Како се бринути за кромпир

Само правилна брига о кромпиру омогућава да добијете добре усјеве ове културе. Све мјере за чување података о биљкама овисе о климатским увјетима, плодности тла и фазама развоја биљака. Током цијелог периода узгоја након садње сјеменског материјала и прије жетве на лицу мјеста, потребно је обавити попуштање, покрити грмље кромпира, а по потреби и обавити залијевање биљака и исхрану корисним супстанцама. Поред тога, неопходно је уништити штеточине са штеточинама, од којих је главни колорадски буба.

кромпир за заливање

Кромпир је осјетљив на оскудицу и вишак влаге у земљишту, култура са израженим критичним периодом повећане захтјевне влажности тла у међуфазном периоду пупљења-цватње. Да би се одржала влажност земљишта у оптималним границама, заливање се врши прскањем или површном методом - на браздама. У не-чернозем зони наводњавање се обавља само уз недостатак атмосферских падавина. Обично је потребно наводњавање, ако током седмице није било киша, ау наредним данима падавине се не предвиђају. Стопа потрошње воде је 10-20 литара. /Кв.м

Наводњавање бразда је могуће на подручјима са благим нагибом. Приликом прскања побољшава се квалитет наводњавања и смањује потрошња воде, смањује се опасност од уништавања структуре тла и њеног заптивања, равномјерно се замагљује, чиме се елиминира стварање коре и локви.

дрљање кромпира

Након садње клијавих гомоља, мрље од кромпира се појављују након 8-14 дана, а након садње нечисте- 21-27 дана. У периоду од засађивања до појаве кромпира на пољу, коров се непрестано појављује, а након кише се сабија кора тла, што повећава испаравање влаге и нарушава приступ ваздуху тла потребном за ницање кртола и микроорганизама.

Берба је неопходна за уништавање корова и корова. Ефикасност мучења одређена је не количином искривљеног, већ његовом правовременошћу и квалитетом.

Поље кромпира мора бити убрано одмах након појаве коре тла или када се на површини поља појави само мали дио корова који још није укоријењен и нема зелену боју. У овом стању, корови, загађени земљом, умиру од исцрпљености, а на површини се брзо пресуше.

Ако су корови на пољу укоријењени и зеленкасти, онда значајан дио њих остаје и наставља расти након мучења. Обично се тло исцрпљује до степеница и на степеницама кромпира 2-3 пута.

Дубина одлепљивања земљишта је од посебног значаја за ефикасност мучења. У лаким пешчаним иловастим хлебовима, као и на тресетним тлима, дубина дрљања треба да буде од 4 до 6 цм, а на средње глинастим - до 6-8 цм.

Посљедње дрљање би требало бити на почетку појаве степеница, када је значајан дио њих видљив само на површини коју чине пукотине.

Рафтинг (дрљање) тла до степеница и на степеницама може бити лагана дрљача или тешки грабље.

уклањање крумпира

Имајући у виду неке карактеристике климе, главни узлет се одвија до четири пута током периода узгоја кромпира. Сигнал за крај су први пупољци који се појављују на биљци. Са овог места треба само уклонити коров, јер између редова већ почињу да се формирају гомољи, који се лако могу оштетити приликом лебдења.

Одстрањивање корова може се вршити бјеланчевином или ручно, у зависности од брзине уклањања. Ако је током обраде грм крумпира изашао гол, онда до његове базе, чак и руке можете замотати што је могуће више земље. Ако су гомољи на сунцу, почињу да се разбољевају, што доказује њихов зелени изглед. Такав кромпир у храни, по правилу, не иде.

Током вегетације кромпира морат ћемо уклонити неколико корова. То је обично два пута бјелика, и једном или два пута ручно. Ако сте лагано покренули подручје и међу грмљем кромпира украшени су неколико "војника" - велики корови корова, више их није потребно извлачити, већ јасно разваљати спољашњост гомоља. Само га изрежите равно испод корена.

