође сматра једним од најбољих ђубрива за купус. Неки стручњаци га сматрају још кориснијим од крављег стајњака или хумуса.

Концентрација у свом саставу азота, магнезијума, фосфорне киселине и калијума је неколико пута већа.

Садржај пилећег отрова цинка, кобалта, бора и сумпора чини га оптималном варијантом исхранеКупус у отвореним органским ђубривима.

Минерална ђубрива за купус

Исхрана ове врсте састоји се од неорганских једињења, углавном минералних соли. У зависности од врсте ђубрива за саднице, оне су једноставне са једним микронутријентом или комплексом, који садржи неколико минерала. Басиц дрессинг:

Амонијум-нитрат (амонијум-нитрат) има изглед кристала прљавог белог (преко нечистоћа) боје. То је јефтино, садржи око 34% расположивих азотних биљака. То је једно од концентрисаних азотних ђубрива. Ако планирате да користите амонијум нитрат за исхрану купуса за раст, ни у ком случају не прелазите улазну количину, јер вишак азота доводи до накупљања нитрата у листовима и биљним стабљикама. Велика количина нитрата може довести до тровања (нитрати се претварају у нитрите, а нитрити - у врло токсичне нитрозамине).

Хлорни калијум. Чисти калијум хлорид изгледа као бели кристали, веома слични кристалима обичне кухињске соли. Истина, у чистом облику, калијум хлорид је реткост у природи, а природни минерал (претежно силвина са нечистоћама) има црвенкасту нијансу.

Удео калијума које биљке могу добити је око 60%. Калијум хлорид закисели земљу.

У одсуству било ког минерала, раст садница је значајно успорен. Њени листови постају светло зелени, постају мали и почињу да падају. Уз претјерано минерално ђубриво, биљка може изгорјети и умријети.

ЗатоПрије оплодње пресадница потребно је пажљиво проучити упуте и сукладно декларираним нормама хранити.

Додатни прелив од купуса

Поред главног ђубрива, купус, и рано и касно, током вегетације захтева додатна ђубрива. Рано купус даје 2-3 сточне хране, која се састоји од 12-15 г калијумове соли и 8-10 м карбамида на 1 м2.

Касни купус током вегетације даје 3 исхране. Прво провести 12-15 дана након садње садница. На 1 м2 површине гребена направите 8-10 м суперфосфата, 5-7 г амонијум нитрата и исту количину калијумове соли. Ако је земља плодна, могуће је додати прво азотно ђубриво на прво ђубриво. Друга обрада се врши у почетној фази формирања калдрме. На 1 м2 парцеле додајте 10-15 г суперфосфата, 8-10 м амонијум нитрата и 5-7 м калијумове соли. Трећи пут радите суплементе у року од 12-15 дана након другог. Састоји се само од гнојива за поташу - за 1 м2 парцеле чине 8-10 м калијумове соли.