Зашто завртити листове на купус

Купус је биљка којој је потребна велика пажња узгајивача. Склон је разним болестима, међу којима се могу назвати бела еризипеласна трулеж, пепелница, рикоктониоза, касно палеж, црна нога и други, као и инвазија бројних штеточина.

Један од проблема, који је често проблем за почетнике, је увијање листова купуса. Пре него што схватите шта да радите и шта да обрадите биљку, ако су листови купуса увијени на кревету, морате сазнати зашто се то догађа.

Узроци увртања листова купуса

Недостатак влаге. Увијање листова купуса није пепео - то је лош знак. Листови купуса могу бити увијени у случају да болују од недостатка влаге. Проверите земљу близу корена, а ако је сува, онда свака гомила посуда сипајте пола кантице стајаће воде. Температура воде и тла не треба да буде јака. Улијевање се врши директно на бунарима или на браздама. У превише врућем времену дозвољено је прскање. Такођер, врт биљка пада и блиједи с црном ногу штете, за уништење које се користе "Бактоффит", "Планариз", "Пхитоспорин" или "Пхитолавин-300". Има довољно воде, а лишће никада није искривљено.

Недостатак или превелика количина хранљивих материја у земљишту. Понекад су листови купуса увијени због недостатка или, обрнуто, вишка хранљивих материја у земљишту. У овом случају, најбољи начин ће бити употреба минералних ђубрива, јер ћете сазнати шта вам недостајеКупус је прилично тежак. Али гнојење биљке по принципу "што више, то боље" такође није вредно тога - може довести до прекомерног засићења минералним супстанцама, што неће донети корист. Појава листова ће дефинитивно бити под утицајем хемијских опекотина од пестицида ако случајно попрскате сувише концентровану отопину купуса. У овом случају, било који начин да се обнови биљка је мало вјероватно да ће успјети, а са жетвом, највјеројатније, морат ће се рећи збогом. Ако биљка нема довољно бора, млади листови садница карфиола из петељке постају бледи, ивице им се савијају. У недостатку молибдена, млади листови купуса излазе у облику кашике. Код лишћа карфиола се савија, увија, тканина постаје прозирна и танка. Лишће постаје прљаво зелено.

Штеточина купуса. Један од најчешћих узрока оваквог понашања лишћа је напад на пепељару - главни штетник овог поврћа. У исто вријеме увијање лишћа - само један од многих проблема. Стављање на купус у велике колоније, лисне уши - мали инсект сивкасто-бијеле боје - узрокују овој биљци огромну и понекад непоправљиву штету. Спољашњи симптоми - жуте пјеге у мјестима пробијања пробоски, сушење и умирање појединих дијелова листа. У листовима купуса губе боју, постају жућкасте и увијене. Развој биљака се успорава, тежина кукавице се смањује, карактеристике производа се погоршавају. У сосовима од купуса, гране и пупољци са цвијећем постају плаво-ружичасти, сјеменке се не формирају, листови лишћа падају. Купус је потребанбез лисних уши што је пре могуће, ако не узмете мере за сузбијање инсеката, многи ће искрцати. Лисна уши, поред директне штете на биљци када једе, носи око двадесет вирусних инфекција. У циљу спречавања ширења лисних уши и других штеточина, жетве и спаљивање биљних остатака (коцхериг) након жетве купуса, пажљиво јесенско копање земљишта са накнадним нивелирањем (у производним условима - дубоко вршидба и оплемењивање), као и редовно уклањање корова из породице Капустиан : Чобанска торба, Талабан Фиелд, заслађивач, ражњићи, Беет, Жерушник и други. Када се на купусу нађу прве колоније лисних уши, лишће с лисним ушима пере се крпом умоченом у сапун. Народни лекови - употреба инфузија и укуса шкрга кромпира и парадајза, дувана, стомака, лука, белог лука и других.

Употреба хемијских средстава (антито, Био-58 нови, Децисус ектра, Царбофос, Ровикурт) у индустријским условима препоручује се само када се достигне економски праг штетности: када је 5-10% биљака насељено лисним ушима. Да би се одредио ЕХР, биљке купуса се испитују у фази формирања и затварања обућара, посматрајући поље на распоређен начин за 5 биљака на 20 места.

Увијени лист купуса такође може ширити сеоску штеточину - белу патку. Овај мали лептир изгледа као кртица. Прво, на доњим странама купусовог лишћа постоје ларве штеточина. Врло брзо листови купуса се увијају и покривајугљивичне упале, након чега долази до њиховог потпуног сушења. Личинке бијелог крила прекривене су воском, па су изузетно отпорне на различите кемијске третмане. Много је ефикасније уништити одрасле инсекте користећи Фуфанон, Актеллик, Интравирус и жуту траку од муха (бијела боја је жуте боје).

Црусадер буг. Имају дужину тела од 5-10 мм, боју шарене. Купус је оштећен од стране ларви и одраслих јединки. Посебно угрожавају саднице инсеката, које бледе, листови се увијају. За спречавање појаве овог штеточина, потребно је извршити редовно уклањање корова - гритсикова, јагода, роговља, кркавица итд. Након жетве купус пажљиво уништити остатке културе. У неким случајевима користе се хемикалије.

Да ли могу да сачувам купус ако је увијено лишће?

Иако је борба против лисних уши окупације прилично тешка, али са редовним спровођењем заштитних мјера за постизање успјеха је сасвим реална. Прво, након жетве потребно је темељито уништити све заражене коцхериигије и корове на којима је можда јабука јабука. Земљиште у подручју гдје се узгаја купус треба бити орано, остављајући јаја у позадини не једину шансу за сигурно преживљавање.

Друго, да би се смањио број лисних уши, могуће је користити његове природне непријатеље бубамара, црнооких грашака и мушица.

Треће, приликом утврђивања првих знакова пораза лисне уши потребно је прећи на обраду парцелеинсектициди. Како се носити са купусом ако су листови уврнути и осушени? За први третман обично користите мешавину од 5 грама калијум хлорида и 10 грама екстрактора суперфосфата, растварајући их у 10 литара воде. Поновљено лијечење ове инфузије може се обавити, ако је потребно, 10-15 дана након првог. Од народних лекова у борби против лисних уши користе се инфузија кромпира, дуванске прашине, лука и пепела. Третман таквих узорака може се вршити у интервалима од једне и по недеље два или три пута годишње. Ако су народни лекови немоћни пре штеточина, лекови "Децис" и "Фозалон" долазе у помоћ вртлару. Било који од ових средстава треба растворити у води у пропорцији од 10-15 мл. за 10 литара воде и да се добије раствор купус кревета. Добри резултати дају се и лијеку Искра, чија се таблета мора отопити у једној канти воде.