пилинг кромпира

Иако се препоручује да се лебди 2-3 пута, али у пракси то не функционише. Након првог лебдења, живица се обично затвара и то практично онемогућава или отежава даљњу обраду. Дакле, ми то радимо, пре вјешања проводимо мотизхение и веединг корова, а ако дозволите влажност тла, одмах се окрените. Руком ћемо ручно сакупити оно што нам требаи бољи моторни блок. Ако влага у земљишту не допушта лебдење, онда организирајте наводњавање ако је могуће. И немојте га упрскати, ако је земља сува, тако да ћете само повриједити.

Ако услови то дозвољавају, онда се прави друго лебдење, иако је други блок блокаде мотора тешко обавити, спречава бразду након првог лебдења. Међутим, могуће је урадити другачије, обавити вјешање прије затварања живице, а прије тога, отпуштање размака редова са шапом култиватора прилагођеним мотоциклу. Иако је боље користити тркаче из ручног алата или домаће, направљене тако да је централна шапа лабава земља на дубини од 15 цм, а страна два пута мања, како не би оштетили коријење. Па, у току опуштања то је само влажно тло, тако да ослобађање у суши додатно суши тло.

Исхрана кромпира

Први облог се обично уноси у отворено земљиште пре него што се кромпир посади. Међутим, такође треба напоменути да се већина ђубрива која ефикасно обогаћују земљиште са потребним супстанцама и елементима уносе након жетве. Када се кромпир сакупи, потребно је да покупите земљу и припремите се за следећу годину додавањем ђубрива. У просеку, 1 квадратни метар земљишта захтева од 5 до 10 кг. храњења (у зависности од порекла).

Најбоље је користити органска ђубрива. За то је погодан тресет, компост из хране и биљног отпада, стајско гнојиво, биљоједи. Такође, да би се побољшала својства, земљиште може битикористити хемијска ђубрива: азот, поташа, фосфор. Концентрисани су више од органских, тако да ће бити довољно да их додате у малим пропорцијама. Доста 25-30 грама по 1 квадратном метру земље.

Корисни производи за вртларе и баштованке

Обично се храњење са концентрованим компонентама врши након жетве, а биљке ђубрива - пре него што се кромпир постави на отворено земљиште. У будућности није потребно додавање додатних компоненти, јер њихова висока концентрација може утицати на квалитет усева.

Борба против болести и штеточина кромпира

Током вегетације кромпира, вртлар мора предузети све неопходне мјере за превенцију болести и заштиту од штеточина.

Вирусне болести и дегенерација животне средине су главни узрок оштећења усева кромпира. Да бисте се борили против ових проблема, потребно је да садите само здраве семене. Могу се узгајати на њиховом подручју након жетве раних усјева. Све болесне биљке које су пронађене током вегетације морају бити уништене. Посебно опасне гљивичне болести. Због тога је, без обзира на присуство болести, потребно једно-дводневно профилактичко прскање. По први пут - на почетку цветања, 0,4% суспензија 90% бакар-хлорида (израчунато - 20 м за 10 литара воде) се прави 0,4% суспензије, затим - на почетку појаве пупољка, да се повећа отпорност биљака (0,1%) Бакар сулфат - 5 м растопити у чаши топле воде, затим додати 10 литара хладноће). У случају појаве мрља на биљкама поступак прскањапонавља Поновљено прскање се врши чак и када се након третмана изненада појави киша. Такође је важно да се прате кртоле кромпира током складиштења, јер се фитопхора манифестује неколико недеља након жетве.

Од бродоломаца, највећа брига је колорадо. Бубе и њихове личинке су веома прождрљиве и хране се 24 сата дневно. Штета од лишћа значајно утиче на величину усева. Главне мере против Колорадске буба су хемијске. Биљке се третирају хемијским и биолошким препаратима. Поред тога, препоручује се употреба других метода борбе. Потребно је провјерити земљиште и лишће кромпира, парадајза, патлиџана, паприке. Откривене кукце, ларве, овипозиција се сакупљају у посудама са засићеним раствором соли или керозина. Такође, у борби против Колорада кукуруз бубе помаже правовремено отпуштање, веединг и веединг корова.