Зашто су кромпир Цурли

Испада на младим листовима кромпира који се развијају у облику мозаика грубе грознице, који је праћен избочавањем (отицањем) делова ткива у лишћу између вена. Због таквих манифестација, болест се назива пресавијање, или коврчави лишће. Код неких сорти кромпира, поред ових симптома, постоји изражена валовитост ивице делова лишћа и савијање врхова коначног дела листа на страну.

Такође се манифестује као хлоротична дрооп, апикална некроза или асимптоматски процес.

Патогена болест - вирус кромпира А. Његови вириони су влакнасти, са просечном величином од 730 к 15 нм.

Вирус се преноси преко гомоља, а на терену контактним методом и различитим врстама лисних уши.

Вирус може изазвати симптоме закривљености самог кромпира, али чешће у комбинацији са другим, обично вирусима, вирусом кромпира Кс или вирусом крумпира С. Излучује се из сока оболелих биљака и вируса кромпира М.

Узрочник лишћа за увијање, поред кромпира, утиче и на дуван, физалис, будале и неке врсте из породице махунарки.

Недостатак приноса од болести је занемарљив, али у тешким облицима болести, који се примећују у мешовитој инфекцији у комбинацији са вирусом кромпира Кс, могу достићи 60-80%

Имунитет на вирус А кромпира нађен је у узорцима С. столониферум који поседују имунитет на вирус крумпира И. Висока осетљивост на врсту резистенције на вирус карактеришу многе сорте С. туберосум.

Равни и пресавијени мозаици на кромпиру

Патогени - С, С + Кс, А-кромпирни вируси и њихови комплекси. Вирус с(синоними: Соланум вирус 5, Смитх; вирус крумпира С (ПВС)) Симптоми: Знакови на биљкама варирају: од потпуног недостатка знакова инфекције биљака до бронзаних листова. Такође, могу бити слабе боре и набори лишћа, општа хромост лишћа, њихова дубока вена, понекад маргинална некроза и лозхецхковиднаиа деформација лишћа.

Методе преноса: Пренос на терену је углавном контакт. Значај се може пренети и помоћу лисне уши.

Штета: смањење приноса за 10-20%. Вирус А (синоними: вирус Соланум 3, Смит, вирус мозаика кромпира, Холмес, вирус кромпира А (ПВА))

Симптоми: симптоми вируса А на биљкама кромпира манифестују се у слабим, уобичајеним мозаицима и разним деформацијама лишћа (коврчавост, нагиб, таласна дужина). Често постоји латентна форма. Методе преноса: Преноси се контактом пацијената и здравих биљака, али углавном лисних уши. Опасност: Могуће смањење усева на 40%.

Мозаик обрата горњих листова кромпира

Патоген - М-вирус кромпира (вирус К, лук вируса мозаичног вируса, вирус крумпира 7, Смитх; вирус паракринла кромпира Саламан; вирус кромпира М (ПВМ).

Симптоми: Постоји мозаик, увијање и таласна дужина ивица горњих листова у облику кашике. Јако се манифестује током периода пупања. До краја вегетације симптоми ослабљују или потпуно нестају. Често се налази у латентном стању иу комбинацији са вирусима Кс и С.

Методе преноса: На терену се вирус шири контактима и инсектима (апхидс и поље)бедбугс).

Опасност: Снижавање приноса за 25 - 40%. Поред тога, садржај скроба у кртолама се смањује за 2 - 3%.

мозаик бруснице (обичан, мекан) на кромпиру

Патоген: кромпир Кс-вируса (синоними: вирус кромпира Кс (ПВКС); вирус Соланум 1 смит; латентни вирус кромпира Сцхулз; вирус кромпира 16 Јохнсон; латентни мозаички вирус).

Симптоми: манифестује се у облику нејасних светлозелених тачака на листовима које је тешко видети у сунчаном дану. Слабији знакови се боље виде на младим биљкама до цветања, затим слабе или нестају. Приликом побеђивања јаких сојева на одређеним сортама, на листовима и врховима стабљика настаје некроза. У већини варијанти, вирус је често латентан. Методе трансмисије: у теренским условима преноси се до краја сата, могуће преношење земљишта Синцхитриум ендобиотицум. Не толерише лисне уши.

Штета: смањење усева чак иу одсуству симптома може бити 10 - 15%, а мозаик до 25%.

