Како брзо ископати кромпир

Садња кромпира и њихово узгој за већину становника наше земље је празник. Крај љета - почетак јесени - вријеме жетве, када се кромпир мора пробавити из земље. Не пролази у тело без трага: боли леђа, на рукама су курје очи, опћи умор и нема шта за рећи. Стога, како би се олакшао процес копања кромпира, прочитајте наш чланак. Данас ћемо говорити о томе како правилно и брзо ископати кромпир.

Приликом копања кромпира

Сваки баштован мора чврсто да схвати да је процес коначног сазревања, укључујући кртоле кромпира, под утицајем великог броја различитих фактора. То су карактеристике садашње сезоне, стање тла и степен инфекције штеточинама и болестима и, коначно, сортна својства која диктирају и њихова правила. На пример, ако сте посадили кромпир на мајске празнике (или крајем априла, ако се земљиште добро загреје и било је спремно за рад са њим), онда можете копати кромпир око средине августа, до краја и почетком септембра. Ово је уобичајени термин за сазријевање велике већине различитих сорти кромпира.

Наравно, не заборавите, али је боље да се гомољи кромпира запишу у прољеће у прољеће, које сорте које садите за рану зрелост: рано, средње или касно, јер ће зависити и од периода када почиње берба. Немојте мислити да је разлика мала. Дакле, ако је назначено да је сорта кромпира рана, онда је могуће ископати је цијели мјесец прије сорти средњих година.и један и по месец раније од касног. Осим тога, погледајте вашу парцелу: ако је ваш господар бона фиде и благовремени коров, онда је ваш кромпир можда добио максималну количину хранљивих материја из земље, заобилазећи нестале конкуренте, и барем на неколико недеља можете копати раније. И ако су корови толико да куглица кромпира није видљива, онда ваш кромпир може гладовати и потребно је мало више времена да се коначно сазрије.

Утицај времена на варење кромпира

Ако се сазријевање кртола може убрзати, онда нико не може утицати на временске услове. У међувремену, ово је такође веома важно, тако да приликом планирања бербе кромпира треба пажљиво пратити прогнозу:

  • не може бити одложено чишћење, ако се очекују дугачке кише: преплављивање земљишта изазива болести гомоља, труљење, погоршање пузања током складиштења; копање кромпира са земље које се држи на њему такође није лако и пријатно;
  • оптимална температура ваздуха за бербу кромпира није већа од +17 степени, али не нижа од +10: хладноћа може изазвати поцрњење гомоља;
  • Кромпир је најбоље ископати на јасан, добар дан, када се гомољи могу сушити у зраку, а тло је добро очишћено и неосјетљиво;
  • у јесен не препоручујемо копање кромпира ујутро, када је ваздух умирен преко ноћи много хладнији од земље, и даље задржава летњу врућину;
  • Потпуна жетва треба да се заврши до почетка трајних мразева, који могу да оштете не само педунцету, већ и гомоље у земљи.

Спољашњи знацисазревање кромпира

Кромпир се односи на биљке које се узгајају у великом броју у односу на друге усеве. Важно је да не пропустите време жетве и да ископате корен биљке на време. Важно је знати разумјети вањске знакове да је вегетација зрела.

Главне карактеристике сазревања кромпира укључују:

  • жбуње суво, блиједо и жуто;
  • кожа ископаног кромпира је грубља, дебља и лошија (за разлику од младих кромпира);
  • , гомољи су акумулирали довољно скроба да би преживели дуго и преживели зимски период. Лако је сазнати, требате испустити јод на пулпу. Ако је пулпа постала лила, кромпир је спреман за складиштење;
  • кртоле у ​​саставу се лако одвајају од стабљика и корена.

