Када кромпир сазри

Када садите кромпир, увек очекујете да рано сазри, а жетва се може брзо добити. За период сазревања кромпира прихваћено је разликовати неколико група.

Рано поврће формира кртоле до50-80 дана након садњеу отвореном тлу. У овој групи је такође прихваћено да се разликују врсте: прерано, директно ране и средње ране сорте. Разлика је само у времену сазревања кромпира. У овим подгрупама термин варира 7-10 дана. Свака сорта има период сазревања, па је добро размотрити многе врсте кромпира и услове њиховог сазревања.

1. Импала.Различита брзина. Сијалице могу чак и премашити 170 грама! Није осетљив на болести, посебно на рак и нематоде. Зрели 50 дана након садње.

2. Ривиера. Време сазревања кромпира ове сорте је једноставно упечатљиво. Гомољи које формира за 40 дана. Има висок и константан принос.

3. Еарли Зхуковски.Популаран својим непретенциозним и одличним укусним квалитетима. Расте разноликост на територији Украјине и Русије. Период сазревања је 75 дана након садње. Није подложан нематодама, раку и алтернарији.

4. Беллароса.Популаран захваљујући невероватном укусу и брзини. У јужним регионима за сезону можете чак и жетву 2 пута.

5. Каратоп.Такође води у време сазревања кромпира.

6. Принц, Аурора, Одисеј и Колобоксазревају 80-90 дана.

7. Плави кит, Галеб,Симбол, Лемонка и Зхуравлинкадоспијевају 120. дана.

Ако желите да добијете богату жетву, боље је садити кромпир свих врста. Ако говоримо о времену садње кромпира, онда не постоје одређени датуми, и, нажалост, никада неће бити, јер се у пољопривреди распоред садње овог поврћа стално мења.Све зависи од многих фактора, размотримо неке од њих:

1. Рани сорти кромпир.Ово правило је следеће: што раније почнете да гајете кромпир, пре ћете моћи да покупите усев ... Међутим, такав напор не може довести до нечег доброг. Веома рано засађене кртоле могу се једноставно замрзнути и савити, што се онда уопште може користити за говор?

2. Мала количина влаге.Услови сазревања кромпира значајно се смањују током сушног лета и недостатка потребног наводњавања.

3. Гнојива за тло лошег квалитета.Слаба тла су корисна за тло само за рано сазријевање, али се формирају мале гомоље, а не све зреле. Прекомерна примена ђубрива одлаже формирање грмља. Биљка почиње да расте, али престаје да формира коренски систем. Ископани гомољи садрже нитрате и остају потпуно зрели.

Као што сте приметили, време сазревања кромпира зависи од два елемента: сорти поврћа и фактора који утичу на његово сазревање.