Наборани и пругасти мозаици на кромпиру

Вирус патогена - И-кромпир (вирус Соланум 2, Смитх; вирус кромпира 20; Јохнсон; вирус вируса кромпира Ортон; вирус кромпира И (ПВИ)). Постоје три главна соја вируса Ио, Ин, Иц. Најраспрострањенији је сој Ио. Последњих година је истакнут сој Интн, који изазива булбарне симптоме.

Симптоми: Вирус И, у зависности од знакова манифестације, узрокује болести као што су мозаици наборани и пругасти, иако та имена не одражавају сасвим тачно природу визуелних знакова.

Наборани мозаик: Лишће постаје мозаична ружа цвијета и брдовита, наборана површина. Смањење листова се очекује?? мезхдузхилковои побољшана раст ткива и у тежим случајевима ивице листова су оборени.

Полосцхатост означио формирање некрозе венама са доње лишћа у облику такт, пругама и мрље. Стабљике и листови крт, доњи листови појављују неспретне тамно смеђе мрље. Касније некроза лишћа, почев од Ловер Тиер, што је довело до смрти лишћа, и они висе на стабљике. Као резултат тога, погођеним биљке изложене матичне листови су само на врху, а биљка постаје палмообразнии поглед. Бандед мосаиц приказује после цветања и повећава са старошћу биљака.

Методе преноса: контакт и афиде.

Штетно: смањује приносе за 30 - 90%.

Методе борбе против вирусних болести кромпира

Мерките за борба вирусна обољења углавном састоје у превенцији. Главне превентивне мере укључују:

  1. Неопходно је користити само здрава и пожељно сертификованог садног материјала кромпира.
  2. Неопходно је после клијање кромпира да периодично чишћење фито кревета са кромпиром. Чак и после садница почињу да показују симптоме многих болести. Стога, морамо сви заражени жбуње ископају и спали до болести се не преноси преко штеточина у другим болестима. Такво чишћење треба да се уради пре бербе.
  3. Када се кромпир узгаја на малим парцелама и бербе прикупљених као резултат копање лопатом, потребно је да изаберете семена кртоле одмахздраве грмове кромпира.
  4. Неопходно је систематски уништавати вукове: лисне уши, цврчке и колорадо, које су носиоци многих вирусних болести.
  5. Парцеле на којима се узгаја кромпир морају бити чисте од корова, посебно оних који припадају пасхалној породици или онима који могу бити заражени таквим болестима.
  6. У лаганој клијавости кромпира, потребно је елиминисати кртоле са конусним или деформисаним клицама.
  7. Пре садње, кромпир намењен за садњу може се третирати специјалним антивирусним и антифунгалним лековима.
  8. Мора се поштовати ротација усева и кромпир не сме да расте на истим постељама дуже од 2-3 године.

Вирусне болести су уобичајене у многим постељама и пољима у којима се узгаја кромпир, али у већини случајева болести иду непримећене вртлари. То је због чињенице да у раним годинама вирус инфицира мали дио биљака и чак инфицира мале количине оштећења биљака. Али након 2-4 године вирус акумулира и инфицира све више биљака, што доводи до значајног смањења приноса. Због тога постоји потреба да се замени сорта. Стога је веома важно правилно препознати и правовремену борбу против вирусних болести кромпира.

Мак као вектор вирусних болести кромпира и борбу против њих

Лисне уши проузрокују значајне штете на садницама и одраслим биљкама пасхалне породице. Попс пуца, лишће, цвијеће, сише сокове из биљака, узрокујући увијање лишћа, исушујућицвеће, неразвијеност и ружноћа воћа. Од агротехничких мјера за контролу лисних уши, могуће је препоручити чешћу вентилацију стакленика, јер се оптимални увјети за развој ове штеточине стварају комбинацијом високе температуре и високе влажности зрака.

Мјере борбе. Прскање украсима и инфузијама пелина, дрва и других биљака. За рано третирање биљака против лисних уши, користите осушене стабљике пелина и бухача, убране од прошлог лета; за летњу прераду одсеците свеже биљке, подвиавливајте, а затим исеците и скухајте јуху. 1 кг Излучена маса пелина и бухача (1: 1) кува се 10-15 минута. у малој количини воде.

Потом се бујон охлади, филтрира и запремина воде се подеси на 10 литара. Отопини се дуготрајно одлаже на лишћу, додаје се 40 г комерцијалног сапуна на сваких 10 литара. бујон Добро промешати и распршити листове биљака.

Добар резултат даје прскање током вегетационог периода са Фосбетсидом.