Како правилно копати кромпир

Пре него што почнете са радом са кромпиром, обавезно загрејте врат, леђа и лумбални део. Ови дијелови нашег дацха тијела могу бити озбиљно погођени приликом копања кромпира. Одговараће свим врстама нагиба и углова тела, повлачењу и традиционалним дубоким издисајима. Можеш само да висиш на шанку ако га имаш. Руке се такође размножавају - протрљајте, протресите четкицама. Такође можете ићи на своје место, подижући колена високо.

Након сваких 45-50 минута, направите паузу од десет минута. Штавише, боље је одморити без седења и лежања - опустити мишиће леђа. Ако имате хаммоцк у земљи, то је супер - ево најбољег и чизма. Или лежати на поду, паковати ћебе.

Користите за чишћење лопате или виљушке. На растреситој земљи довољно је да једноставно извадите остатке кука, сакупите све кртоле, а затим још једном провјерите рупу алатом. Слетање у густу земљу подразумева прелиминарно подизање грма.

Које је средство боље примијенити, сваки вртлар рјешава сам. Вјерује се да лопата често оштећује гомоље, али након тога, рез брже завореваетсиа и мање труљење. Виљушки кромпир је теже оштетити, али дубоки џепови који настају кроз њих готово увијек служе као извор болести. У сваком случају, оштећени узорци се не смеју чувати за складиштење, већ се конзумирају одмах.

Врло користан алат у том смислу је ручни кромпир. То је лаган и практичан уређај који се прикупља и демонтира на два рачуна. Може се користити за копање кромпира и других коријена. Уређај обезбеђује виљушке које раде на машини на окрету и дају угао хватања од 30 цм. Поставите га поред грма кромпира, тако да зуби вилице оду на тло и притиснете дугме ногом. Зуби ће се попети уз кромпир, а земља ће проћи између зуба. Овај рудар неће оштетити кромпир и одрезати воће, јер се копито изводи одоздо и са стране. Копачи кромпира могу се користити у друге сврхе - за ископавање парцеле или за отпуштање земље.

Правилно складиштење кромпира

Следећи корак је сортирањекромпир Ако има довољно помагача, свако може предати канту и дати задатак да тамо положи најмањи /средњи /велики кромпир. У процесу жетве потребно је одмах изабрати сјеменски материјал, односно једнаке и здраве кртоле средње величине из најпродуктивнијих грмова. Кромпир болестан и оштећен приликом копања такође треба направити одвојено.

После сортирања кромпир се транспортује у шупу или гаражу и сипа на покривени под (можете замотати стари уобичајени вео). Само у 3-4 недеље берба се може спустити у подрум. Зашто? Током "одмора", гомољи заражени било којом болешћу ће се манифестовати, и лако се могу открити и уклонити из опште гомиле. Поред тога, кромпир ће у одређеном временском периоду сазрети, осушити ће се и згуснути кожу, што ће позитивно утицати на складиштење кртола у подруму. Важно је: у спремишту треба осигурати довољну влажност зрака и одржавати оптималну температуру (15-18 ° Ц). Неки туристи у периоду "рехабилитације" остављају кромпир у кутијама. И то је нормално. Главно је да сви гомољи имају приступ ваздуху. У ту сврху потребно је проветравати складиште (оставити врата отворена неколико сати).

Неки туристи практикују на следећи начин: пре него што пошаљу кромпир у складиште, они ће се сигурно опрати и осушити. Они то раде тако да се кромпир боље чува у подруму. У нечему су у праву. Уосталом, слажете се, сва оштећења и болести јасно се виде на чистим кртолама, о чему се не може рећикромпир прекривен густим слојем прашине. Наравно, ако је засађен велики број стотина посађених кромпира, онда је готово нереално прво прати, а затим све кртоле добро осушити. Али, као експеримент, свако од нас може, на неки начин, обрадити, рецимо, неколико кутија за кромпир, и донијети властите закључке о томе колико добро ово складиште крумпира функционира.

Кромпир се никако не назива нашим другим крухом. А исправна припрема почиње од десне копејке, при чему се, због незнања, може нанети опипљива штета.